De notaris

Als je een huis koopt ga je altijd langs bij de notaris. Hij regelt alle juridische details in de verschillende contracten die je moet tekenen om de wettelijke eigenaar te worden van je droomhuis.

Lisette Otten

De notaris

Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen zijn er deskundigen die jou ondersteuning bieden. Dit zijn een hypotheekadviseur, makelaar, taxateur en notaris. Deze personen zijn allemaal betrokken bij jouw proces en zorgen ervoor dat de overdracht goed verloopt.

De notaris

 

Wat doet ‘ie?

Een notaris stelt aktes op die een overdracht definitief maakt. Zo is er de akte van levering en de hypotheekakte. In de akte van levering staan alle bindende voorwaarden over de koop van je eerste huis. Wanneer het huis officieel van jou is, is de akte van levering jouw eigendom. In de hypotheekakte staat de overeenkomst tussen jou en je geldverstrekker vastgelegd. Naast de aktes zorgt de notaris er ook voor dat alle betrokkenen betaald worden volgens de gemaakte afspraken.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor de opmaak van de aktes liggen vaak rond de €1.200,-. Precieze bedragen zijn moeilijk te noemen, want deze hangen ook van de woonwaarde af.

Waarom een notaris?

De tussenkomst van een notaris is noodzakelijk ter bescherming van de koper, verkoper en hypotheekverstrekker. Tijdens de overdracht van een woning gaat het om grote bedragen. Daarvoor moet een gediplomeerde notaris ingezet worden die zorgt dat het hele proces goed verloopt en jij met een gerust hart je nieuwe huis kan betreden.

Meer info over het kiezen van een notaris?

Frits kan voor jou de juiste hypotheekadviseur zijn. Hij is persoonlijk, eigentijds, transparant, online en bovendien altijd eerlijk. Frits zal je nooit een hypotheek aanbevelen die niet op jouw persoonlijke omstandigheden aansluit. Om daarover te kunnen oordelen maakt hij voor jou een gratis FritsAnalyse. En je kan natuurlijk advies inwinnen over het kiezen van een notaris.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren