Hoe kunnen we ons voorbereiden op de huidige situatie?

24 maart 2022 132x

In een terugkerende column beantwoordt Marieke Henselmans vragen van onze klanten. Hypotheek gerelateerd natuurlijk. Of over de huizenmarkt, dat kan ook.

Marieke Henselmans

Hoe kunnen we ons voorbereiden op de huidige situatie in de wereld?

Ha Marieke, wij hebben nog maar pas een huis gekocht, na flink overboden te hebben. Het kon allemaal maar net. Ik maak me ongerust over de situatie in de wereld. Straks stijgen de prijzen voor levensmiddelen en energie nog meer, of gaan de huizenprijzen dalen. Wat moeten we doen?

Marieke:

Goed dat je je zorgen deelt. Het beste is om ermee aan de slag te gaan.
Voor alle rampen zijn oefeningen. Bedrijven, zorginstellingen en scholen zijn verplicht brand- en ontruimingsoefeningen te organiseren. Ziekenhuizen houden reanimatieoefeningen. Banken worden onderworpen aan stresstesten. Wereldwijd hebben instituten en regeringen zich voorbereid op een pandemie, sinds de ebola-uitbraak in 2014. Niet optimaal, maar het heeft toch gescheeld bij de aanpak van de coronacrisis. 
Protocollen maken en oefenen is van levensbelang, want de eerste confrontatie met een ramp zorgt voor een schrikreactie: willen vluchten, de kop in het zand steken of verstijving. Maar is de situatie geoefend, dan herpakken we ons en grissen we het draaiboek tevoorschijn. We hoeven dan het wiel niet uit te vinden. In onze hersenen is al een weggetje gebaand dat je opgelucht kunt bewandelen. Je weet: we hebben dit geoefend, ik kan dit.
 Het werkelijke oefenen is hiervoor cruciaal. Je kunt online een EHBO-cursus volgen, maar verbanden aanleggen kun je niet leren van een filmpje, dat moet je dóen. We oefenen dus op al het mogelijke onheil, behalve op grote financiële tegenslag thuis.
Dit is hét moment om een geldrampoefening te doen. Met nogmaals, de nadruk op DOEN.

De geldrampoefening

Stap 1: Maak een overzicht van alle gezins-inkomsten en uitgaven. Kijk op deze overheidssite, daar staan veel gratis digitale huishoudboekjes. Wie sneller wilt zijn pakt een blocnote, noteert links een rij maandelijkse inkomsten en rechts de rij uitgaven. Om de lijst compleet te krijgen, kun je zo’n gratis huishoudboekje inzien. Noteer ook de verschillende bank- spaartegoeden.

Stap 2: Doe de Crisistest. Je kunt daar 16 vragen beantwoorden. Je krijgt dan een grove indicatie van hoe je ervoor staat: rood, geel of groen.
De meeste mensen zullen code geel krijgen. Zij hebben een redelijk inkomen, kunnen hun lasten betalen en hebben enige reserve. Weinig mensen hebben code groen. Zij hebben een goede reserve en hun inkomen is zeker. Bijvoorbeeld uit AOW en pensioen. Code rood heeft geen reserve en mogelijk schulden. De groepen lijken verschillend. Toch is het voor alle drie goed een geldrampoefening te doen. Voor code groen kunnen de omstandigheden plotseling veranderen. Code geel is nooit zeker en code rood moet sowieso aan de bak.

Stap 3: Bereken je weekgeld: dat is 60 euro voor een volwassene. Voor een tweede volwassene komt er 15 euro per week bij. En per kind nog eens 10 euro. Daarvan ga je een maand lang álles doen. Je vaste lasten betaal je uiteraard gewoon. Net als in het tv-programma Steenrijk-straatarm ga je op onderzoek naar voordelig en gezond eten. Betrek het hele gezin hierin.

Stap 4: Evaluatie. Hoeveel geld bleef er over na een maand? Wat heb je geleerd?

Auteur: Marieke Henselmans

Marieke Henselmans

Marieke Henselmans publiceert al jaren over geldzaken voor bijvoorbeeld Financieel dagblad, AD, Volkskrant, Plus- en Zin Magazine. Ook twittert ze regelmatig op @Mariekebespaart.