Michiel Lensink van Oversluitclaim bij Radar

Gisterenavond 20 maart was Michiel Lensink te gast bij Radar. Als woordvoerder van Oversluitclaim legde hij uit wat de effecten zijn van de AFM leidraad op de boeterente.

“Wij hebben gezien dat banken in het verleden speelden met de vergelijkingsrente.” zegt Michiel. “Verschillende banken hebben dat gedaan om de boete te maximaliseren.” Gelukkig is de AFM het op dit punt eens met Oversluitclaim en stelt dat dat nooit in ’t voordeel van de bank mag zijn maar alleen in het voordeel van de klant.

Gert Luiting van de AFM: “Onze berekenmethode benadert het financieel nadeel van banken”

“Wij hebben 10 verschillende hypotheekaanbieders onderzocht en hebben gezien dat er grote verschillen waren tussen hoe ze die boete berekenen.” aldus Luiting. “Het gebruik van een andere vergelijkingsrente, dat aflossingen niet worden meegenomen: dat heeft uiteindelijk invloed op het bedrag wat betaald wordt.” Hij bevestigt ook dat de regels en berekenmethode van de banken allerminst helder en begrijpelijk zijn. Daarom heeft de AFM spelregels gepresenteerd: het moet voor de klant duidelijk zijn wat hij betaalt en waarom. In het verleden werden rekeningen aan klanten gepresenteerd die niet zijn te herleiden.

De AFM heeft uitspraak gedaan over de naleving van de Europese hypotheekrichtlijn MCD. Dit is waar de AFM bevoegdheid over heeft sinds 14 juli 2016. Maar hoe zit het met mensen die daarvoor zijn overgesloten? Daar is de Oversluitclaim voor.

“Vorig jaar riepen banken nog dat ’t allemaal niet waar zou zijn”

Michiel Lensink schuift aan. Als initiatiefnemer van Oversluitclaim heeft hij eind vorig jaar deze misstand aangekaart. “Vorig jaar riepen banken nog dat het allemaal niet waar zou zijn.” Hem wordt gevraagd hoe ’t zit met de mensen voor 14 juli 2016. Plassen die nu naast de pot? Michiel: “Wat ons betreft niet. Vanaf vorig heeft de AFM specifieke bevoegdheden gekregen. Maar in Nederland geldt de Consumentenwetgeving. En daarin staat dat banken gewoon niet meer mogen rekenen dan hun financieel nadeel. Wat ons betreft geldt dat dus voor iedereen die overgesloten is. Die wet is er voor de mensen: dit had nooit gemogen.”

Boete bij spaarhypotheken

De AFM heeft ten opzichte van de initiële claim van de Oversluitclaim een extra punt aangedragen: de opbouw van spaarhypotheek. Als je een spaarhypotheek (bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek) hebt bouw je gedurende de looptijd vermogen op door middel van maandelijkse premie. Op dit moment houden banken geen rekening met dit opgebouwd vermogen, dit maakt de boete hoger. De AFM oordeelt nu dat ze deze opbouw van de hoofdsom van je hypotheek moet aftrekken. Dit effect is door Ikbenfrits.nl onderzocht en scheelt voor mensen met een hypotheek met spaarvorm duizenden euro’s.

De Nederlandse Vereniging van Banken: “Wij gaan boetes voor 14 juli 2016 niet terugbetalen”

In de studio komt ook Eelco Dubbeling aan van de Nederlandse Vereniging van Banken aan het woord. Hem wordt gewezen op het artikel in de Burgerllijk wetboek [1] aangaande de hoogte van boetes bij openbreken van contracten. Toch blijft hij stellig in het niet terugbetalen van de boetes voor 14 juli 2016. “Gaan we niet doen. De reden daarvoor is dat banken niet alleen concurreren op prijs, maar ook op voorwaarden. Daardoor zijn kleine verschillen in rekenmethoden ontstaan.” aldus Dubbeling. Als hij wordt gewezen op de wet, geeft Dubbeling niet thuis: “Met de nieuwe regels gaan we 200% zeker weten dat het geen nadeel betekent voor de klant, maar het kan wel zijn dat het in het nadeel is van de bank. Dat nemen banken nu op de koop toe, maar vanaf 14 juli 2016.”

[1] Burgerlijk Wetboek Boek 6 Titel 5 Afdeling 3 Artikel 237, lid i

‘Het is een gotspe dat banken maar mondjesmaat klanten willen helpen’

Michiel: “De AFM heeft vandaag aangegeven wat een redelijke vergoeding is. Het enige wat we aan de rechter hoeven vragen is “Kunt u alsjeblieft aangeven dat dit al gold voor 14 juli 2016”. Dat is zo: we hebben net de wettekst gezien. Dus we willen graag voor iedereen dat terug gaan vorderen bij de banken. Het is een gotspe dat de banken nu nog zeggen dat het niet zo is. Het lijkt op de woekerpolisaffaire waarin ze continue ontkennen wat ze doen.”

“Het is een gotspe dat de banken nu nog zeggen dat het niet zo is. Het lijkt op de woekerpolisaffaire waarin ze continue ontkennen wat ze doen.”

— Michiel Lensink, woordvoerder Oversluitclaim.nl

Samen met de Consumentenbond onderzoekt Oversluitclaim verder hoe de banken zich aan de regels houden. “Sommige banken presteren beter dan anderen. Dat mag ook gezegd worden. Binnenkort komen we een rapport hoe banken ’t doen en of ze zich aan de leidraad houden.” De komende tijd zal uitwijzen of banken op eigen initiatief geld terug gaan geven en of de uitleg die ze bij de boete geven toereikend is. In de tussentijd is het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen zich achter te claim scharen. “Inschrijven kost 15 euro en als er tot uitkering wordt overgegaan wordt 10% daarvan ingehouden. Inschrijven kan nu op www.oversluitclaim.nl.”

 

Bekijk de reportage over de boeterente bij Radar

Stijn Janmaat

Stijn Janmaat

Stijn is afgestudeerd op de richting Interaction Design van de opleiding Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Bij Frits heeft hij zich ontpopt als een manusje van alles: development, marketing, tafeltennis-koning, portretfotografie van het team, you name it. Jouw ervaring op de website beter maken is wat hem drijft.