Renteverwachting juni 2017

Ikbenfrits verwacht dat de lichte stijging van de lange termijn hypotheekrente dit jaar nog even zal doorzetten. De korte termijn rente blijft constant.

Ik heb geen glazen bol. Wel kan ik je vertellen over de trends in de financiële wereld en goede rekentools aanbieden. Zo kun je zelf bepalen wat de juiste beslissing voor je is. Logisch toch?

Wat we de afgelopen maanden hebben gezien

In de afgelopen maanden is er een duidelijker onderscheid gekomen tussen de kortetermijnrente (1 tot 5 jaar) en de langetermijnrente (5 tot 10 jaar). Voor het eerst in meer dan een jaar lopen die twee hypotheekrentes uit elkaar. De kortetermijnrente vertoont een lichte daling en de langetermijnrente een lichte stijging. Voor meer dan een jaar was er nauwelijks verschil tussen de hoogte van de 5 en 10 jaars hypotheekrente. Dat verschil is nu opgelopen tot gemiddeld 0,5%.

Wat is de renteverwachting voor dit jaar?

Ikbenfrits verwacht dat de lichte stijging van de lange termijn hypotheekrente dit jaar nog even zal doorzetten. De korte termijn rente blijft constant.

De FED (Federal Reserve Bank) heeft op 14 juni voor de derde keer in zes maanden de rente verhoogd met 0,25%. De Amerikaanse staatsleningen staan daarmee op 1,25%. Hoewel de werkloosheid in de VS ongekend laag is, loopt de inflatie veel minder snel op dan je zou verwachten. Hoewel in eerste instantie werd gedacht dat de rente dit jaar nog 2 maal naar boven zou worden bijgesteld, is het vanwege de lage inflatie logisch om daar nog even mee te wachten.

De economische groei in Europa heeft velen verrast. De werkloosheid is gedaald van 12,1% naar 9,3% en de groeiverwachting is naar boven bijgesteld tot 1,7%. Als de groei doorzet dan is het waarschijnlijk dat de opkoop programma van het ECB verder wordt versoberd. Dit zal een rentestijging tot gevolg hebben. Aan de andere kant is de inflatie nog lang niet op de 2% het ECB graag ziet. Het is nog even koorddansen.

Risico’s

Alle scenario’s die we bespreken gaan uit dat er geen rare dingen gebeuren. Er zijn een aantal risico’s die alles op de kop kan zetten. Zo voorspellen de peilingen in Italië op dit moment dat de drie anti-EU partijen samen meer dan 50% van de stemmen zouden krijgen bij een verkiezing (die nog moet worden uitgeschreven). Bij een Itexit zou de eurozone grote klappen krijgen. Ook Trump en de Brexit kunnen nog roet in het eten gooien.

Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Doe de gratis oversluit-berekening

Compleet hypotheekadvies

Ik geef het beste hypotheekadvies van Nederland! Een lage rente en goede voorwaarden zijn natuurlijk belangrijk. Berekeningen kun je automatiseren, maar menselijke aandacht niet. Doordat we veel hebben geautomatiseerd is dat waar mijn adviseurs meer tijd voor hebben dan andere adviseurs. Mede daardoor krijg ik gemiddeld een 9 van mijn klanten.

Mijn rekentools maken het je zo makkelijk mogelijk

Bespaar gemiddeld €70 per maand*.

*Individuele besparingen kunnen variëren en zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.