Over de taxatiekosten en de vrijstellingen van schenkingen

In bepaalde gevallen kan een taxatie véél goedkoper. En mogen belastingvrije schenkingen volgend jaar nu hoger of lager zijn? En waarom overzicht houden over geldzaken zo belangrijk is.

stopwatch

3 min

calendar
30 december 2021
eye

178

Taxatiekosten en vrijstellingen van schenkingen Feature Image Shape

Moet een taxatie zo duur zijn? Nee, zeker niet altijd.

De bank vraagt een taxatie van de woningwaarde bijvoorbeeld als je een huis wilt aankopen, als je NHG wilt, de hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing of energiebesparing of voor het afkopen van erfpacht. Als de taxateur aan huis komt kan de prijs van het rapport oplopen tot € 500. In bepaalde gevallen gaat de bank ook akkoord met een Desktop Taxatie®. De taxateur komt dan niet langs maar doet online onderzoek. Steeds meer banken gaan akkoord met zo’n taxatie. ING biedt dit zelfs aan voor € 69. Bij hen is de online taxatie alleen toegestaan bij de aankoop of verhoging van de hypotheek tot 90% van de marktwaarde van die woning. Of om een rentewijziging te vragen omdat je hypotheek-marktwaardeverhouding is gewijzigd, bijvoorbeeld als je huis meer waard is geworden. De online taxatie kan alleen gebruikt worden voor eigen bewoning en bij bestaande woningen, dus niet voor nieuwbouw. Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat al sinds juli 2021 akkoord met online taxaties, maar stelt wel voorwaarden.

 

Even opletten: in 2022 worden de vrijstellingen voor schenkingen soms hoger, soms lager.

In 2021 waren een deel van de jaarlijkse belastingvrije bedragen tijdelijk met €1.000 verhoogd: van €2.244 naar €3.244 (aan iedereen) en van €5.604 naar €6.604 (ouders aan kinderen). Dit is toen besloten vanwege de coronacrisis. Vanaf 1 januari 2022 worden deze vrijstellingen weer lager.
In het nieuwe jaar worden de vrijstellingen voor schenkingen dus per categorie anders.
Zo mocht je aan kinderen dit jaar € 6.604 schenken, dat wordt minder, namelijk €5.677 in 2022. Voor studie mocht je eenmalig € 55.996 geven, dat wordt juist meer: €56.724. Voor de aankoop van een woning hoef je geen schenkbelasting te betalen over een bedrag van €105.302 (mits de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is). Ook dat bedrag gaat omhoog naar €106.671 volgend jaar. Hier de bedragen op een rijtje:

 

Schenkingen aan 2021 2022
Kinderen €6.604 €5.677
Andere verkrijgers €3.244 €2.274
Studie (eenmalig) €55.996 €56.724
Woning (eenmalig) €105.302 €106.671

Financieel niet gezond?

Uit onderzoek van Deloitte, ING, NIBUD en de afdeling Economie van de Universiteit Leiden onder 5000 Nederlanders blijkt dat maar iets meer dan een kwart ‘financieel gezond ’is. Hun houding, gedrag, gevoel en kennis over sparen, lenen, inkomsten, uitgaven en planning werd onderzocht. Bij een ander kwart is de financiële gezondheid voldoende, nog een kwart matig en bij het laatste kwart zorgwekkend. Niet de hoogte van het inkomen is doorslaggevend, maar vooral overzicht en planning van de domeinen uitgaven en lenen. Inwoners van grote steden doen het minder goed, en mannen doen het over het algemeen beter dan vrouwen. De onderzoekers noemen dat eufemistisch dat daar ‘veel ruimte is voor verbetering.’ Voor wie bij zichzelf ruimte ziet voor verbetering: maak er een goed voornemen van. Begin met het maken van een klein overzichtje van inkomsten en uitgaven per maand. Dat kan in Excel, maar ook in een schriftje.

Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Marieke Henselmans

Marieke Henselmans publiceert al jaren over geldzaken voor bijvoorbeeld Financieel dagblad, AD, Volkskrant, Plus- en Zin Magazine. Ook twittert ze regelmatig op @Mariekebespaart. Lees verder

Meer lezen over Expertblogs

22/02/2024

Je huis als pinautomaat: Nederlanders zijn rijker dan ze denken

10/07/2023

Kunstmatige intelligentie: een loeigroot gevaar voor de woningmarkt?

12/04/2023

Een griezelig voorteken uit de rentewereld

15/07/2022

Demografie maakt van voorspellers helderzienden

1/06/2022

Voor huizenbezitters zit de weg naar duurzaam wonen vol verrassingen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.