Hypotheekrente verwachting 2024

In onze nieuwe renteverwachting lees je welke bewegingen zich de afgelopen maanden in de hypotheekmarkt aftekenen én wat jij als huizenkoper of oversluiter kan doen. Benieuwd wat de renteverwachting voor jouw situatie betekent? Maak een gratis afspraak.

AdobeStock_391504006 (1)
michiel-pekelharing

Hypotheekrente verwachting: wat is de beste keuze nu de verschillen kleiner worden?

(update maart 2024)

Geschreven door onze financieel journalist Michiel Pekelharing. Deze renteverwachting geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel advies.

De hypotheekrente is de afgelopen maanden weer iets verder gedaald. Bovendien kruipen de renteniveaus voor verschillende looptijden wat meer naar elkaar toe. Op basis van de huidige tarieven en de rentevooruitzichten voor langere termijn, is een periode van vijf jaar aantrekkelijk. 

Huizenkopers en oversluiters profiteren niet direct van aanstaande ECB renteverlagingen.

Het goede nieuws is dat er de komende weken weer allerlei berichten in de financiële pers verschijnen over een aanstaande renteverlaging. Het slechte nieuws is dat huizenkopers en oversluiters daar niet direct van profiteren. Het nieuws heeft betrekking op de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft de afgelopen twee jaar het belangrijkste tarief opgeschroefd van 0% naar 4%. Dat gebeurde omdat renteverhogingen een beproefd middel zijn om inflatie onder controle te krijgen.

En dat lijkt behoorlijk goed te werken. In oktober 2022 kwam de inflatie in de Eurozone nog ruim boven de 10% uit. Nu is dat nog maar 2,6%. Hierdoor ontstaat ruimte voor de ECB om de beleidsrente weer te verlagen. Die daling heeft echter geen directe invloed op de hypotheekrentes, die gekoppeld zijn aan de rentestanden van Nederlandse staatsobligaties met verschillende looptijden. Maar de snelheid waarmee de ECB verlaagt en de toelichting op het beleid, echoën indirect wel degelijk door in de hypotheekwereld. 

Verschil rente per looptijd

De kapitaalmarkt sorteert namelijk de afgelopen maanden al voor op een geleidelijke daling van de beleidsrente. Door de afkomende inflatie en het vooruitzicht dat er geen grote rentebewegingen aankomen, zijn de rentes voor langere looptijden weer iets dichter naar elkaar toegekropen. Momenteel zit er minder dan 0,2 procentpunt tussen de rente op staatsobligaties met een looptijd van vijf, tien, vijftien, twintig of dertig jaar. Er zijn twee zaken die nu de doorslag moeten geven bij de keuze van rentevaste periode.

In de eerste plaats is dat de persoonlijke voorkeur. Als je het belangrijk vindt om nu al een goed beeld te hebben van je maandlasten over tien of zelfs twintig jaar, is dat een prima argument om voor een lange rentevaste periode te kiezen. Wie die zekerheid minder belangrijk vindt, kan kiezen voor een periode van vijf jaar. De hypotheekrente voor die periode ligt net iets lager, omdat hypotheekverstrekkers voor deze periode genoegen nemen met een iets lagere renteopslag. Het renteverschil tussen een rentevaste tijd van vijf of tien is moment 0,17 procentpunt. Bij een leenbedrag van 400.000 scheelt dat (voor belastingen) toch 680 euro per jaar. Overigens wordt bij een kortere rentevaste periode de maximale hypotheek zwaarder getoetst, zodat het leenbedrag iets lager ligt dan bij tien jaar en langer. 

 

verschil rente per looptijd

Vooruitzichten langlopende hypotheekrente

De lange rente voor verschillende looptijden is de afgelopen maanden niet alleen dichter naar elkaar toe getrokken, maar ook wat gedaald. Zolang de Europese inflatie steeds beter onder controle komt, ligt het voor de hand dat die daling de komende tijd langzaam maar zeker doorzet. Daarmee sorteert de kapitaalmarkt erop voor dat de ECB de komende jaren de rente geleidelijk terugschroeft richting het zeer lage niveau dat voor de recente inflatieschok gebruikelijk was. 

