Wat is een overbruggingshypotheek en hoe werkt het?

Je gaat verhuizen en wilt de overwaarde van de verkoop van je oude huis gebruiken voor de financiering van je nieuwe huis. Dan is een overbruggingshypotheek voor jou een uitkomst. Maar hoe werkt het?

Michiel Lensink

Zo werkt een overbruggingshypotheek

Deze video legt in anderhalve minuut uit hoe een overbruggingshypotheek (ook wel overbruggingskrediet genoemd) werkt. Scheelt een hoop leeswerk. Wil je toch liever lezen? De tekst gaat onder de video verder.

Wat is een overbruggingshypotheek en wat zijn de voordelen?

Als je gaat verhuizen wil je de overwaarde van je oude huis gebruiken om je nieuwe huis (deels) mee te betalen. Totdat je oude huis is verkocht, heb je het geld niet in handen. Om dit op te lossen kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Dit is niets minder dan een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek die je terugbetaalt zodra je huis is verkocht.

De bank ziet de overbruggingshypotheek als eigen geld. Dat is gunstig voor het aanvragen van een hypotheek. Een ander voordeel is dat je deze meteen boetevrij kan aflossen als je oude huis verkocht is.

Hoe kan ik mijn maximale overbruggingshypotheek berekenen?

De overbrugging mag bij de meeste banken niet hoger zijn dan 90% van de taxatiewaarde min de hoogte van je huidige hypotheekschuld. Met de slimme rekentool van Ikbenfrits kun je precies berekenen hoe hoog jouw overbruggingshypotheek mag zijn.

Rekenvoorbeeld
Taxatie huis: 300.000 euro
Resterende hypotheekschuld: 260.000 euro
Overwaarde: 40.000 euro
Maximale overbrugging: 300.000 x 90% – 260.000 = 10.000 euro.

De maximale hoogte van de overbruggingshypotheek is dus een stuk lager dan de overwaarde van het huis. De hoogte van deze hypotheek wordt bepaald door de overwaarde van je oude huis. Met een taxatie kun je aantonen wat je huis waard is.

Het is meestal niet mogelijk om een overbruggingshypotheek te krijgen voor je hele overwaarde, maar voor een gedeelte. Sommige banken stellen verplicht dat je oude huis bijvoorbeeld te koop staat of onvoorwaardelijk is verkocht. Dit laatste betekent dat de ontbindende voorwaarden verlopen zijn en dat de verkoop niet meer kan worden afgeblazen. Via Ikbenfrits kun je terecht bij meer dan 30 banken. Zo vind je de beste overbruggingshypotheek die er is in de markt.

Wat zijn de kosten en rente bij een overbruggingshypotheek?

Over een overbruggingshypotheek betaal je ook rente. Hoeveel verschilt per bank. De rente is meestal hoger dan de rente van je gewone hypotheek. De totale kosten vallen meestal mee, omdat je hem maar voor een bepaalde tijd nodig hebt. Ook levert de hij het voordeel op dat je de overwaarde van je oude huis als eigen geld kunt gebruiken bij je nieuwe hypotheek. Hierdoor vallen de kosten van de nieuwe hypotheek lager uit.

Hoe vraag ik hem aan?

De overbruggingshypotheek wordt tegelijk met de nieuwe hypotheek aangevraagd. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan. Ook de rente en hoogte kunnen per bank verschillen. De hypotheekadviseurs van Ikbenfrits weten alles van overbruggingshypotheken. Zij rekenen graag voor je uit welke constructie het beste bij je past. Wil je niet verder met Ikbenfrits? Even goede vrienden. Het gesprek is gratis.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren