Hoe kan ik besparen door over te sluiten?

Je wilt besparen en je ziet lagere rentes voorbij komen en denkt aan oversluiten. De rentes staan vergeleken met een aantal jaar terug relatief laag en daarom kan oversluiten een aantrekkelijke optie zijn. Is het verstandig en wat zijn de voorwaarden? In dit artikel leggen we uit hoe je kunt besparen door over te sluiten. 

Hoe kan ik besparen door over te sluiten?

Veel mensen willen profiteren van de huidige lage rente om over te sluiten. Hypotheken die meer dan vijf jaar geleden zijn afgesloten hebben vaak een hoge rente. Dat zorgt voor relatief hoge maandlasten. Aan de andere kant horen mensen vaak dat er een forse boete is als je je huidige hypotheek aflost. Naast de boete zijn er ook kosten voor notaris, taxatie en advies en bemiddeling.

Ikbenfrits.nl heeft een handige tool ontwikkeld om te checken of oversluiten voor jou de moeite waard is. Vul de Doe 't zelf-check in en kom daar binnen vijf minuten achter.

Wat zijn de voorwaarden om te besparen?

Je kunt besparen door over te sluiten als je aan twee voorwaarden voldoet:

  1. Een nieuwe hypotheek verstrekker heeft een lagere rente dan je huidige aanbieder op dit moment
  2. De boete voor het aflossen van je hypotheek is kleiner dan de opbrengsten in de komende rentevaste periode

Meer weten over kosten bij oversluiten? Kijk dan welke kosten er zijn bij oversluiten en hoe de boeterente berekenen in zijn werk gaat.