Thomas op huizenjacht - Deel 2: De jacht is geopend!

15 januari 2018 494x

Vorige keer las je over hoe ik tot de beslissing kwam om een huis te kopen. Deze keer is de jacht dan echt geopend: mijn vriendin en ik zijn actief op zoek gegaan naar ons droomhuis. Dit tweede deel van Thomas op huizenjachtgaat over bezichtigen.

Wat zoeken we eigenlijk?

Leuk dat we eruit zijn dat we iets willen kopen, maar wat willen we precies? Dat is nog niet eens eenvoudig. Daarom hebben we samen een eisenlijstje opgesteld. Wat bleek? Wat we wilden kwam heel erg overeen! Na een klein beetje wikken en wegen ziet ons lijstje er zo uit (sorry voor mijn handschrift!):

Eisenlijstje van Thomas
Wensen van Thomas

Hoeveel kunnen we uitgeven?

Om te kijken hoe hoog ons budget is heb ik twee tools ingevuld op deze website. Eentje om de maximale hypotheek te berekenen. Een ander om de maandlasten te berekenen. We willen namelijk niet meer uitgeven dan onze huur nu, dus met die tweede tool kun je zien hoe hoog de hypotheek dan kan zijn.

Zelf zoeken of met professionele hulp?

Dat is ook een goede vraag. Hebben we een makelaar nodig, of kunnen we zelf ook zoeken? Weet je wat? We zijn toch zo goed bezig met lijstjes, laten we de voor- en nadelen van een makelaar ook even op een rij zetten.

We beginnen positief, met de voordelen dus:

Voordelen van een makelaar

Nadelen zijn er ook wel:

Nadelen van een makelaar

*: een kortetermijnrelatie met ons en een langetermijnrelatie met andere makelaars.

Het Voorlopige Laatste Oordeel over de makelaar

We hebben besloten om het op dit moment niet te doen. Ik vind zelf zoeken niet erg: een beetje Funda afstruinen is best ontspannend. Goede vragen stellen moet ons ook zelf wel lukken. Voorlopig gaan we dus lekker zelf aan de slag.

De speurtocht

Ik noemde het beestje al even bij de naam: Funda is toch wel de plek waar het gebeurt qua huizen. Ik vul gewoon een paar filters in (maximale prijs, minimale oppervlakte) en de site doet de rest. Het valt wel op dat er weinig nieuwe huizen bij komen op basis van onze criteria. Ik tel er ongeveer 5 per week. Van de huizen die geschikt zijn heb ik weer even een lijstje gemaakt. Veel makelaars die je opbelt vertellen je dat het huis al verkocht is. Best frustrerend als er op Funda staat dat ze gewoon nog te koop staan.

Thomas op huizenjacht - deel 2: bezichtigen

Het moment van de waarheid: de bezichtiging

Na flink speuren komt daar dan eindelijk het moment van de bezichtiging. Ik ga niet graag onvoorbereid op pad, dus doe ik wat huiswerk.

Huiswerk

Bij een bezichtiging hoort ook een hoop leeswerk: je leest de stukken van de verkoopmakelaar en kijkt of er een VvE (Vereniging van Eigenaars) is en of die zijn werk wel doet. Hiervoor pluis ik hun notulen er even op na, om te kijken of er wordt gerept over overlast, achterstallig onderhoud of eventuele klachten. Dan pas ga ik op pad.

Van A naar Huis

Ervoor zorgen dat mijn vriendin en ik er ook daadwerkelijk bij kunnen zijn is niet eens zo eenvoudig. Vaak zijn er niet zoveel kansen om een huis te bekijken. Komen ze ook met van die tijden: 11 uur 's ochtends op een dinsdag, of woensdag om 2 uur 's middags. We werken allebei voltijds, dus moet je elke keer vrij nemen. Zelf werk ik in Amsterdam dus fiets ik zo op en neer, maar mijn vriendin moet vanuit Schiphol komen. Ga d'r maar aan staan.

Thomas op huizenjacht deel 2 - uitzicht

Kijken, kijken, niet kopen

Eindelijk staan we binnen in een huis, of het echt ons droomhuis is weet ik niet. Eerst kijken of het huis ook een beetje op de plaatjes op Funda lijkt, dan de makelaar maar eens uithoren. Wat vindt de koper bijvoorbeeld belangrijk: moeten we snel bieden en hoe zit het met de ontbindende voorwaarden? Wat vinden we zelf belangrijk? Kan dat muurtje worden doorgebroken voor onze open keuken? We hebben nu een aantal bezichtigingen gehad. Afgelopen week hadden we er 3 gepland, maar die werden allemaal afgezegd omdat het huis al verkocht was. Het blijft een gekkenhuis in Amsterdam...

Volgende keer...

...ga ik je vertellen over het bieden op een huis! Lees in de tussentijd alvast een van de artikelen uit de Kennisbank over het kopen van een huis.

Thomas op huizenjacht

Een huis kopen. Dat is een spannende tijd. Ook Thomas moet er een keer aan geloven. Die ongelovige Thomas. Hij vindt het ook spannend. Terwijl die een van de oprichters is van Ikbenfrits. Ik ben benieuwd hoe het voor hem gaat. Daarom volg ik hem een tijdje op de voet. Hij vertelt steeds wat hij aan het doen is. En waarom hij dat doet. Ik schrijf het op. Jij leest het dan. Met ingehouden adem. Elke keer als Thomas een stapje dichterbij zijn droomhuis komt, dan lees jij erover. Waar het schip strandt weten we niet. Want het is een waargebeurd verhaal. En het moet allemaal nog gebeuren.

Auteur: Thomas de Leeuw

Thomas de Leeuw

Thomas vind vooral het rekenen aan hypotheken mooi. "Je weet dat er voor een bepaald persoon maar één het goedkoopst is op een bepaald moment. Mijn doel is om het traject naar de keuze naar die hypotheek steeds beter te laten verlopen door gebruik te maken van slimme automatisering. Ik schrijf onder andere mee aan de stukken waar analyse van grote hoeveelheden data voor nodig zijn. Bijvoorbeeld de berekening van de oversluitboete, de gemiddelde besparingspotentie van Nederlanders, uitgesplitst per doelgroep."