Thomas op huizenjacht - Deel 1: Waarom koop ik een huis?

21 december 2017 491x

Op een dag weet je het: je wilt een huis kopen. Maar hoe weet je dat? Hoe kom je erop? Waarom wil je dat? Daarover gaat dit eerste verhaal uit Thomas op huizenjacht.

Zonde

Zit ik dan in mijn huurhuis. Samen met mijn vriendin, Jet. Begrijp me niet verkeerd: we hebben het heerlijk samen, maar elke maand betalen we weer honderden euro’s aan huur. Die euro's belanden allemaal zo in de zak van de huisbaas. Zonde hoor. Zonde van het geld. Zonde van óns geld.

Weg met die huisbaas

Wat als we nou iets kopen? Dan neem je een hypotheek. Je betaalt natuurlijk rente, maar je lost ook af. Als we klaar zijn met aflossen dan is het huis van ons! Het is dus een soort sparen. Dan zijn we eindelijk van die huisbaas af. Aardige vent hoor, maar hij heeft al genoeg.

Kopen in Amsterdam

We gaan dus een huis kopen. Ik woon in Amsterdam, want daar werk ik ook. Ik zou hier dus graag blijven, maar ik lees ook de krant. Ik ben zelf ook nog eens hypotheekadviseur. De prijzen blijven maar stijgen. Ik ben even op onderzoek uitgegaan. Gewoon wat cijfers voor mezelf op een rij gezet.

Cijfertjes

Stel: je hebt een normaal huurhuis van 60 vierkante meter. Dan betaal je zo 1.200 euro. Neem dat bedrag, maar dan als maandlasten voor een hypotheek. De hypotheek kan dan 375 duizend euro zijn. Daar kan je best een leuk huis van kopen. Maar goed, ik zei het net al: die prijzen blijven maar stijgen. Kijk maar eens op deze kaart:

Huizenprijzen-in-Amsterdam-2015-768x645

Au! Heet, die huizenmarkt!

Ik zie een hoop rode vlekken. Nu snap ik wat ze bedoelen met een oververhitte huizenmarkt. Je betaalt in Amsterdam gauw 5.000 euro voor een vierkante meter. Je leest het goed: eentje maar. Voor die 375 duizend euro krijg je dus 75 vierkante meter. Dat is niet bepaald een villa, maar wel groter dan wat we nu hebben. Nog belangrijker: na 30 jaar is het huis van ons.

Natte voeten

Ik kijk ook gespannen naar de huizenmarkt. Die hoge prijzen, blijft dat wel zo? Misschien betaal ik wel teveel voor het huis. Straks zakken de prijzen. Zit ik dan, met m'n hoge hypotheek. Dan staat je huis onder water, zo noemen ze dat. Brrr, ik krijg het er koud van.

Amsterdam = Londen?

Misschien blijven die prijzen gewoon stijgen. In Londen is het al 2 keer zo duur, maar gaat Amsterdam Londen achterna? Ik weet het niet, want ik heb geen glazen bol.

De boel de boel

Tja. Komt mijn huis onder water? Dan ben ik extra geld kwijt, maar nu gooi ik elke maand geld weg. Wat maakt het dan eigenlijk uit?

Kopen!

We zijn eruit: ik wil een huis kopen. Dan sparen we geld, in plaats van het weg te geven aan die huisbaas. Hij heeft al genoeg.

En oh ja, het is toch ook leuk om echt je eigen huisje te hebben?

Thomas op huizenjacht

Een huis kopen. Dat is een spannende tijd. Ook Thomas moet er een keer aan geloven. Die ongelovige Thomas. Hij vindt het ook spannend. Terwijl die een van de oprichters is van Ikbenfrits. Ik ben benieuwd hoe het voor hem gaat. Daarom volg ik hem een tijdje op de voet. Hij vertelt steeds wat hij aan het doen is. En waarom hij dat doet. Ik schrijf het op. Jij leest het dan. Met ingehouden adem. Elke keer als Thomas een stapje dichterbij zijn droomhuis komt, dan lees jij erover. Waar het schip strandt weten we niet. Want het is een waargebeurd verhaal. En het moet allemaal nog gebeuren.

Auteur: Thomas de Leeuw

Thomas de Leeuw

Thomas vind vooral het rekenen aan hypotheken mooi. "Je weet dat er voor een bepaald persoon maar één het goedkoopst is op een bepaald moment. Mijn doel is om het traject naar de keuze naar die hypotheek steeds beter te laten verlopen door gebruik te maken van slimme automatisering. Ik schrijf onder andere mee aan de stukken waar analyse van grote hoeveelheden data voor nodig zijn. Bijvoorbeeld de berekening van de oversluitboete, de gemiddelde besparingspotentie van Nederlanders, uitgesplitst per doelgroep."