Renteverwachting februari 2021

Ik heb geen glazen bol. Wel kan ik je vertellen over de trends in de financiële wereld en goede rekentools aanbieden. Zo kun je zelf bepalen wat de juiste beslissing voor je is. Logisch toch?

Wat is de hypotheekrente verwachting voor de komende tijd?

De banken zijn bekomen van de eerste schok van de coronacrisis. Ook is er meer vertrouwen in de aanpak van de ECB, zijn er positieve geluiden over het vaccin en begint Biden als president. Dit alles leidt ertoe dat de hypotheekrentes zich stabiliseert. Ikbenfrits verwacht voor de komende tijd dat de hypotheekrentes, zowel de kortlopende rente als de tienjaarsrente gelijk zullen blijven of licht zullen dalen. Dieper de materie in? We lopen je er doorheen.

De Wereldeconomie

Vanwege het coronavirus en de bestrijding ervan, is er door consumenten veel minder uitgegeven en is de wereldeconomie flink gekrompen. De Fed (Federal Reserve, de centrale bank van de VS) en de ECB hebben gereageerd met drastische maatregelen. De uitstaande publieke schuld van de Fed is verhoogd van 3,5 naar 6,5 biljoen dollar in een jaar tijd.

De ECB pompte onder het speciale programma PEPP 750 miljard euro in de economie en heeft aangekondigd nog eens 600 miljard euro te gaan investeren. Daarnaast heeft de Fec de beleidsrente fors verlaagd, net als de meeste andere centrale banken.

De presidentsverkiezingen in Amerika leidden (zoals dat eigenlijk altijd zo is) tot een positieve reactie op de economie. De gestarte vaccinatieprogramma’s versterken dit positieve geluid. Dit heeft een impact op de hele wereldeconomie en dus ook op de Verenigde Staten en Europa. Doordat de depositorente (het bedrag dat de centrale bank aan de algemene bank betaalt) negatief is, worden banken gestimuleerd hun geld uit te geven. Zo geven ze weerstand tegen de dreigende recessie.

Deze recessie zal wel eens zacht kunnen landen. Het effect van de Corona crisis op de economie is veel kleiner dan gedacht. Hierdoor zou de ‘uitgestelde groei’ van de wereldeconomie alsnog snel plaats kunnen gaan vinden. We is het nog onduidelijk is of het negatieve effect van Corona misschien alleen uitgesteld is, en dat de problemen er nog aankomen.

Renteverwachtingen

Voor de komende maanden voorzien we twee mogelijke scenario’s:

A. De maatregelen van de centrale banken leiden ertoe dat de klappen van de recessie minder hard aankomen. Het herstel verloopt gespreid, en beleidsrentes en opkoopprogramma’s blijven voorlopig leiden tot een stabiele rentevoet.

B. De wereldwijde recessie komt harder binnen dan verwacht. Werkloosheid houdt langer aan en mensen zullen voorzichtiger met geld omgaan. We verwachten dat de ECB dan een nog ruimer monetair beleid zal voeren waardoor de rentes iets gaan dalen.
De hypotheekrente blijft laag door de maatregelen van de ECB, en Ikbenfrits verwacht dat voorlopig wel zo blijft. Bij leningen met een lange rentevaste periode is het zelfs goed mogelijk dat de rente verder daalt.

Bron: OECD

Wat moet je doen?

We zien in Nederland dat de verkoop van huizen onverminderd doorgaat. Dit heeft te maken dat de krapte op de markt voorlopig niet is opgeheven. Door de lage rentes blijft het aantrekkelijk om een huis te kopen. Ook oversluiten blijft met de lage rentes aantrekkelijk. Of dit voor jou ook het geval is kun je uitrekenen in de oversluittools.

Compleet hypotheekadvies

Ik geef het beste hypotheekadvies van Nederland! Een lage rente en goede voorwaarden zijn natuurlijk belangrijk. Berekeningen kun je automatiseren, maar menselijke aandacht niet. Doordat we veel hebben geautomatiseerd is dat waar mijn adviseurs meer tijd voor hebben dan andere adviseurs. Mede daardoor krijg ik gemiddeld een 9 van mijn klanten.

Mijn rekentools maken het je zo makkelijk mogelijk

Bespaar gemiddeld €70 per maand*.

*Individuele besparingen kunnen variëren en zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.