9 dingen waar je op moet letten bij je voorlopig koopcontract

  1. Een voorlopig koopcontract is helemaal niet voorlopig. Na de 3 dagen bedenktijd kun je niet zomaar onder het contract uitkomen, tenzij er ontbindende voorwaarden zijn.
  2. Als je na de 3 dagen wettelijke bedenktijd van het koopcontract af wilt zien, dan kost dit meestal 10% van de koopsom. Zonde!
  3. Neem altijd de ontbindende voorwaarde ‘onder voorbehoud van financiering‘ op in je koopcontract. Krijg je geen hypotheek? Dan kun je je contract gratis ontbinden.
  4. Als koper moet je zelf op zoek gaan naar verborgen gebreken. Een bouwkundige keuring kan hierbij helpen. Neem op in je koopcontract dat je het huis alleen koopt als er minder dan bijvoorbeeld €1.000 euro aan gebreken naar boven komt.
  5. De ontbindende voorwaarden zijn geen vrijbrief om ook na 3 dagen nog makkelijk van je contract af te kunnen. Je moet hier wel bewijs voor laten zien.
  6. Zorg dat bij je voorlopig koopcontract een lijst zit aan spullen die je overneemt. Denk aan bijvoorbeeld een zonnescherm of airco.
  7. De verkoper wil zeker weten dat jij de woning gaat kopen. Daarom zul je vaak een waarborgsom moeten betalen. Dit kan met je eigen middelen of een bankgarantie.
  8. Check de kleine lettertjes! Met een klein foutje is het contract al niet meer rechtsgeldig. Laat bijvoorbeeld je aankoopmakelaar of een jurist er even naar kijken.
  9. Extra tip! Check voor het einde van je bedenktijd wat je maximaal kan lenen of ga in gesprek met een hypotheekadviseur. Deze kan je een goede inschatting geven van je mogelijkheden. Mocht het onmogelijk lijken om de financiering rond te krijgen, dan kun je nog tijdens de bedenktijd aangeven dat de koop niet doorgaat. Dit scheelt een hoop gedoe! Bij mij kun je vaak dezelfde dag of morgen nog terecht.

Wat anderen vinden van Ikbenfrits

Ronald | Verhuizer | 4-7-2019

“Een hypotheek via Ikbenfrits.nl afsluiten is een absolute aanrader. De manier van werken past volledig in deze tijd. Het digitale gemak enerzijds en de persoonlijke en vakbekwame adviseurs anderzijds (bedankt Vincent en Sher!!) maakt het werken met Frits erg intuïtief en eenvoudig terwijl het toch om serieuze en soms complexe materie gaat. Verbeter punten kan ik zo niet vinden hooguit dat Frits.nl misschien eens een keertje een beetje reclame zou moeten gaan maken zodat meer mensen een dergelijke goede ervaring mogen meemaken al denk ik dat het grote aantal tevreden klanten dit nu al wel doet. Ik in ieder geval wel!”

Bekijk al mijn reviews >

Bij mij krijg jij het beste hypotheekadvies. Beloofd.