Wat moet ik als huizenkoper of oversluiter doen?

De renteverschillen zijn momenteel zo klein, dat het verstandiger is om de persoonlijke voorkeur zwaar te laten meewegen bij de keuze voor een rentevaste periode. Vind je het fijn om een grote mate van zekerheid te hebben? Kies dan voor een looptijd van tien jaar en langer. Als je dat minder belangrijk vindt, is het echter het overwegen waard om te kiezen voor een periode van vijf jaar. De rentelasten liggen dan net wat lager en de kans is groot dat je over vijf jaar kunt oversluiten tegen een vergelijkbaar of zelfs lager tarief. 

Michiel Pekelharing is financieel journalist met ruim 25 jaar ervaring in de beleggingswereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel advies.

Lees ook onze huizenmarkt verwachting

 

Benieuwd naar de actuele rentes?

Met onze rentevergelijker die wij samen met de Consumentenbond hebben ontwikkeld, zie je in één oogopslag de laagste hypotheekrente en alle voorwaarden bij alle banken in Nederland.

Hypotheekrentes vergelijken

Je kent ons van:

Consumentenbond
1200px-Logo_Het_Financieele_Dagblad.svg
Volkskrant
RTL nieuws
NRC_logo.svg
Radar

Een hypotheek afsluiten met Frits: zo gaat dat

Wij hebben geen dure kantoren door heel het land en werken volledig digitaal. Dit scheelt in de kosten. Je krijgt onafhankelijk advies, persoonlijke service én een vaste lage prijs.

We nemen de tijd om jou alles uit te leggen, op zo'n manier dat jij het na kunt vertellen.

1
Zelf rekenen
Zelf rekenen

Uitgebreid berekenen met onze rekentools

Met onze rekentools, dashboard en de uitgebreide kennisbank kom je al een heel eind in het berekenen van je hypotheek en je mogelijkheden. Dit kun je zelf al doen:

  • Een uitgebreide berekening maken van jouw leenruimte
  • Alle banken bekijken en vergelijken met onze volledige bankenlijst
  • Je goed inlezen in jouw situatie
  • Jouw hypotheek keuzes op korte en lange termijn inzien
2
Eerste gesprek
Eerste gesprek

Hypotheekgesprek met Fritsanalyse

Tijdens de Fritsanalyse verkennen we de mogelijkheden voor jouw hypotheek. Samen met jouw hypotheekadviseur maak je berekeningen die je kunt terugzien en aanpassen in je eigen dashboard. 24 uur per dag. Dit geeft je alle controle: jij kunt namelijk alles zien wat wij zien.

Starters, verhuizers en oversluiters. Verschillende Fritsanalyses, met hetzelfde resultaat: Inzicht in jouw situatie. Het gesprek is gratis en duurt 45 minuten. Zullen we?

3
Adviesgesprek
Adviesgesprek

Met je adviseur alle keuzes maken

Als je klaar bent om je hypotheek te kiezen ga je samen met je adviseur de diepte in. Alle scenario’s en opties worden besproken en vergeleken, zodat jij de beste keuzes kunt maken voor je persoonlijke situatie.
4
Renteaanbod
Renteaanbod

Renteaanbod aanvragen bij de bank

Zodra je samen met je adviseur de beste hypotheek hebt uitgezocht gaat je adviseur het renteaanbod aanvragen bij de bank. In het renteaanbod vind je het maximaal te lenen bedrag, de rentetarieven, de rentevaste periode en de (definitieve) lijst met documenten die de bank nodig heeft bij het beoordelen van je hypotheekaanvraag.
5
Hypotheekaanvraag
Hypotheekaanvraag

Hypotheekstukken aanleveren aan de bank

Voor het rondkrijgen van je hypotheek, zul je flink wat documenten moeten aanleveren. Wij begeleiden jou hierin: we zorgen dat de juiste stukken op tijd bij de bank komen en dat de aanvraagprocedure zo soepel mogelijk verloopt. Het is tenslotte al spannend genoeg.

Wil jij zekerheid over je toekomstige maandlasten?

Bespreek dan jouw situatie gratis met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs. Samen nemen we jouw situatie onder de loep en bepalen we wat het beste bij jou past.

Gratis afspraak maken

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.