Vacatures

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandelijks alleen de rente over je hypotheek betaalt. Zoals de naam al zegt los je dus tussentijds niet af. Wel moet je aan het einde van de looptijd de lening in één keer terugbetalen.

Bijvoorbeeld met geld dat je door de jaren heen hebt gespaard, of met de opbrengst van de verkoop van je huis. Een derde mogelijkheid is om een nieuwe lening aan te gaan en hiermee de oude lening af te lossen. Je kunt tegenwoordig echter geen aflossingsvrije hypotheken meer afsluiten: een nieuwe hypotheek zul je lineair of annu√Įtair moeten aflossen.¬†Lees meer over¬†de opties aan het einde van de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek. Een aflossingsvrije hypotheek oversluiten binnen de looptijd betekent dat je nog 50% van je woningwaarde aflossingsvrij mee kan nemen.¬†Lees meer over¬†aflossingsvrije hypotheek oversluiten.

Is een aflossingsvrije hypotheek fiscaal aantrekkelijk?

De rentekosten van een aflossingsvrije hypotheek zijn, net als bij andere hypotheekvormen, fiscaal aftrekbaar in box 1 van de inkomstenbelasting. Dit maakte de aflossingsvrije hypotheek een populaire hypotheekvorm. Maar let op: sinds 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek veranderd. De rentekosten van aflossingsvrije hypotheken die zijn afgesloten ná deze datum, mogen niet meer worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. De hypotheekvorm is hierdoor minder voordelig geworden. Heb je een aflossingsvrije hypotheek vóór 1 januari 2013 afgesloten en wil je deze oversluiten? Dan kun je het fiscaal voordeel onder bepaalde voorwaarden wel behouden.

 

Is oversluiten voor jou voordelig?

 

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je dus alleen de rente over het bedrag van je hypotheek en los je niet af. Je moet ervoor zorgen dat je aan het einde van je looptijd de lening in één keer kan terugbetalen. Lees hier wat dan je opties zijn. Als je deze hypotheek na 1 januari 2013 hebt afgesloten dan is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar van je inkomen. Een aflossingsvrije hypotheek heeft relatief lage maandlasten, want je betaalt alleen rente en lost niks af.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book ‚ÄúHelp, ik koop een huis‚ÄĚ. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters