Thomas op huizenjacht - Deel 2: De jacht is geopend!

Vorige keer las je over hoe ik tot de beslissing kwam om een huis te kopen. Deze keer is de jacht dan echt geopend: mijn vriendin en ik zijn actief op zoek gegaan naar ons droomhuis. Dit tweede deel van Thomas op huizenjacht gaat over bezichtigen.

stopwatch

4 min

calendar
15 januari 2018
eye

495

Wat zoeken we eigenlijk?

Leuk dat we eruit zijn dat we iets willen kopen, maar wat willen we precies? Dat is nog niet eens eenvoudig. Daarom hebben we samen een eisenlijstje opgesteld. Wat bleek? Wat we wilden kwam heel erg overeen! Na een klein beetje wikken en wegen ziet ons lijstje er zo uit (sorry voor mijn handschrift!):

 Eisen-Thomas-300x274Wensen-van-Thomas-300x282
 

Hoeveel kunnen we uitgeven?

Om te kijken hoe hoog ons budget is heb ik twee tools ingevuld op deze website. Eentje om de maximale hypotheek te berekenen. Een ander om de maandlasten te berekenen. We willen namelijk niet meer uitgeven dan onze huur nu, dus met die tweede tool kun je zien hoe hoog de hypotheek dan kan zijn.

Zelf zoeken of met professionele hulp?

Dat is ook een goede vraag. Hebben we een makelaar nodig, of kunnen we zelf ook zoeken? Weet je wat? We zijn toch zo goed bezig met lijstjes, laten we de voor- en nadelen van een makelaar ook even op een rij zetten.

 

Voordelen-van-een-makelaar-2-300x287Nadelen-van-een-makelaar-300x275                                   

* een kortetermijnrelatie met ons en een langetermijnrelatie met andere makelaars.

Het Voorlopige Laatste Oordeel over de makelaar

We hebben besloten om het op dit moment niet te doen. Ik vind zelf zoeken niet erg: een beetje Funda afstruinen is best ontspannend. Goede vragen stellen moet ons ook zelf wel lukken. Voorlopig gaan we dus lekker zelf aan de slag.

De speurtocht

Ik noemde het beestje al even bij de naam: Funda is toch wel de plek waar het gebeurt qua huizen. Ik vul gewoon een paar filters in (maximale prijs, minimale oppervlakte) en de site doet de rest. Het valt wel op dat er weinig nieuwe huizen bij komen op basis van onze criteria. Ik tel er ongeveer 5 per week. Van de huizen die geschikt zijn heb ik weer even een lijstje gemaakt. Veel makelaars die je opbelt vertellen je dat het huis al verkocht is. Best frustrerend als er op Funda staat dat ze gewoon nog te koop staan.

Image-uploaded-from-iOS-copy-768x576

Het moment van de waarheid: de bezichtiging

Na flink speuren komt daar dan eindelijk het moment van de bezichtiging. Ik ga niet graag onvoorbereid op pad, dus doe ik wat huiswerk.

Huiswerk

Bij een bezichtiging hoort ook een hoop leeswerk: je leest de stukken van de verkoopmakelaar en kijkt of er een VvE (Vereniging van Eigenaars) is en of die zijn werk wel doet. Hiervoor pluis ik hun notulen er even op na, om te kijken of er wordt gerept over overlast, achterstallig onderhoud of eventuele klachten. Dan pas ga ik op pad.

Van A naar Huis

Ervoor zorgen dat mijn vriendin en ik er ook daadwerkelijk bij kunnen zijn is niet eens zo eenvoudig. Vaak zijn er niet zoveel kansen om een huis te bekijken. Komen ze ook met van die tijden: 11 uur 's ochtends op een dinsdag, of woensdag om 2 uur 's middags. We werken allebei voltijds, dus moet je elke keer vrij nemen. Zelf werk ik in Amsterdam dus fiets ik zo op en neer, maar mijn vriendin moet vanuit Schiphol komen. Ga d'r maar aan staan.

236c163e-3994-409c-95fc-8e7716da730a-768x576

Kijken, kijken, niet kopen

Eindelijk staan we binnen in een huis, of het echt ons droomhuis is weet ik niet. Eerst kijken of het huis ook een beetje op de plaatjes op Funda lijkt, dan de makelaar maar eens uithoren. Wat vindt de koper bijvoorbeeld belangrijk: moeten we snel bieden en hoe zit het met de ontbindende voorwaarden? Wat vinden we zelf belangrijk? Kan dat muurtje worden doorgebroken voor onze open keuken? We hebben nu een aantal bezichtigingen gehad. Afgelopen week hadden we er 3 gepland, maar die werden allemaal afgezegd omdat het huis al verkocht was. Het blijft een gekkenhuis in Amsterdam...

Eerste pagina - E-book bezichtigen

Een succesvolle bezichtiging

Is er genoeg groen in de buurt? Heb je genoeg slaapkamers en hoe zit het eigenlijk met de isolatie? Wanneer je een huis bezichtigt is het belangrijk om overal op te letten. Hoe je dat doet, lees je in dit e-book. Ook vind je een checklist die je mee kunt nemen naar je bezichtiging. Zo zie je niks over het hoofd!

TR_LM_SV_E-book_bezichtigen_1_Aflevering

Download het gratis E-book “Op huizenjacht: de bezichtiging”.

Met dit e-book helpen we je om alles uit je bezichtiging te halen. Naast informatie en tips, vind je hier ook een handige checklist om mee te nemen. Zo zie je niks over het hoofd.

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

15/01/2018

Thomas op huizenjacht - Deel 2: De jacht is geopend!

21/12/2017

Thomas op huizenjacht - Deel 1: Waarom koop ik een huis?

5/05/2022

Challenger in de hypotheekmarkt Frits lanceert eerste merkcampagne

25/04/2022

Hoe ben je hypotheekadviseur geworden en wat zijn je doelen?

8/04/2022

Hoe zet je klanten zelf aan het roer?

21/03/2022

Over Continuous Improvement bij Frits

4/03/2022

Starten als zelfstandig adviseur voor Frits

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.