Als je je eerste hypotheek afsluit kun je kiezen tussen een annuïtaire of lineaire hypotheek. Wat is nou precies het verschil en welke hypotheekvorm past het best bij jou?

Annuïtaire hypotheek

Een annuïtaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij elke maand een zelfde bedrag wordt betaald. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaal je naar verhouding meer rente en aan het eind betaal je naar verhouding meer aflossing. Omdat je de rente van de belasting mag aftrekken, krijg je aan het begin meer terug van de belasting. Een annuïtaire hypotheek is in het begin goedkoper en de kosten lopen op naarmate je verder bent.

annuitaire hypotheek

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek wordt elke maand een gelijk deel van de schuld afgelost. Hierdoor daalt de schuld sneller dan een annuïtaire hypotheek. Bij een lineaire hypotheek betaal je aan het begin iets meer, maar betaal je aan het einde van je hypotheek juist minder. Over de hele looptijd van de hypotheek is de lineaire hypotheek iets voordeliger.

lineaire hypotheek

Annuïtaire of lineaire hypotheekvorm, welke past het best bij jouw situatie?

Een annuïtaire hypotheek is in het begin iets goedkoper, omdat je meer renteaftrek krijgt. Echter lopen de maandlasten meer op naarmate je verder bent met de hypotheek. Dit is een goede hypotheekvorm als je een starter bent en verwacht dat je inkomen in de toekomst zal gaan stijgen.

Een lineaire hypotheek is in het begin iets duurder, maar de maandlasten dalen naar verloop van tijd. Dit is een goede hypotheekvorm als je de hypotheeklasten makkelijk kan dragen en sneller je hypotheek wil aflossen. Dit is gunstig als je later een groter huis wil kopen en de overwaarde van je huis wil gebruiken om een deel van de nieuwe woning te financieren.

Onderstaand filmpje laat het verschil zien tussen de twee hypotheekvormen.

 

 

Meer weten over de beste hypotheekvorm?

Het is belangrijk om de voor- en nadelen van beide vormen tegen elkaar af te wegen voordat je een definitieve keuze maakt. Wij helpen jou daar graag bij.

Lees meer over je eerste huis kopen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 meest gemaakte fouten door starters