Wij verliezen de moed. Dan maar niet kopen? Deel 2

In een terugkerende column beantwoordt Marieke Henselmans vragen van onze klanten. Hypotheek gerelateerd natuurlijk. Of over de huizenmarkt, dat kan ook. Vandaag gaat Marieke verder in op een vraag die al eerder gesteld is: hoe koop je alsnog een huis en zorg je dat je niet de moed verliest?

stopwatch

2 min

calendar
3 maart 2022
eye

86

Feature Image Shape

Wij verliezen de moed. Moeten we nog kopen?

Wij zijn starters, wonen samen in een huurappartement, waar we toen we er introkken heel blij mee waren. De huur is inmiddels gestaag hoger geworden. We verdienen samen ongeveer twee keer modaal. We willen graag de volgende stap maken: een huis kopen. Nu zijn we bang dat we te lang hebben gewacht en er nooit meer tussenkomen. We kijken steeds rond op Funda en kunnen onze ogen niet geloven wat betreft de prijzen. We dachten eerst dat Utrecht nog meeviel ten opzichte van Amsterdam, maar dat is helemaal niet zo. Moeten we het hele plan maar laten varen? We worden er een beetje moedeloos van.

 

Marieke:

De eerste ‘aanpas-tip’ was om buiten de regio van jullie eerste keus (Utrecht) te gaan zoeken.

De tip van vandaag is om andere soorten huizen te overwegen. Het moet natuurlijk niet, maar het kan. Het lijkt een open deur, maar iedereen die een huis zoekt, lijkt hetzelfde te willen. Een goed onderhouden huis tussen de 100 en 120 m2 dat recent verbouwd is en een moderne keuken heeft. Denk: natuurstenen aanrechtblad, visgraat parketvloer, glazen deuren met zwart-metalen sponningen. De tuin is lekker ‘onderhoudsvrij’ en planten worden in bedwang gehouden door mooie potten. De achtertuin ligt op het zuiden, er zijn scholen en natuurlijk restaurant op loopafstand. Als zo’n huis op Funda komt, rennen er misschien wel 100 gegadigden of af. Alleen als je ’s ochtends om half negen een makelaar belt, heb je nog kans op een bezichtiging.

De tip is: gooi dat hele wensenlijstje uit het raam en ga eens op een andere manier zoeken. Ga naar Funda, naar de plaats waar je zoekt, dan naar ‘uitgebreid zoeken’ en selecteer circa € 60.000 lager dan jullie budget én dat het al langer dan een maand te koop staat. Dan komt het aanbod van ‘gekke huizen’ boven drijven. Ouderwetse keukens, tegels met bloemetjes, bruine schrootjes, vloerbedekking met vlekken en douchen in bad met douchegordijn. Normaal zou je gillend wegrennen. Dat doet iedereen, daarom is het huis nog te koop. Dit zijn huizen waar je nog misschien (tot 10%?) onder de vraagprijs kunt bieden. De omgeving zal zeggen dat je gek bent geworden, maar wie het laatst lacht, lacht het best. Als je voorbeelden wilt zien van ‘gekke huizen’ moet je op Instagram gaan kijken naar @fundamakeovers. Daar zie je opgeknapte gekke huizen. Ook zie je het adres op Funda, wat de vraagprijs en de oppervlakte waren, voor welk bedrag het is aangekocht en voor welk bedrag het nu te koop staat. Mensen die dit voor hun werk doen kopen die huizen, knappen ze op en zetten ze weer te koop. Zomaar een voorbeeld: een huis in Oss, vraagprijs € 374.500 voor 163 m2, gekocht voor € 337.500, nieuwe vraagprijs € 685.000. Daarbij dan foto’s van voor en na de flip. Je moet dus de power hebben zo’n verbouwing aan te sturen, een goede aannemer weten of zijn. Je kunt gaan zoeken naar zo’n huis, dat wel op een goede plek moet liggen. Je koopt goedkoper, hebt dus budget om de gewenste keukenkastjes en die houten vloer erin te zetten. En als het geld op is, doe je de badkamer misschien later. Maar je hebt mooi wel de eerste stap gezet. En je bent eigenaar van een huis dat ook nog eens meer naar je eigen smaak is.

Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Marieke Henselmans

Marieke Henselmans publiceert al jaren over geldzaken voor bijvoorbeeld Financieel dagblad, AD, Volkskrant, Plus- en Zin Magazine. Ook twittert ze regelmatig op @Mariekebespaart. Lees verder

Meer lezen over Expertblogs

22/02/2024

Je huis als pinautomaat: Nederlanders zijn rijker dan ze denken

10/07/2023

Kunstmatige intelligentie: een loeigroot gevaar voor de woningmarkt?

12/04/2023

Een griezelig voorteken uit de rentewereld

15/07/2022

Demografie maakt van voorspellers helderzienden

1/06/2022

Voor huizenbezitters zit de weg naar duurzaam wonen vol verrassingen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.