Waarom vraagt de bank zoveel documenten uit?

Het is zeker niet het leukste onderdeel van het kopen van een huis: al dat papierwerk. Om de hypotheek geregeld te krijgen bij de bank moet je veel documenten aanleveren. Maar waarom toch eigenlijk?

Charlie Vielvoye

Al die documenten, wat moeten ze ermee?

Wanneer je een huis koopt dan leen je meestal een groot bedrag van de bank. Een huis kost gemiddeld 2,5 ton. In de grote steden ligt dit bedrag een stuk hoger. Je hebt 30 jaar de tijd om de lening terug te betalen. Omdat het om een grote lening gaat wilt de bank zeker weten dat je de bijbehorende maandlasten kan dragen. Hoe ze daar achter komen? Door een groot aantal documenten waarmee je dit laat zien. Er wordt echter niet alleen naar je loon gekeken. Ook andere lasten zijn belangrijk. Betaal je bijvoorbeeld alimentatie? Dan weegt dit mee in hoeveel hypotheek je kan krijgen.

Wat voor documenten willen ze allemaal zien?

Eigenlijk alles dat ook maar een beetje relevant is voor die ene vraag: kun je de hypotheek betalen, nu en in de toekomst? Hoeveel documenten dit in totaal zijn? Dit verschilt natuurlijk per geval. Een gemiddeld aantal heb ik dus niet voor je. Maar ga uit van minimaal rond de 15 documenten. Je inkomen is hierin natuurlijk leidend. Je mag maximaal 4,5 keer je bruto jaarinkomen lenen voor de totale hypotheek. Hiervoor laat je je salarisstrookjes zien en een werkgeversverklaring. Ben je zzp’er? Lees dan ook mijn artikel over zzp-documenten.

Hoe lever ik al die documenten aan?

Bij Ikbenfrits doen we alles online en telefonisch. Je hoeft dus niet dingen uit te printen en naar ons kantoor te sturen. Je kan ze gewoon uploaden via je eigen Dashboard. Dit kun je doen wanneer het jou uitkomt. Op het Dashboard heb je altijd een online overzicht van de status van je documenten bij de hand. Wel zo makkelijk toch?

Wat gebeurt er met mijn documenten?

Als je de documenten hebt aangeleverd dan worden ze gecontroleerd door onze documenten-expert. Die ziet er dagelijks een hele hoop. Dus die weet wat die doet. Onze expert vraagt alleen om documenten die de bank ook wil zien. Heeft onze expert ze gecheckt? Dan gaan ze linea recta daar naartoe. Omdat je de lening bij de bank aangaat hebben zij het laatste woord. Klopt er iets niet? Dan krijg je dat van ons te horen. Onze documenten-experts volgen altijd de lijn van de bank waar je de hypotheek gaat afsluiten. Ze zijn dus niet streng om jou te plagen. Je kunt trouwens zien aan wat voor voorwaarden je documenten moeten voldoen. Dit doe je door in je Dashboard op het ‘I-tje’ te drukken naast ieder document.

Documenten aanleveren

Ik wil ook documenten aanleveren op z’n 2020’s

Daar kan ik me iets bij voorstellen. Printen is behoorlijk 2017. Kost alleen maar moeite en papier. Wil je alvast een voorproefje van hoe het Dashboard eruit ziet straks? Maak dan een account aan via de button hieronder. Het Dashboard is een van de dingen waar ik behoorlijk trots op ben. En mijn klanten hebben het er vaak over in hun 5-sterren-reviews. Vind ik leuk.