Hypotheek

Hieronder vind je antwoorden op de vragen die ons het meest worden gesteld over hypotheken. De vragen hebben vooral betrekking op het invullen van de Doe 't zelf-check en het eventuele proces van oversluiten dat daaruit voort kan vloeien.

Meer uitgebreide informatie over hypotheken hebben we samengevoegd in onze kennisbank. Deze vind je door in de menubalk bovenaan op Over hypotheken te klikken.

Kan ik verschillende hypotheekdelen aan de rekentool toevoegen?

Ja, het is mogelijk meerdere en verschillende hypotheekdelen in de Doe 't zelf-check te zetten.

Druk hiervoor op de roze ‘plus’ die linksonder staat bij de vraag: ‘Hoe zit je hypotheek nu in elkaar? Je kan extra delen toevoegen als je die hebt.‘¬†Er verschijnt dan een extra regel voor het nieuwe hypotheekdeel. Je kunt zo veel regels toevoegen als noodzakelijk.

Kan ik mijn hypotheekvorm aanpassen bij oversluiten?

Dat ligt aan zowel je¬†huidige als je¬†gewenste toekomstige situatie. Je kunt je hypotheekvorm altijd aanpassen naar een annu√Įteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Maar wil je bijvoorbeeld een leven- of beleggingshypotheek oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek, dan ben je gebonden aan de regel dat je nog maar maximaal 50% van je woningwaarde aflossingsvrij mag financieren. Je hypotheekvorm vanuit een aflossingsvrije, annu√Įteiten- of lineaire hypotheekvorm oversluiten naar een leven-, belegging- of hybride hypotheekvorm is niet mogelijk.

Moet ik mijn hypotheekvorm aanpassen bij oversluiten?

Dit hangt af van je situatie. Heb je een aflossingsvrije hypotheek met een hypotheeksom die hoger is dan 50% van je woningwaarde? Dan zul je in ieder geval het deel boven 50% van je woningwaarde moeten aanpassen naar een annu√Įteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Dit is een landelijke regel.

Beleggings-, leven- en hybridehypotheken zijn niet opnieuw af te sluiten. Deze hypotheekvormen zullen dus moeten worden aangepast. Deze kunnen tot maximaal 50% van de woningwaarde nog worden aangepast naar een aflossingsvrije hypotheek. De rest zou ook in dit geval aangepast moeten worden naar een annu√Įteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Moet ik een taxatie laten uitvoeren als ik ga oversluiten?

Niet altijd. Of het noodzakelijk is je huis te laten taxeren bij een oversluiting hangt af van twee zaken:

  1. Wie de nieuwe geldverstrekker wordt;
  2. Hoe hoog je hypotheek is ten opzichte van de WOZ-waarde van je huis.

Wanneer de hypotheeksom lager is dan 60% van de WOZ-waarde is bij veel aanbieders geen taxatie noodzakelijk. Een recente WOZ-beschikking is dan voldoende. Let wel: dit geldt niet bij alle aanbieders.

Kan ik ook één of enkele hypotheekdelen omzetten en de rest bij mijn huidige verstrekker aanhouden?

Nee, als je hypotheek uit verschillende delen is opgebouwd is het niet mogelijk slechts een deel van je hypotheek om te zetten naar een andere geldverstrekker. Geldverstrekkers zijn niet bereid een onderpand met andere geldverstrekkers te delen. Hiermee beperken zij hun risico’s.

Kan ik in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie?

Ja, in sommige gevallen is het mogelijk over te sluiten naar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Er geldt dan¬†wel een aantal voorwaarden. Zo mag het onderpand nooit meer waard zijn dan ‚ā¨231.132. Daarom zal er altijd om een taxatie worden gevraagd. Daarnaast dient er bij afsluiting van een hypotheek met NHG een borgtochtprovisie betaald te worden. Deze bedraagt 1% van de hypotheeksom.

Wat is een risicoklasse?

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt je risico-opslag bepaald. Dit is een extra rente die je betaalt bovenop de rentestand van dat moment. De hoogte van deze opslag is afhankelijk van hoe hoog je hypotheek is ten opzichte van je woningwaarde. Op grond hiervan word je in een bepaalde risicoklasse ingedeeld. Deze risicoklasse is per verstrekker verschillend.