Een huis kopen in 2019? Dit moet je weten

Wil je dit jaar voor het eerst een huis kopen? Of wil je misschien verhuizen? Dan moet je rekening houden met een aantal veranderingen. Elk jaar worden er namelijk aanpassingen gemaakt in de wetten en regels over hypotheken, die invloed kunnen hebben op jouw verhuisplannen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

Casper van Groos

Meer lenen

Laat ik beginnen met goed nieuws: in 2019 kan bijna iedereen meer gaan lenen dan in 2018. Dit komt omdat er dit jaar een loonstijging van 2,9% wordt verwacht. Hierdoor gaat de gemiddelde LtI (Loan to Income) omhoog. De LtI is het bedrag wat je maximaal mag lenen voor hypotheek, gebaseerd op je inkomen. Deze stijging maakt misschien wel net het verschil of je dat mooie huis met die grote tuin kunt betalen. Aan de LtV (Loan to Value) verandert in 2019 verder niks. Dat betekent dat je hypotheek nog steeds niet hoger mag zijn dan 100% van de woningwaarde.

Tweeverdieners

Door de inkomensstijging kunnen veel tweeverdieners, net als alleenstaanden, een hogere hypotheek krijgen. Verder verandert er weinig op dit gebied: het tweede inkomen mag nog steeds, net als in 2018, voor 70% worden meegenomen. Wel wordt dit de komende jaren verhoogd. Gepland is dat in 2023 beide inkomens voor 100% meetellen voor je hypotheek.

NHG-grens omhoog en premie omlaag

De kostengrens voor een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is, net als voorgaande jaren, iets verhoogd. Dat komt door de stijgende huizenprijzen, de NHG-norm past zich hierop aan. Waar in 2018 het maximale hypotheekbedrag om in aanmerking te komen voor een NHG op 265.000 euro lag, is dit in 2019 verhoogd naar 290.000,- euro. Ook zijn de kosten voor een hypotheek met NHG, de zogenaamde borgtochtprovisie, iets verlaagd. In 2018 betaalde je 1% van je hypotheeksom. In 2019 ligt dit percentage op 0,9%.

Energiebesparende maatregelen

Wil je jouw huis energiezuiniger maken? Dan kun je investeren in energiebesparende maatregelen. Daarmee verhoog je de waarde van je huis én verlaag je jouw energiekosten. Daarnaast is het ook nog goed voor het milieu! In 2019 blijft het percentage wat je extra mag lenen hiervoor hetzelfde: je mag, net als in 2018, nog steeds 106% van de woningwaarde lenen. Let wel op dat deze 6% extra maximaal 9.000,- euro bovenop je LTI mag zijn. De voorwaarde is dat je dit uitgeeft aan energiebesparende voorzieningen. Wil je dus een hypotheek met NHG, maar ben je van plan om jouw woning energiezuiniger te maken? Dan is de maximale koopprijs in 2019 (inclusief het bedrag dat je uitgeeft aan energiebesparende voorzieningen) {limit_nhg_ebv],- euro.

Extra hypotheek energiezuinige woning

Misschien wil je niet zelf je huis energiezuiniger maken, maar heb je een woning op het oog die al energieneutraal is. Voor dit soort huizen kon je in 2018 een hogere hypotheek krijgen. Dit blijft zo in 2019, maar de regels op dit gebied zijn iets veranderd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten energiezuinige huizen als er wordt bepaald hoeveel je extra kunt lenen.

EPC=0 woning

Om te bepalen hoe zuinig een huis is, wordt de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) gebruikt. Voor een energiezuinige woning met een EPC van 0 of lager (EPC=0 woning), mag je vanaf dit jaar nog 15.000,- euro lenen bovenop je maximale LtI. In 2018 was dit nog 25.000,- euro (alleen als je een energieprestatiegarantie van 10 jaar had). De reden hiervoor is dat een huis met een EPC van 0 of lager nog steeds gebruiksgebonden energielasten heeft: er wordt geen stroom opgewekt voor bijvoorbeeld je koelkast of televisie.

Nul-op-de-meterwoning

Bij een nul-op-de-meterwoning (NOM), komen de gebouwgebonden én de gebruiksgebonden kosten nooit boven de 0 uit. Het huis wekt dus zelf ook energie op om de gebruiksgebonden kosten te compenseren. Hierdoor bespaar je nog meer op je energierekening dan bij een EPC=0 woning, Het bedrag wat bovenop je LtI komt, en dus niet wordt meegenomen in de financieringslast, is daarom hoger bij een NOM-woning. Als je een energieprestatiegarantie van minimaal 10 jaar hebt, mag er een bedrag tot 25.000,- buiten beschouwing worden gelaten bij het berekenen van je maximale hypotheek.

Vragen?

Een huis kopen is erg spannend en kost vaak veel tijd. Wil je weten wat voor jou de beste keuze is? Of heb je hulp nodig met bieden? Maak een gratis bel-afspraak met één van mijn gespecialiseerde adviseurs. Zij kunnen je verder helpen met al je vragen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren