Hypotheekadviseur kiezen, op welke 4 dingen moet je letten?

Een hypotheekadviseur kiezen kan lastig zijn. Want ze beweren natuurlijk allemaal dat ze de beste zijn. Daarom vertel ik je op welke 4 dingen je moet letten voor je een keuze maakt.

Charlie Vielvoye

De hypotheekadviseur

Dit zijn de twee functies van de hypotheekadviseur:
  • Hij bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. En zorgt ervoor dat alles op orde is en handelt de afsluiting van een hypotheek voor jou af.
  • Hij adviseert je op basis van jouw persoonlijke gegevens. En laat jou zien wat de beste keuze is en analyseert welke hypotheek het beste bij je past.

Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten dan komt er een hoop op je af. Er moeten veel dingen geregeld worden. Omdat het om een groot bedrag gaat dat je wilt lenen willen hypotheekverstrekkers zeker weten dat je de hypotheek ook op lange termijn kan betalen. Om te zorgen dat het hele proces goed verloopt heb je een hypotheekadviseur nodig. Waarom? Omdat je makkelijk het overzicht verliest. Ook komen er bij een hypotheek de nodige financiële en juridische afspraken kijken. Zonder expertise wordt het een lastig verhaal.

Maar hoe kies je hypotheekadviseur? Let in ieder geval op deze 4 dingen:

1. Onafhankelijkheid

Misschien wel het allerbelangrijkste aan de hypotheekadviseur is zijn onafhankelijkheid. Je hebt vroeger vast wel eens gehoord over woekerpolissen en provisies voor adviseurs. Dat is nu gelukkig verleden tijd door wetswijzigingen. Toch zijn lang niet altijd alle hypotheekadviseurs onafhankelijk. Als je bijvoorbeeld naar je eigen bank gaat voor hypotheekadvies dan kan je alleen maar de hypotheken van die bank krijgen. Bij Ikbenfrits geloven we erin om mensen onafhankelijk te adviseren. Dit betekent dat we bijvoorbeeld ook zullen adviseren om te blijven zitten waar je zit als dit de beste optie is. Ook al levert ons dat niets op.

2. Aanbod van hypotheekverstrekkers

Ik hintte er al op hierboven. Een hypotheek kiezen is ook een kwestie van vraag en aanbod. Als je alleen maar kan kiezen uit de hypotheken van je eigen bank dan wordt de kans op een scherpe deal natuurlijk kleiner. Zonde. Bij Ikbenfrits bieden we meer dan 30 banken aan. Bedenk je dat de advieskosten in het niet vallen bij de besparing die je kan hebben met een betere hypotheek over een looptijd van 30 jaar. Bij mij kost het 1.500 euro voor persoonlijk advies en bemiddeling, 1.750 euro voor zzp’ers. Je mag het best Googelen, dit is een scherpe prijs.

3. Slimme tools

Dit had je misschien niet verwacht, maar dit is tegenwoordig heel belangrijk. Door de veranderlijke rentestanden en het snel groeiende aantal hypotheekverstrekkers. Om te berekenen waar je het best terecht kan heb je geavanceerde software nodig. Daarom werken we hier elke dag hard aan slimme tools waarmee je binnen 5 minuten inzicht hebt in je situatie. Je kan bijvoorbeeld gratis een begroting maken van je droomhuis, je maximale hypotheek berekenen (ook als zzp’er) of kijken of oversluiten voor jou voordelig is. Benieuwd? Kijk via de button welke gratis tools ik nog meer in de aanbieding heb.

4. Expertise

En last but not least: de kwaliteit van de experts. Zoals gezegd moet er een hoop geregeld worden om de hypotheek rond te krijgen. Daarvoor heb je deskundige adviseurs nodig. Daarnaast geloven we er bij Ikbenfrits in om het jou ook allemaal te laten begrijpen. Jij en je hypotheekadviseur zijn samen expert wat betreft jouw hypotheek. Hoe? Tijdens telefonische afspraken kijken jullie samen naar dezelfde cijfers en voorwaarden in je persoonlijke dashboard. Wil je het advies een keer met een slag om de arm uitproberen? Dat kan. Bel-afspraken met onze adviseurs zijn altijd gratis en vrijblijvend. Benieuwd?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters