Renteverwachting juli 2019

Ikbenfrits verwacht voor de komende 12 maanden dat de rentes, zowel de 10-jaarsrente als de korte termijnrente laag zullen blijven. De korte termijnrente zal naar verwachting, net als de afgelopen maanden, rond hetzelfde niveau blijven. Bij de 10-jaarsrente sluit Ikbenfrits een verdere daling niet uit.

Ik heb geen glazen bol. Wel kan ik je vertellen over de trends in de financiële wereld en goede rekentools aanbieden. Zo kun je zelf bepalen wat de juiste beslissing voor je is. Logisch toch?

Wat we de afgelopen maanden hebben gezien

De rentestanden zijn de afgelopen maanden, zoals verwacht, laag gebleven. De korte termijnrente bleef nagenoeg gelijk, rond de -0.3%. De 10-jaarsrente zagen we dit jaar zelfs nog een stukje verder dalen. In maart stond deze op 0.15%, in mei had de rente echter alweer een nieuw historisch dieptepunt bereikt met 0.11%. De tijd van de extreem lage rentes is dus nog niet voorbij. Maar wat gaat er de komende maanden gebeuren?

Wat is de renteverwachting voor de komende 12 maanden?

Ikbenfrits verwacht voor de komende 12 maanden dat de rentes, zowel de 10-jaarsrente als de korte termijnrente laag zullen blijven. De korte termijnrente zal naar verwachting, net als de afgelopen maanden, rond hetzelfde niveau blijven. Bij de 10-jaarsrente sluit Ikbenfrits een verdere daling niet uit. Oversluiten kan dit jaar nog voor veel mensen interessant zijn, uiteraard door de lage rentestanden, maar ook door het steeds groter wordende aantal hypotheekverstrekkers en onderlinge concurrentie daartussen. Ook geldt: hoe langer je wacht, hoe meer oversluiten kost. Dit wordt veroorzaakt door een geplande jaarlijkse daling van de inkomstenbelasting tot 2021. Hierdoor wordt het bedrag van de oversluitboete dat aftrekbaar van de belasting is ook steeds kleiner.

Inflatiedoelstellingen niet behaald

In het begin van het jaar leek het de goede kant op te gaan met de economie in de Eurozone. Vele landen in de EU rapporteerden een flinke groei, de ECB stopte met het opkopen van staatsobligaties (het zogeheten opkoopprogramma) en maakte zich al klaar om de kortetermijnrentes te verhogen. Die verwachting bleek iets te rooskleurig. De Europese Centrale Bank (ECB) hanteert nog steeds een inflatiedoelstelling van rond de 2%. De inflatie groei was van korte duur en werd vooral veroorzaakt door tijdelijke economische veranderingen (zoals de hoge olieprijzen). Het ging dus om een eenmalige piek, in plaats van een stabiele economische groei.
Ook in de Verenigde Staten viel de inflatie lager uit dan verwacht. De Federal Reserve (Fed) heeft net als de ECB een doelstelling van +/- 2% inflatie per jaar en dit is (net als in de EU) niet gehaald.

Renteontwikkeling in Nederland

renteverwachting

Bron: OECD

Voorzitter ECB sluit verdere daling niet uit

Mario Draghi, voorzitter van de ECB, liet in een toespraak weten dat er ‘nog genoeg ruimte is om de economie te stimuleren’. Volgens Draghi kan dat betekenen dat het opkoopprogramma weer wordt hervat, maar ook de rentes opnieuw verlagen ‘blijft een gereedschap’. Het koopgedrag van bedrijven en consumenten is nog steeds erg voorzichtig uit angst voor recessie en economische instabiliteit.

Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Doe de gratis oversluit-berekening

Compleet hypotheekadvies

Ik geef het beste hypotheekadvies van Nederland! Een lage rente en goede voorwaarden zijn natuurlijk belangrijk. Berekeningen kun je automatiseren, maar menselijke aandacht niet. Doordat we veel hebben geautomatiseerd is dat waar mijn adviseurs meer tijd voor hebben dan andere adviseurs. Mede daardoor krijg ik gemiddeld een 9 van mijn klanten.

Mijn rekentools maken het je zo makkelijk mogelijk

Bespaar gemiddeld €70 per maand*.

*Individuele besparingen kunnen variëren en zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.