Frits doet goed in Yène

Frits heeft afgelopen weekend vrijwilligerswerk gedaan in Yène. Hier hebben we een aantal projecten ondersteund in samenwerking met Klaslokaal in Senegal. Er is besloten naar een school en verpleeghuis in Yène te gaan. Op dit moment is de school bezig de watervoorziening te verbeteren en ’t verpleeghuis heeft problemen met hun zonnepaneleninstallatie.

Deze twee projecten pasten wel bij ons. Thomas en Joost hebben een aantal jaar geleden een bedrijfje gehad in zonnepanelen. Dus de benodigde kennis daarover was snel bijgespijkerd. Michiel heeft een tijd in Mozambique waterpompen geïnstalleerd, dus die had daar ook al wat verstand van. Voor de reis hebben we ons nog wat meer voorbereid op wat we daar aan kunnen treffen, want echte info over hoe het daar precies zat hadden we niet. Het zou toch grotendeels neerkomen op improviseren.

Van tevoren hebben we contact gehad met Chantal Therasse, hoofd verpleging in het ziekenhuis van de Universiteit van Luik en de afgelopen 12 jaar verbonden met ORAF. ORAF is een Senegalese stichting die de school onderhoudt, uitbouwt en het verpleeghuis financieel ondersteunt en van personeel voorziet.

Het verpleeghuis heeft ook een continue tekort aan medicijnen en andere medische spullen. Daarom hebben we in Nederland een hele berg medicamenten ingezameld en gekocht. Superbedankt, Astrid, Joyce, Kristina, Medigros en donateurs! Ook hebben we de school kunnen verblijden met zo’n 100 superluchtige sportshirts. Bedankt, Hans van le Champion!

Tot zo ver de voorbereidingen, dit weekend was ’t echt zover: we zijn naar Yène gegaan. Hierbij ons verslag van onze goede doelstrevingen.

In de bus naar Yene
’s Ochtends vroeg vertrekken we met een luxe bus vanuit Dakar naar Yène

Zaterdagochtend vertrokken we al vroeg uit Dakar met z’n allen om een goede dag te kunnen maken. Met een rammelend busje zijn we naar Yène gebracht, een dorpje van ongeveer 1.500 mensen aan de oceaan.

Na de spullen in ons hotel gedropt te hebben, gingen we naar het hoofdkwartier van ORAF. Daar kregen we een bureaucratisch maar hartelijk welkom. Chantal introduceerde samen met Karim, de meest ervaren leraar van de school, wat ze doen, wat ze al bereikt hebben en wat op dit moment de plannen zijn. Ook vertelden wij even kort wat Ikbenfrits eigenlijk is en doet. Toen was het tijd voor actie.

Groep bezoekt de school
Frits bezoekt de school. Dit is het schoolplein

Rondleiding door de school

Vervolgens gingen we naar de lagere school van Yène kijken. Een terrein met 4 gebouwen waar 600 kinderen les krijgen. 15 jaar geleden begonnen als twee lokaaltjes en twee wc’s, waar ze met 120 kinderen gebruik van maakten. Nu zijn er al 6 lokalen en 12 wc’s om iedereen te bedienen.

Put proeven van 't water
Michiel proeft het water. Het is iets zout, daarmee moet rekening gehouden worden bij ’t kiezen van de pomp

Inspectie van de waterput

Echter, is er bijna geen water. Er is een waterput achterop ‘het schoolplein’ waarmee je met een letterlijke houtje-toutje constructie een lekkende emmer water naar boven kan takelen. Uit dat ene emmertje moeten dus 600 kinderen drinken en de toiletten worden doorgespoeld. Na een kleine test bleek de put meer dan 20 meter diep, dus elke keer nogal een klus voor een emmertje water. De emmer was lek, het touw bijna helemaal door en het katrol kon ook wel wat liefde gebruiken.

Frits met Chantal en Karim in een klaslokaal
Frits met Chantal en Karim in een klaslokaal

Daarna gingen we klaslokalen bekijken. Primitief, en ontzettend knap dat met zo weinig zoveel goeds wordt gedaan. Daarna werd met trots het sanitair geshowd. Dit wordt helaas ondermaats gebruikt. Dat komt doordat voor doorspoelen er nogal wat water nodig is en dat komt met pijn en moeite uit de put. Daarbij komt nog dat de kinderen hier op school basis-hygiëne wordt aangeleerd en het zou mooi zijn als ze dat meteen kunnen oefenen.

Een deel van onze groep bleef achter om de put te upgraden, de rest ging naar het verpleeghuis.

Reparatie waterput

De temperatuur was gestegen naar een comfortabele 34º C, tijd om de handen uit de mouwen te steken. Voor de lange termijn hebben we het met Karim gehad over een structurele oplossing. Er is een elektrische diepwaterpomp uitgezocht die binnenkort geïnstalleerd gaat worden. Er komt een reservoir op de dak van de school van waaruit water naar het sanitair en andere plekken kan worden vervoerd. De pomp wordt gefinancierd vanuit de stichting, maar voor de elektriciteit en onderhoud was geen plaats op de begroting. Daarom zal Ikbenfrits de komende 5 jaar de stroom en onderhoud betalen. Hier, lieve donateur, heb jij dus aan bijgedragen!

Aangezien de pomp er de komende week nog niet zal staan, was het noodzakelijk de huidige put van een flinke upgrade te voorzien om de deze tijd door te komen. We hebben in de lokale ‘bouwmarkt’ betere houtjes en touwtjes op de kop kunnen tikken. Met deze materialen hebben we het bestaande hijsmechaniek van de put vervangen en komt er altijd een volle emmer water naar boven.

Put Chantal
Chantal en Michiel bespreken mogelijkheden om een waterpomp in de put te installeren.
Put met oude pomp
Een oude waterpomp wordt getest. Deze blijkt helaas helemaal versleten
Put katrol loopt weer lekker
Die katrol loopt weer als een zonnetje!
Put met nieuwe emmer
De nieuwe emmer met touw en worden getest
Medische spullen
De medische spullen die we gekocht en verzameld hebben in Nederland wordt aan de apotheker gegeven.

Op naar het verpleeghuis

De rest van de groep ging polshoogte nemen in ’t verpleeghuis. We kregen een kijkje in de apotheek, de gynaecologie afdeling en verloskamers en slaapzaal. In de apotheek hebben we de medische hulpmiddelen en medicijnen overhandigd die we hadden verzameld en gekocht en meegenomen uit Nederland. Vooral met het hechtingsdraad waren ze ontzettend blij.

Zonnepaneleninstallatie wordt geïnspecteerd
De zonnepaneleninstallatie van het verpleeghuis wordt hier geïnspecteerd door Thomas

De zonnepanelen-installatie leek er op het eerste gezicht goed bij te liggen. Het systeem zag er prima uit, de batterijen hadden spanning en waren vol. Ook waren de zonnepanelen van de week nog schoongemaakt. Het moest dus ergens anders aan liggen. Gelukkig hadden wij Thomas, naast specialist oversluiten ook specialist zonnepanelen, bij ons. Nadat hij het hele systeem had opengeschroefd bleek een van de printplaten in de invertor te zijn doorgebrand. Een probleem dat niet ter plekke op te lossen was. Samen met de stichting zijn wij nu bezig dat met de juiste materialen en technische know-how dit onderdeel vervangen gaat worden en dit structureel beter wordt opgelost.

Doneer voor Senegal!

Er is nog veel te doen! Ikbenfrits is nog niet klaar: de pomp moet af en de zonnepaneleninstallatie moet duurzaam geïnstalleerd worden. Wij blijven deze goede doelen van ORAF de komende jaren steunen. Wil je ook bijdragen aan de ontwikkeling van Yène? Doneer dan nu!

Stijn Janmaat

Stijn Janmaat

Stijn is afgestudeerd op de richting Interaction Design van de opleiding Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Bij Frits heeft hij zich ontpopt als een manusje van alles: development, marketing, tafeltennis-koning, portretfotografie van het team, you name it. Jouw ervaring op de website beter maken is wat hem drijft.