Hypotheekadviseurs; helaas, niet alleen maar goeie

In dit artikel vertellen we over de belangen van sommige hypotheekadviseurs. Adviseurs mogen geen provisies meer krijgen. Dat heeft de Tweede Kamer besloten. Maar adviseurs krijgen soms nog provisie over hypotheken afgesloten voor 1 januari 2013. Dan kan die hypotheekadviseur wel wat anders willen dan jij!

Hypotheekadviseurs gratis?!

Tot 1 januari 2013 leek de hypotheekadviseur gratis. De banken en verzekeraars betaalden de adviseur. De adviseur werd betaald als hij een product van de bank of verzekeraar verkocht. Hier een link naar hoe dat ging. Soms kregen ze echt heel veel geld (provisie).

Hyotheekadviseur na 1 januari 2013

Nu mag de hypotheekadviseur geen provisie meer krijgen (provisieverbod). Er zijn echter nog wel bestaande contracten. Het kan zijn dat jouw adviseur nog steeds geld krijgt van jou. Jij hebt immers ooit een hypotheek via hem/haar afgesloten. Het contract dat hij provisie krijgt, bestaat dan nog. Dan kan het voor een adviseur beter zijn dat je bij je huidige hypotheek blijft. Maar jij bent beter af bent met een nieuwe. Als je dan je oude adviseur om raad vraagt… tja… Mijn oma zou zeggen dat is ‘de kat op het spek binden‘.

Met welke hypotheekadviseurs ben je wel beter uit?

Een nieuwe adviseur inschakelen, lost dat probleem op. Vanaf 1 januari 2013 betaal je je adviseur echt voor zijn werk en niet via een provisie (die uiteindelijk ook uit jouw zak kwam). Als je via ons een afspraak maakt met een adviseur is het eerste gesprek gratis. Als je gaat oversluiten gaat het wel echt geld kosten. Gemiddeld meer dan 2000 euro heeft de AFM uitgerekend. Als je het zelf allemaal goed voorbereid (met Frits) is de hypotheekadviseur minder tijd kwijt en dat bespaart wel tijd en dus geld!