Je bent een startende ondernemer als je nog geen drie jaar onderneemt. Stel, je bent net begonnen als ondernemer en denkt eraan om een huis te kopen. Je wilt een hypotheek als startende ondernemer, maar kan je dat ook krijgen? In dit artikel wordt uitgelegd waar je op moet letten als je als startende ondernemer een hypotheek wil aanvragen. 

 

Ik wil een hypotheek als startende ondernemer

Wil je een onderneming starten, maar zit je ook midden in de zoektocht naar een nieuwe woning? Wacht dan nog even, want een hypotheek kan je het beste afsluiten met een loonstrookje.

Als je nog geen drie jaar ondernemer bent, dan wordt het zoeken naar een goede hypotheek moeilijker. Als ondernemer heb je geen vast inkomen, waardoor je voor geldverstrekkers minder aantrekkelijk bent. Zij willen namelijk zekerheid of jij je hypotheek kan terugbetalen. Het is echter niet onmogelijk om als (startende) ondernemer een hypotheek te krijgen. De voorwaarden voor hypotheken voor ondernemers verschillen per hypotheekverstrekker.

 

Wat kan ik lenen voor mijn hypotheek als startende ondernemer?

Je mag als ondernemer meestal het vijfvoudige van de gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar lenen. Voor een starter is dat heel onvoordelig. Misschien heb je nog geen drie jaar bedrijfsresultaat, en bovendien is een nieuwe onderneming vaak nog niet winstgevend. Ondernemers hebben geen vast inkomen. Ze vormen een groter risico voor geldverstrekkers dan mensen die in loondienst zitten. Daarom is een startende ondernemer niet heel kredietwaardig.

 

Wat kan ik doen om voor de bank kredietwaardiger te worden?

Wat je kan doen om voor de bank kredietwaardiger te worden, is bijvoorbeeld iemand anders garant voor je laten staan. Denk aan een ouder of ander familielid. Het risico voor de bank is dan lager. Dit kan een goede oplossing zijn voor starters op de woning- én arbeidsmarkt. Als je aantoonbare winst maakt met je onderneming zal een hypotheek krijgen niet zo’n probleem zijn. Voor kredietwaardigheid kun je ook de bank laten zien dat je het op de arbeidsmarkt goed zou doen. Bijvoorbeeld met een diploma van een hogeschool of universiteit. Heb je al wat gespaard en kun je bijvoorbeeld de afsluitprovisie uit eigen zak betalen? En is je hypotheek niet hoger dan 90% van de waarde van je huis? Het bezitten van genoeg eigen middelen helpt ook mee met een positieve beoordeling van de bank.

Als de partner met wie je het huis koopt in loondienst werkt, is het krijgen van een hypotheek overigens al een stuk makkelijker. Ook zijn de grote banken meestal alleen de beste optie in ‘normale’ situaties. Het loont om eens te kijken naar een kleinere bank of minder bekende hypotheekverstrekker.

 

Je wilt dus een hypotheek als startende ondernemer en dat is mogelijk. Het wordt echter wel moeilijker dan wanneer je een vast contract hebt in loondienst. Als ondernemer heb je geen vast inkomen. Daarom ben je als ondernemer voor geldverstrekkers onaantrekkelijk. Je moet kunnen aantonen dat je aantoonbare winst maakt. Je mag het vijfvoudige van de gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar lenen.

Awisa Shamshiri