Hoe lang je rente vastzetten?

De hoogte van je rente is belangrijk. Een groot deel van het geld dat je per maand aan de bank betaalt gaat eraan op. Je kunt kiezen hoe lang je die rente vastzet. Maar je mag niet alles kiezen. Lees daarover hier meer.
Veel mensen zetten de rente voor 5 of 10 jaar vast. Tijdens de rentevastperiode betaal je iedere maand hetzelfde bedrag aan rente. Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger de rente. Het kan zijn dat de rente iedere maand verandert (laagste rente) tot 30 jaar lang dezelfde rente (maar dan wel een hogere rente).

Er is eigenlijk niet te zeggen wat het ‘beste’ is. Daarvoor zou je namelijk in de toekomst moeten kunnen kijken. Je kan natuurlijk wel kijken naar jouw situatie. Dan zou ik denken in de volgende stappen:

  • Heel abstract: Hoeveel risico wil je lopen? Bij een korte rentevast periode betaal je minder. Maar….. als de rente stijgt, ga je ook meer betalen. Als je de rente langer vastzet dan betaal je meer. Maar je weet ook waar je aan toe bent. Het wordt ook niet hoger.
  • Reken het eens uit voor jezelf: Hoeveel meer ga je per maand betalen als de rente stijgt?
  • Kijk naar je eigen situatie: Wat kan kan jij aan? Kan je die hogere hypotheekkosten betalen als de rente stijgt? Kan je bijvoorbeeld nog gewoon doorleven (zoals je nu doet) als de rente met bijvoorbeeld 1 of 2% stijgt?
    Als je hypotheeklasten laag zijn ten opzichte van je inkomen (en/of spaarpot) dan kan je meer risico nemen. Als je maar net rondkomt, dan wil je liever geen extra tegenvallers…..

En natuurlijk kun je altijd creatief zijn. Je kan combinaties maken: een deel van je lening met een vaste rente en een ander deel met een variabele rente. De keuze is helemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen.

Samengevat is het dus:

  • langere rentevaste periode zijn hogere kosten (hogere rente), maar je weet waar je aan toe bent (zekerheid).
  • kortere rentevaste periode zijn lagere kosten (lagere rente), maar het kan verkeren.