Thomas op huizenjacht - Deel 1: Waarom koop ik een huis?

Op een dag weet je het: je wilt een huis kopen. Maar hoe weet je dat? Hoe kom je erop? Waarom wil je dat? Daarover gaat dit eerste verhaal uit Thomas op huizenjacht.

stopwatch

5 min

calendar
21 december 2017
eye

493

Zonde

Zit ik dan in mijn huurhuis. Samen met mijn vriendin, Jet. Begrijp me niet verkeerd: we hebben het heerlijk samen, maar elke maand betalen we weer honderden euro’s aan huur. Die euro's belanden allemaal zo in de zak van de huisbaas. Zonde hoor. Zonde van het geld. Zonde van óns geld.

Weg met die huisbaas

Wat als we nou iets kopen? Dan neem je een hypotheek. Je betaalt natuurlijk rente, maar je lost ook af. Als we klaar zijn met aflossen dan is het huis van ons! Het is dus een soort sparen. Dan zijn we eindelijk van die huisbaas af. Aardige vent hoor, maar hij heeft al genoeg.

Kopen in Amsterdam

We gaan dus een huis kopen. Ik woon in Amsterdam, want daar werk ik ook. Ik zou hier dus graag blijven, maar ik lees ook de krant. Ik ben zelf ook nog eens hypotheekadviseur vanuit ons kantoor in Amsterdam. De prijzen blijven maar stijgen. Ik ben even op onderzoek uitgegaan. Gewoon wat cijfers voor mezelf op een rij gezet.

Cijfertjes

Stel: je hebt een normaal huurhuis van 60 vierkante meter. Dan betaal je zo 1.200 euro. Neem dat bedrag, maar dan als maandlasten voor een hypotheek. De hypotheek kan dan 375 duizend euro zijn. Daar kan je best een leuk huis van kopen. Maar goed, ik zei het net al: die prijzen blijven maar stijgen. Kijk maar eens op deze kaart:

Huizenprijzen-in-Amsterdam-2015-768x645-1 (1)

Au! Heet, die huizenmarkt!

Ik zie een hoop rode vlekken. Nu snap ik wat ze bedoelen met een oververhitte huizenmarkt. Je betaalt in Amsterdam gauw 5.000 euro voor een vierkante meter. Je leest het goed: eentje maar. Voor die 375 duizend euro krijg je dus 75 vierkante meter. Dat is niet bepaald een villa, maar wel groter dan wat we nu hebben. Nog belangrijker: na 30 jaar is het huis van ons.

Natte voeten

Ik kijk ook gespannen naar de huizenmarkt. Die hoge prijzen, blijft dat wel zo? Misschien betaal ik wel teveel voor het huis. Straks zakken de prijzen. Zit ik dan, met m'n hoge hypotheek. Dan staat je huis onder water, zo noemen ze dat. Brrr, ik krijg het er koud van.

Amsterdam = Londen?

Misschien blijven die prijzen gewoon stijgen. In Londen is het al 2 keer zo duur, maar gaat Amsterdam Londen achterna? Ik weet het niet, want ik heb geen glazen bol.

De boel de boel

Tja. Komt mijn huis onder water? Dan ben ik extra geld kwijt, maar nu gooi ik elke maand geld weg. Wat maakt het dan eigenlijk uit?

Kopen!

We zijn eruit: ik wil een huis kopen. Dan sparen we geld, in plaats van het weg te geven aan die huisbaas. Hij heeft al genoeg.

En oh ja, het is toch ook leuk om echt je eigen huisje te hebben?

Thomas op huizenjacht

Een huis kopen. Dat is een spannende tijd. Ook Thomas moet er een keer aan geloven. Die ongelovige Thomas. Hij vindt het ook spannend. Terwijl die een van de oprichters is van Ikbenfrits. Ik ben benieuwd hoe het voor hem gaat. Daarom volg ik hem een tijdje op de voet. Hij vertelt steeds wat hij aan het doen is. En waarom hij dat doet. Ik schrijf het op. Jij leest het dan. Met ingehouden adem. Elke keer als Thomas een stapje dichterbij zijn droomhuis komt, dan lees jij erover. Waar het schip strandt weten we niet. Want het is een waargebeurd verhaal. En het moet allemaal nog gebeuren.

Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

15/01/2018

Thomas op huizenjacht - Deel 2: De jacht is geopend!

21/12/2017

Thomas op huizenjacht - Deel 1: Waarom koop ik een huis?

5/05/2022

Challenger in de hypotheekmarkt Frits lanceert eerste merkcampagne

25/04/2022

Hoe ben je hypotheekadviseur geworden en wat zijn je doelen?

8/04/2022

Hoe zet je klanten zelf aan het roer?

21/03/2022

Over Continuous Improvement bij Frits

4/03/2022

Starten als zelfstandig adviseur voor Frits

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.