Renteverwachting februari 2018

Ikbenfrits verwacht in het komend jaar een lichte stijging van de 10-jaars hypotheekrente. De 1-jaars rente blijft naar verwachting nog even constant.

Ik heb geen glazen bol. Wel kan ik je vertellen over de trends in de financiële wereld en goede rekentools aanbieden. Zo kun je zelf bepalen wat de juiste beslissing voor je is. Logisch toch?

Wat we de afgelopen maanden hebben gezien

De rente heeft zich de laatste maanden gestabiliseerd. De 10 jaars-rente rond de 0,5% en de korte termijn rente rond de -0,3%. De hypotheek-rente is afgelopen maanden eerst licht gedaald, maar stijgt weer wat de laatste weken. Al met een vrij rustig beeld. Nu de aandelenmarkt de afgelopen dagen flink zijn gekelderd is de grote vraag: Wat gebeurt er met de rentes?

Wat is de renteverwachting voor de komende 12 maanden?

Ikbenfrits verwacht in het komend jaar een lichte stijging van de 10-jaars hypotheekrente. De 1-jaars rente blijft naar verwachting nog even constant. Het oversluiten van je hypotheek kan nu erg interessant zijn.

Europa en de Verenigde Staten. De verschillen worden steeds groter.

De rente in de VS zal de komende tijd oplopen. De FED (Amerikaanse Centrale Bank) heeft de rente afgelopen jaar al vijf keer verhoogd. Verwacht wordt dat dit in 2018 nog een paar keer gebeurt. Centrale banken hanteren de inflatie als belangrijkste graadmeter. Als de economie groeit, hebben meer mensen geld en wordt er meer uitgegeven. Daardoor lopen de prijzen van goederen op (als meer mensen huizen willen kopen, worden ze duurder). De FED wil de inflatie in de VS onder de 3% houden. Door de nieuwe belastingwetgeving van Trump is dit afgelopen weken snel bereikt. Het is daarom de verwachting dat de rente zal toenemen. Hiermee maakt de Centrale Bank het aantrekkelijker om te sparen, en duurder om te lenen. Hierdoor neemt de groei af.

De situatie in Europa is iets anders. Hoewel de groei ook in Europa is ingezet, lopen heel wat landen nog achter. Zuid- en Oost-Europa hebben de groeispurt net ingezet. De ECB heeft een inflatie doel van 2%. Dit is nog niet bereikt en daarom wordt de economie nog gestimuleerd. Door het opkopen van obligaties worden de korte termijn rentes laag gehouden. De ECB heeft het opkopen van obligaties wel gehalveerd t.o.v. vorig jaar, en gaat daar t/m september 2018 mee door (in jargon wordt dit Quantitive Easing genoemd). De verwachting is dan ook dat de korte termijn rente laag blijft. Door de situatie in de VS zal de lange termijn rente iets oplopen.

Renteontwikkeling in Nederland

Bron: OECD

Risico’s

De markt is op dit moment heel veranderlijk. Binnen negen maanden zou de onderhandeling van de Brexit af moeten zijn. Toch lijkt het alsof London geen flauw idee heeft wat het wil. Wat gebeurt er met de Europese economie bij een harde Brexit? Dit kan grote consequenties hebben voor de rentes.

Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Doe de gratis oversluit-berekening

Compleet hypotheekadvies

Ik geef het beste hypotheekadvies van Nederland! Een lage rente en goede voorwaarden zijn natuurlijk belangrijk. Berekeningen kun je automatiseren, maar menselijke aandacht niet. Doordat we veel hebben geautomatiseerd is dat waar mijn adviseurs meer tijd voor hebben dan andere adviseurs. Mede daardoor krijg ik gemiddeld een 9 van mijn klanten.

Mijn rekentools maken het je zo makkelijk mogelijk

Bespaar gemiddeld €70 per maand*.

*Individuele besparingen kunnen variëren en zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.