Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een van de vele hypotheekvormen die bestaan. Ikbenfrits wil dat iedereen op de hoogte is van zijn/haar hypotheek en wil dat daar geen onduidelijkheden over bestaan en het verschil met andere hypotheekvormen helder is. In dit artikel wordt alles over de lineaire hypotheek uitgelegd.

 

Wat is een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek los je in een bepaalde periode (meestal 30 jaar) je hele hypotheek af. Elke maand los je een vast bedrag af op je hypotheekschuld en betaal je rente over de resterende schuld. Net na het afsluiten van een lineaire hypotheek zullen je maandlasten relatief hoog zijn omdat je naast de maandelijkse aflossing ook rente betaalt over het hypotheekbedrag. Elke maand betaal je echter je minder rente omdat je schuld iedere maand afneemt. Op de lange termijn is de lineaire hypotheek de goedkoopste optie. Je lost sneller af dan bij andere hypotheekvormen, het risico op restschuld bij verkoop is kleiner.

 

Is een lineaire hypotheek iets voor mij?

Deze hypotheekvorm is een goede optie voor bijvoorbeeld tweeverdieners waarvan de één na een aantal jaar minder wil gaan werken of starters die wat meer te besteden hebben. De hypotheek lasten van een lineaire hypotheek zijn in het begin wat hoger, maar nemen in de loop van de tijd af. Een voordeel van deze lineaire vorm is dat je op de helft van de looptijd ook daadwerkelijk de helft van je hypotheek hebt afgelost. Elke maand betaal je minder rente omdat je schuld iedere maand afneemt. Na tien tot vijftien jaar dalen je maandlasten structureel.  In het begin van de looptijd betaal je veel rente over je hypotheek die je fiscaal kan aftrekken. Dit fiscale voordeel neemt af hoe meer je aflost. Als je minder rente betaalt heb je minder hypotheekrenteaftrek voordeel. In het begin heb je veel hypotheekrenteaftrek, later wordt dat steeds minder.

 

Een lineaire hypotheek heeft dus als kenmerk dat er elke maand een vast bedrag afgelost wordt. Maandelijks betaal je ook rente over de resterende schuld. Het voordeel is dat je sneller aflost dan bij andere hypotheekvormen. Je moet ook rekening houden dat je aan het begin van je looptijd veel rente betaalt over je hypotheek en die fiscaal kan aftrekken. Dat fiscale voordeel neemt echter af hoe meer je aflost.

 

 

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren