Bouwkundige Keuring, verstandig of zonde van je geld?

Als je een huis hebt gekocht wil je niet achteraf achterkomen dat er dingen niet deugen. Een bouwkundige keuring kan daarom uitkomst bieden. Ik vertel je wat je moet weten.

Michiel Lensink

Wat is een bouwkundige keuring?

Als je een huis hebt gekocht wil je niet dat je achteraf kosten hebt omdat er dingen kapot zijn. Een bouwkundige keuring is daarvoor de oplossing. Dit laat je doen om te checken in welke staat het huis is. Je vraagt ‘m aan op het moment dat je bod op het huis is geaccepteerd. Een bouwkundige zal metingen komen doen in het huis, vanaf de zolder tot aan de kelder. Het hele huis wordt gecontroleerd zodat jij niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Na de keuring heb jij direct inzicht in de staat van jouw droomwoning. Heel verstandig!

Waarom een bouwkundige keuring?

De aankoop van een huis bereid je goed voor. Het kost veel geld, dus natuurlijk wil je precies weten waar je aan toe bent. Zeker wanneer je een ouder huis wilt kopen, is een inspectie verstandig. Jij bent natuurlijk al helemaal verliefd op het huis. Maar als de woning ook minder sterke punten heeft, kom je daar zo achter. Met dit verhaal op papier sta je sterker. Zo kun je misschien gaan praten over een lagere prijs van de woning. Wil je weten waar je nog meer op moet letten voordat je het koopcontract tekent? Lees dan mijn artikel over het voorlopig koopcontract.

Hoe gaat het in z’n werk?

De inspecteur gaat naar jouw droomhuis. Daar zal hij in ongeveer een uur tijd de keuring doen. Jij bekijkt hoe je je droomhuis wilt inrichten. Ondertussen checkt de inspecteur de woning op punten die jij zelf niet zult zien. Het rapport krijg je achteraf vaak digitaal toegestuurd. Voor bouwkundige keuringen raad ik maatwerk.nl en Fitrex aan.

Wat kost een bouwkundige keuring?

Een standaard bouwtechnische keuring kost tussen de 250 en 500 euro. De prijs wordt soms berekend op basis van hoe groot de woning is. Wil je meer laten onderzoeken dan standaard? Dan is het duurder. Logisch. Laat je de bouwkundige keuring doen voor de koop van een huis? Dan kun je de kosten aftrekken van de belasting. Altijd handig om te weten!

Wel of geen bouwkundige keuring?

Niet iedere woning heeft een bouwkundige keuring nodig. Nieuwe huizen zijn vaak nog prima in orde. Dan kan de keuring overbodig zijn. Twijfel je? Dan is het soms beter het huis toch te laten keuren. Je kunt veel geld besparen, als je van te voren weet waar je aan toe bent. Niet alleen is dit handig als je wilt onderhandelen over de prijs. Het voorkomt ook teleurstellingen achteraf!

Bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde

Vaak kun je, in afwachting van het bouwkundig rapport, alvast het voorlopig koopcontract tekenen. In de ontbindende voorwaarden laat je dan opnemen dat het achterstallig onderhoud niet meer dan een X bedrag mag zijn. Als dit wel zo blijkt, dan kun je van de aankoop afzien. Je kunt ook een keuring laten doen voordat je iets tekent. Dan doe je een bieding op de woning, onder voorbehoud van de keuring.

Advies nodig?

Kunnen we je helpen bij de financiering van je droomhuis? Heb je advies nodig? Wij helpen je graag! Maak een afspraak met een van onze adviseurs.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren