Er zijn steeds meer ondernemers in Nederland. Dat laat het CBS zien. Je bent ondernemer als je zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten uit hebt. In dit artikel wordt uitgelegd op de volgende vragen. Kan ik een hypotheek krijgen als ondernemer? Hoeveel mag ik dan lenen en wat zijn de voorwaarden. Er wordt ook ingegaan op leenmogelijkheden in het buitenland.

 

Kan ik een hypotheek krijgen als ondernemer?

Een hypotheek krijgen als ondernemer is zeker mogelijk. Je hebt geen vast inkomen, maar je moet kunnen aantonen dat je de afgelopen drie jaar genoeg hebt verdiend.  Geldverstrekkers willen namelijk zekerheid of jij je hypotheek kan terugbetalen. Je moet kredietwaardig gevonden worden en daar zijn tips voor.

 

Hoeveel mag ik dan lenen?

Je mag als ondernemer meestal het vijfvoudige van de gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar lenen. Ondernemers betalen gemiddeld genomen meer rente.

 

Nog geen drie jaar ondernemer?

Als je nog geen drie jaar ondernemer bent, dan wordt het zoeken naar een goede hypotheek moeilijker. Lees ons artikel over het krijgen van een hypotheek als startende ondernemer hier. Je bent dan namelijk niet kredietwaardig voor een geldverstrekker. Je kunt als startende ondernemer wel kredietwaardiger worden. Ook daarover kun je meer lezen in dit artikel.

 

Is het voordelig om een hypotheek in het buitenland af te sluiten?

Het kan in sommige gevallen voordelig zijn een hypotheek in het buitenland af te sluiten. De Engelse ondernemingsvorm Limited wordt in Nederland populairder. Steeds meer ondernemers doen zaken over de grens. Een hypotheek in het buitenland kan dan tot de mogelijkheden behoren.

 

Een hypotheek krijgen als ondernemer is dus heel goed mogelijk. Je mag het vijfvoudige van de gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar lenen. Steeds meer ondernemers doen zaken over de grens, waardoor het in sommige gevallen ook voordelig kan zijn om in het buitenland een hypotheek af te sluiten. 

Michiel Lensink