Renteverwachting februari 2019

Ikbenfrits verwacht dat de rente dit jaar, zowel de 10-jaarsrente als de kortetermijnrente, vrij constant blijft met kans op een kleine stijging na de zomermaanden. Na 2019 is er een grotere kans dat de rente gaat stijgen

Ik heb geen glazen bol. Wel kan ik je vertellen over de trends in de financiële wereld en goede rekentools aanbieden. Zo kun je zelf bepalen wat de juiste beslissing voor je is. Logisch toch?

Wat we de afgelopen maanden hebben gezien

De rente was de afgelopen maanden behoorlijk constant. Een kleine daling was te zien in de 10-jaarsrente: deze ging van 0,58% in oktober 2018 naar 0,33% in januari 2019. De kortetermijnrente is zo goed als gelijk gebleven, rond de -0,3%. De rente lijkt nu al een tijdje vrij stabiel te zijn, maar wat verwachten we voor dit jaar?

Wat is de renteverwachting voor de komende 12 maanden?

Ikbenfrits verwacht dat de rente dit jaar, zowel de 10-jaarsrente als de kortetermijnrente, vrij constant blijft met kans op een kleine stijging na de zomermaanden. Na 2019 is er een grotere kans dat de rente gaat stijgen. Oversluiten in 2019 kan voor veel mensen nog interessant zijn, vooral omdat de inkomstenbelasting in de komende jaren zal dalen, waardoor de aftrek van de boeterente ook zal dalen.

Renteverschil tussen de VS en Europa lijkt te stagneren

De ECB is sinds januari gestopt met het opkopen van staatsobligaties. De kans is dan ook groot dat de rente in de Eurozone weer wordt verhoogd, maar het is onwaarschijnlijk dat dit snel gebeurt. De economische groei binnen de Eurozone verloopt minder snel dan in de eerste instantie werd gedacht. Een renteverhoging van de ECB zal voorlopig dan ook nog even uitblijven.

Renteontwikkeling in Nederland

renteverwachting

Bron: OECD

De grote rentestijging in de Verenigde Staten lijkt tot een halt te komen. De stijging wordt kleiner en er is zelfs een kleine daling te zien in de kortetermijnrente en de 10-jaarsrente waardoor het verschil met Europa niet meer groeit. De stagnatie (en de daaropvolgende daling) wordt veroorzaakt door de verwachting dat de Amerikaanse economische groei haar hoogtepunt heeft bereikt. Het snelle effect van de belastingverlaging van Trump is zo goed als uitgewerkt. De rente wordt om deze reden niet langer verhoogd.

Risico’s

De handelsgesprekken tussen de VS en China lijken de afgelopen tijd steeds beter te verlopen, maar een daadwerkelijke positieve uitkomst is nog niet in zicht. Het lijkt de goede kant op te gaan, maar de handelsoorlog is nog niet voorbij. Als er vóór 1 maart geen overeenkomst is gesloten zal Trump het importeren van veel Chinese producten naar de VS bemoeilijken door de importheffing naar 25% te verhogen. Ook voor Europa kunnen politieke besluiten economisch nadelig uitpakken. De VS overwegen bijvoorbeeld ook een verhoogde importheffing op Europese auto’s, wat veel Europese landen hard zou raken. Daarbij is een no deal Brexit is nog steeds niet uitgesloten, wat de toekomst nog een stuk onzekerder zou maken.

Hypotheekadvies waarbij je zelf kunt meesturen

Je hypotheek is een belangrijk onderwerp en wil je goed geregeld hebben. Met de tools van Ikbenfrits kun je berekenen hoe je ervoor staat, zodat je precies weet wat je mogelijkheden zijn. Ikbenfrits geeft je het inzicht, jij maakt de keuzes.

  • Eigen dashboard waar je berekeningen kunt zien en aanpassen
  • 100% onafhankelijk advies
  • Onbeperkt contact met je adviseur

Mijn rekentools maken het je zo makkelijk mogelijk

Bespaar gemiddeld €70 per maand*.

*Individuele besparingen kunnen variëren en zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.