Voor huizenbezitters zit de weg naar duurzaam wonen vol verrassingen

calendar
1 juni 2022

Wie na 2025 zijn cv-ketel vervangt, is verplicht om een hybride warmtepomp of een ander duurzaam alternatief te laten installeren. Natuurlijk ging er na de aankondiging heel veel aandacht uit naar de hoge kosten die sommige huiseigenaren moeten maken en naar de nadelen van de relatief nieuwe warmtepomp-technologie. In plaats van daarin mee te gaan, kunnen woningeigenaren beter kijken naar het patroon dat achter dit soort maatregelen schuilgaat.

Groener, omdat het moet

Net als bijna 200 andere landen, heeft Nederland een handtekening gezet onder het Klimaatverdrag om de opwarming van de aarde te beteugelen. Daarnaast heeft Europa de Green Deal ingevoerd: een serie beleidsinitiatieven die het continent in 2050 klimaatneutraal moeten maken. De financiële wereld en het bedrijfsleven hebben al enkele jaren te maken met een steeds sterker wordende duurzame regeldruk. Wat daar gebeurde, vormt mogelijk een blauwdruk van wat woningbezitters te wachten staat.

De vervuiler betaalt

In eerste instantie zijn de maatregelen er meestal op gericht om de drempel voor duurzame verandering zo laag mogelijk te maken. Daarbij kan je denken aan de subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen of de lagere bijtelling voor elektrische auto’s. De volgende zet is het invoeren van nieuwe regels die ertoe leiden dat er een prijskaartje komt te hangen aan niet-duurzaam gedrag. De invoering van die regels duurt meestal langer dan gepland. Bovendien werken veel mooie plannen in de praktijk minder goed dan op papier.

De prijs van CO2 uitstoot: van 10 eurocent tot 80 euro

De lancering van een Europees handelssysteem in rechten voor CO2-uitstoot in 2005 is hiervan een mooi voorbeeld. Aanvankelijk leek de aanpak goed te werken, maar omdat de overheden de markt overspoelen met nieuwe rechten daalde de prijs voor de uitstoot van een ton CO2 tot minder dan 10 eurocent in de zomer van 2007. Inmiddels is die prijs door een serie aanpassingen aan het handelssysteem opgelopen tot – schrik niet – 80 euro. Daarmee was een Europees emissierecht een van de allerbeste beleggingen van de afgelopen 15 jaar. Voor bedrijven wordt het nu wel heel aantrekkelijk om te investeren in het verlagen van de CO2-uitstoot, in plaats van het kopen van rechten om de bestaande uitstoot te compenseren.

Overheid duwt duurzaam gaspedaal steeds dieper in

Woningbezitters moeten niet raar opkijken als de waterpomp-regeling een vergelijkbaar patroon volgt. De balans verschuift van maatregelen om duurzaam wonen aan te moedigen, naar nieuwe regels om dat af te dwingen. Als die omschakeling hetzelfde patroon volgt als in de financiële wereld en het bedrijfsleven, hoeven woningbezitters niet op te kijken als de waterpomp-verplichting pas in 2027 of 2028 gaat gelden. Maar de richting is duidelijk: net als de rest van de economie moeten ook de Nederlandse huizen klimaatneutraal worden. Daarbij zal de overheid het duurzame gaspedaal steeds dieper indrukken met nieuwe regelgeving en voorschriften.

Wat kan je doen als huizenbezitter?

In plaats van af te wachten, kan je als huizenbezitter dan ook beter nu al zelf gaan kijken hoe je slim kunt investeren in een meer duurzame woning. Vaak valt er dan nog een subsidie of een mooie regeling te vinden – zoals de salderingsregeling bij zonnepanelen. Met dit soort eigen initiatief voorkom je bovendien dat je in de kou staat als er geen cv-installateur meer te vinden is omdat heel Nederland straks tegelijk aan de warmtepomp gaat.

E-book een duurzaam huis

E-book: een duurzaam huis

Als je een koophuis hebt, is duurzaamheid belangrijk om over na te denken. Van
woongemak tot het klimaat en van een lagere energierekening tot meer waarde in je huis:
er zitten ontzettend veel voordelen aan!

Maar wat is een duurzaam huis precies, en hoe zorg je ervoor dat jouw huis ook
duurzaam wordt? In dit e-book vertellen we je er alles over.

E-book een duurzaam huis

Download het gratis E-book “Een duurzaam huis”.

Van de allereerste stap tot
het rondkrijgen van de financiering. Dit e-book legt je alles uit. Zo weet je precies hoe je jouw verduurzaming kunt
aanpakken! 

E-book huis verduurzamen

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Pekelharing

Michiel is financieel journalist. Hij schrijft verhalen voor beleggingsbladen en hij helpt banken en vermogensbeheerders bij het vertalen van complexe financiële informatie in toegankelijke teksten. Lees verder

Meer lezen over Expertblogs

22/02/2024

Je huis als pinautomaat: Nederlanders zijn rijker dan ze denken

10/07/2023

Kunstmatige intelligentie: een loeigroot gevaar voor de woningmarkt?

12/04/2023

Een griezelig voorteken uit de rentewereld

15/07/2022

Demografie maakt van voorspellers helderzienden

1/06/2022

Voor huizenbezitters zit de weg naar duurzaam wonen vol verrassingen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.