Welke oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Als je je hypotheek oversluit dan zijn daar kosten aan verbonden. Welke oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar? Om daar een goed antwoord op te geven is het noodzakelijk om eerst vast te stellen of het ging om een zogenaamde eigenwoningschuld. Als het antwoord op die vraag bevestigend is dan geldt dat de volgende gemaakte kosten aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting.

De volgende oversluitenkosten zijn fiscaal aftrekbaar:

 • de taxatiekosten om de lening te krijgen
 • de notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte, inclusief btw
 • bemiddelingskosten voor het krijgen van uw hypotheek of lening, zoals advies- en afsluitkosten
 • de kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie
 • de ¬†royementsaktekosten
 • de boeterente bij aflossen van de oude eigen woningschuld

De genoemde oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar in het jaar van oversluiten en moeten in één keer worden opgevoerd. Met andere woorden uitsmeren over een langere periode is niet toegestaan.

Er zijn twee manieren om de oversluitkosten voor je eigen woning af te trekken

 • Gedurende het jaar via een voorlopige aanslag.
  Je krijgt dan je eventuele belastingteruggaaf maandelijks of in een keer uitbetaald.
 • Na afloop van het jaar in je aangifte inkomstenbelasting.
  Je trekt in de jaarlijkse aangifte de oversluitkosten voor je eigen woning af van uw inkomen in de reguliere paragraaf “inkomsten uit werk en woning” Box 1. Daardoor betaal je minder belasting, of krijg je een bedrag terug.

Maar let op. Bovengenoemde kosten zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Mocht je er voor kiezen om ze mee te financieren in de nieuwe hypotheek dan is het belangrijk te weten dat de rente die je over dat extra stukje hypotheek gaat betalen, niet aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. De oversluitkosten zijn dus zelf wel aftrekbaar maar de rente die je er over gaat betalen als je een hogere hypotheek afsluit om die kosten te financieren is dat niet. Dit deel van je hypotheek wordt dus een box 3 schuld die in mindering komt op je vermogen in box 3.

Een groot deel van kosten die je maakt als je je hypotheek oversluit, zijn dus aftrekbaar. Maar de genoemde oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar in het jaar van oversluiten en moeten in één keer worden opgevoerd. Je kunt op twee manieren de oversluitkosten aftrekken: gedurende het jaar met een voorlopige aanslag of na afloop van het jaar in je aangifte inkomstenbelasting. Let er wel op dat als de kosten meegefinancierd worden in de nieuwe hypotheek de rente over dat extra stukje hypotheek niet aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting.