Renteverwachting maart 2017

Gaat de hypotheekrente stijgen?

Één van de meest gestelde vragen van onze klanten gaat over de verwachte renteontwikkeling. Iedereen vraagt zich af of dit het juiste moment is om de rente lang vast te zetten. Ook als je een hypotheek wil oversluiten is het spannend of je dit nu moet doen, of nog beter kan wachten totdat je rentevaste periode is afgelopen. Ikbenfrits heeft geen glazen bol, maar volgt de economische ontwikkelingen voor jou op de voet.

Wat we de afgelopen maanden hebben gezien
In november 2016 zagen we voor het eerst sinds lange tijd een lichte stijging van de hypotheek rentes. De verwachting was dat president Trump de overheidsuitgaven zou verhogen (bouw van de muur en investering in infrastructuur). Dit zou zorgen voor oververhitting op de Amerikaanse markt, wat weer zou leiden tot renteverhoging. De rentes hebben zich in de eerste maanden van dit jaar gestabiliseerd, en verdere verhoging is uitgebleven.

Wat is de verwachting voor de rentes dit jaar?
Er zijn twee tegengestelde krachten die op dit moment invloed hebben op de lange termijn rente. Aan de ene kant is er het opkoopprogramma van het ECB om de economie te stimuleren. Dit opkoopprogramma heeft als doel de rente laag te houden. Aan de andere kant is er de economische groei in de VS. Dit leidt tot een verhoging van de rente.

Ikbenfrits verwacht dat de lange termijn rente dit jaar licht zal stijgen.

Hoewel het opkoopprogramma van het ECB dit jaar doorgaat, is het programma dit jaar met 25% teruggeschroefd. Het is de verwachting dat deze trend zich gaat doorzetten. Door de afname van het opkoop beleid zal de rente licht stijgen.

De Amerikaanse Federale Bank (ook wel Fed genoemd) heeft deze week aangegeven dat ze geloven dat de Amerikaanse economie op maximale potentie is aangeland. Investeerders achten de kans dat de Fed dit jaar meerdere malen de rente zal verhogen groter dan 60%. Een hogere rente in de VS zal uiteindelijk ook leiden tot een hogere rente in de Eurozone.

We leven in turbulente tijden
Hoewel we op basis van de huidige economische indicatoren verwachten dat de hypotheekrente dit jaar licht zal stijgen, zijn er veel zaken die dit kunnen veranderen. Als Trump een groot handelsconflict veroorzaakt, de Brexit onderhandelingen in de soep lopen of Griekenland zijn schulden niet terugbetaalt, kan het plaatje er heel anders uitzien.

AFM Rapport: Oversluitboetes zijn te hoog!

Het rapport van de AFM naar aanleiding van de Oversluitclaim is gepubliceerd. En ook de AFM onderschrijft: banken rekenen een te hoge boete bij oversluiten.

Lees verder

Meer belastingvrij schenken in 2017

In 2017 mag je eenmalig een belastingvrije schenking van maximaal €100.000 ontvangen om je huis te financieren. Best een goede regeling! Lees verder hoe ’t werkt.

Lees verder

Michiel Lensenk bij Radar

Michiel Lensink was te gast bij Radar om ’t over de Oversluitclaim te hebben. Als woordvoerder van Oversluitclaim legde hij uit wat de effecten zijn van de AFM leidraad op de boeterente.

Lees verder

Michiel Lensink

Michiel Lensink

Michiel vindt het belangrijk dat alle Nederlanders eerlijke kansen krijgen bij hun hypotheek. "Het is bijvoorbeeld belachelijk dat een hypotheekbezitter geen faire rente kan krijgen omdat hij niet genoeg verdient! Dat betekent dat deze persoon vast zit aan een hoge rente, iemand die dus moeite heeft met rondkomen. Dit soort zaken stel ik aan de kaak." Ook schrijft hij veel artikelen in de Kennisbank: basisinformatie die iemand die nieuw is in hypotheekland moet lezen.