Verzekeringen

Wanneer je een huis koopt, zijn er verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten. Sommigen zijn zelfs verplicht voor je hypotheek. Lees in dit artikel over vier verschillende typen verzekeringen voor jouw huis.

Benine Bijleveld

Verzekeringen voor je huis

Bij het afsluiten van een startershypotheek, zijn bepaalde verzekeringen verplicht om af te sluiten voor je huis. Ook zijn er verzekeringen niet per se verplicht zijn, maar wel handig. Om het allemaal een stuk begrijpelijker te maken, worden hier alle soorten verzekeringen uitgelegd. Zo kun je het beste besluiten welke verzekering je nodig hebt.

De opstalverzekering

Het afsluiten van een opstalverzekering is verplicht bij de aankoop van een huis. Deze verzekering dekt jouw huis in het geval van schade. Stel dat jouw woning in de brand vliegt. Of dat er bij storm een boom op je huis valt. Dan vergoedt de opstalverzekering de kosten van het opnieuw bouwen van je huis. Zo kom je niet ineens met een enorme kostenpost te zitten en eventuele schulden voor reparatie.

De inboedelverzekering

Ook de inboedelverzekering is een schadeverzekering, dit type verzekering dekt schade aan de tastbare goederen in jouw huis. Het is een verzekering die niet verplicht is, maar zeker handig. Je kent natuurlijk de zin: een ongeluk zit in een klein hoekje. Als jij zelf de kosten kunt dekken en dit ook wilt, hoef je geen inboedelverzekering af te sluiten. Bedenk van tevoren wat de waarde is van de spullen die je hebt. Logischerwijs is, wanneer je veel dure spullen hebt, een inboedelverzekering wel handig om te hebben. Je hoeft maar een onhandig neefje te hebben…

De overlijdensrisicoverzekering

Stel dat jij samen met je partner een eerste hypotheek afsluit met twee inkomens. Wanneer je partner of jijzelf overlijdt, moet je misschien het huis verkopen. Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) zorgt er voor dat jij of je partner niet in financiële problemen terechtkomt en de hypotheek kunt blijven betalen. Deze verzekering moet je verplicht afsluiten op je huis wanneer je een NHG op je hypotheek hebt.

De woonlastenverzekering

De woonlastenverzekering wordt vaak afgesloten om onverwachte kosten te dekken. Hierbij kun je denken aan ziekte of werkloosheid, waardoor de afbetaling van de hypotheek niet meer mogelijk is. De woonlastenverzekering biedt jou een zekerstelling om de kosten toch te kunnen betalen.

Laat Ikbenfrits je helpen met een verzekering voor je huis

De experts van Ikbenfrits helpen je graag met advies over verzekeringen die je nodig hebt voor je huis. Ook sluiten zij gratis een overlijdensrisicoverzekering voor je af als je dit zou willen. Je kunt ze hiervoor, en voor al het advies rondom hypotheken, gerust een belletje geven. Laat je weten op welk nummer je te bereiken bent?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren