Een bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandelijks geld spaart om je hypotheek af te lossen. Het geld dat je spaart, staat op een bankspaarrekening die gekoppeld is aan je hypotheek, de Spaarrekening Eigen Woning (SEW). De rente die je betaalt over je hypotheekschuld is gelijk aan het rentepercentage dat je ontvangt over je spaargeld. Bij deze hypotheekvorm leen je en spaar je dus tegelijkertijd.

 

Hoe werkt een bankspaarhypotheek?

Je betaalt elke maand hypotheekrente en stort een bedrag op de gekoppelde spaarrekening. Deze rekening is geblokkeerd, dus je kunt er gedurende de looptijd geen geld afhalen. Het gespaarde geld op de rekening is een onderpand voor de bank in ruil voor je hypotheeklening. Aan het einde van de looptijd los je je gehele hypotheek af met het geld dat je hebt gespaard op je bankspaarrekening. Omdat de rente die je betaalt over je hypotheekschuld aftrekbaar is van je inkomensbelasting en er een vrijstelling geldt voor de rente die je ontvangt voor je spaargeld, is een spaarhypotheek fiscaal erg aantrekkelijk.

 

Kan ik een bankspaarhypotheek af- of oversluiten?

Deze hypotheekvorm kan niet meer nieuw worden afgesloten. Als je deze hypotheekvorm al had vóór 1 januari 2013, dan loopt deze gewoon door. Het oversluiten van een bankspaarhypotheek kan wel, maar is meestal niet voordelig. Misschien betaal je een relatief hoge hypotheekrente, maar dat betekent dat je ook een relatief hoge spaarrente krijgt op het bedrag dat je maandelijks spaart. Bij oversluiten naar een andere hypotheekaanbieder of -vorm, verlies je ook het voordeel van die hoge spaarrente. Lees hier meer over een bankspaarhypotheek oversluiten.

 

Weten of oversluiten voor jou voordelig is?

 

Een bankspaarhypotheek houdt dus in dat je geld spaart om je hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen. Je leent en spaart tegelijkertijd. Elke maand betaal je hypotheekrente en stort je een bedrag op een gekoppelde spaarrekening. Gedurende de looptijd heb je geen toegang to die rekening. Het gespaarde geld is een onderpand voor de bank in ruil voor je hypotheek.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 meest gemaakte fouten door starters