Kabinet trekt miljarden uit voor woningmarkt

De troonrede, hoedjesparade, ‘het koffertje’ en niet te vergeten: de miljoenennota. Ook dit jaar was het op de traditionele derde dinsdag van september Prinsjesdag. De woningmarkt was dit jaar een groot punt van aandacht. Problemen als het huizentekort, stijgende woningprijzen en de slechte situatie voor starters vragen om extra aandacht van het kabinet. Benieuwd wat de plannen zijn om deze kwesties aan te pakken? Ik heb het voor je uitgezocht.

stopwatch

2 min

calendar
23 september 2019
eye

721

Financiering voor nieuwbouwprojecten

Om het huizentekort in Nederland op te lossen moeten er (je raadt het al) meer huizen worden gebouwd. Vorig jaar werd al besloten dat er jaarlijks 75.000 nieuwe woningen bij moeten komen. Met een extra injectie van 1 miljard euro voor nieuwbouwhuizen wil het kabinet hier meer vaart achter zetten. Gemeenten krijgen uit deze pot subsidie voor nieuwbouwprojecten, inclusief de financiering voor eventuele wegen of andere infrastructuur.

Overdrachtsbelasting voor starters

Als je een huis koopt moet je overdrachtsbelasting betalen. Het bedrag dat je betaalt aan overdrachtsbelasting is 2% van de woningwaarde. Koop je een huis van 350.000 euro? Dan betaal je dus 7.000 euro aan overdrachtsbelasting. Het ministerie van financiën zoekt uit of het mogelijk is om starters hier een vrijstelling voor te geven. Als je dus een eerste huis koopt, hoef je deze overdrachtsbelasting niet meer te betalen. Ook kijkt het ministerie of deze overdrachtsbelasting voor beleggers juist omhoog kan. Minister Ollongren heeft gezegd in oktober hierover meer te laten weten. Het is dus nog even afwachten.

Lage lasten voor woningcorporaties

Voor woningcorporaties die sociale huurwoningen bouwen, wordt de verhuurderheffing verlaagd. Dit is de belasting die deze bedrijven moeten betalen. Om deze fiscale voordelen voor de woningcorporaties te realiseren heeft het kabinet opnieuw 1 miljard euro beschikbaar gesteld.

Huurprijzen stijgen minder snel

De prijzen van huurwoningen zijn gekoppeld aan de WOZ-waarde van het huis. Omdat de afgelopen tijd de huizenprijzen zo hard omhoog zijn gegaan, stijgen de huurprijzen mee. Het kabinet heeft besloten dat deze WOZ-waarde nog voor maximaal een derde mag meetellen bij het bepalen van de huurprijs. Dit zou de stijging van de huurprijzen moeten inperken, vooral in de grote steden.

Scheefwoners aangepakt

Mensen die in een sociale huurwoning wonen, maar ‘te veel’ verdienen voor sociale huur, (de zogenaamde scheefwoners) kunnen de komende jaren een flinke huurverhoging verwachten. Het gaat om een verhoging van de maandhuur van 50 tot 100 euro per jaar, totdat het sociale-huurplafond van 720 euro is bereikt. Het doel van deze maatregel is om de doorstroom in sociale huurhuizen sneller te laten gaan en het aantal scheefwoners terug te brengen.

Wat zijn jouw opties?

Wat je situatie ook is, mijn rekentools kijken wat voor jou de beste optie is. Wil je kijken hoeveel je kunt lenen? Of je kunt besparen door je hypotheek over te sluiten? Of ben je zzp’er en ben je benieuwd wat je opties zijn? Voor al die situaties en meer, heb ik aparte rekentools. Wacht niet te lang, in 2020 veranderen er een paar belangrijke wetten en regels omtrent hypotheken. Benieuwd wat dat voor jou betekent? In dit artikel lees je er alles over! Zit je met een prangende vraag waarvan je het antwoord nergens kan vinden? Bel dan eens met één van mijn hypotheekadviseurs. Zij helpen je graag verder.

Gratis afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheeknieuws

21/07/2023

Update labelstapelaars: Kifid keurt omzeilen eensporig rentebeleid goed

17/03/2023

Dalende huizenprijzen: 1 op 3 nieuwbouwkopers in problemen

21/01/2023

DUO trapt na: tijdelijk minder hypotheek voor pechgeneratie

5/12/2022

Kwart huizenbezitters kan hypotheeklasten verlagen met nieuwe taxatie

3/11/2022

Voor bijna iedereen daalt de maximale hypotheek in 2023

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.