Renteverwachting maart 2017

Ikbenfrits verwacht dat de lange termijn rente dit jaar licht zal stijgen.

Ik heb geen glazen bol. Wel kan ik je vertellen over de trends in de financiële wereld en goede rekentools aanbieden. Zo kun je zelf bepalen wat de juiste beslissing voor je is. Logisch toch?

Wat we de afgelopen maanden hebben gezien

In november 2016 zagen we voor het eerst sinds lange tijd een lichte stijging van de hypotheek rentes. De verwachting was dat president Trump de overheidsuitgaven zou verhogen (bouw van de muur en investering in infrastructuur). Dit zou zorgen voor oververhitting op de Amerikaanse markt, wat weer zou leiden tot renteverhoging. De rentes hebben zich in de eerste maanden van dit jaar gestabiliseerd, en verdere verhoging is uitgebleven.

Wat is de renteverwachting voor dit jaar?

Er zijn twee tegengestelde krachten die op dit moment invloed hebben op de lange termijn rente. Aan de ene kant is er het opkoopprogramma van het ECB om de economie te stimuleren. Dit opkoopprogramma heeft als doel de rente laag te houden. Aan de andere kant is er de economische groei in de VS. Dit leidt tot een verhoging van de rente.

Ikbenfrits verwacht dat de lange termijn rente dit jaar licht zal stijgen.

Hoewel het opkoopprogramma van het ECB dit jaar doorgaat, is het programma dit jaar met 25% teruggeschroefd. Het is de verwachting dat deze trend zich gaat doorzetten. Door de afname van het opkoop beleid zal de rente licht stijgen.

De Amerikaanse Federale Bank (ook wel Fed genoemd) heeft deze week aangegeven dat ze geloven dat de Amerikaanse economie op maximale potentie is aangeland. Investeerders achten de kans dat de Fed dit jaar meerdere malen de rente zal verhogen groter dan 60%. Een hogere rente in de VS zal uiteindelijk ook leiden tot een hogere rente in de Eurozone.

We leven in turbulente tijden

Hoewel we op basis van de huidige economische indicatoren verwachten dat de hypotheekrente dit jaar licht zal stijgen, zijn er veel zaken die dit kunnen veranderen. Als Trump een groot handelsconflict veroorzaakt, de Brexit onderhandelingen in de soep lopen of Griekenland zijn schulden niet terugbetaalt, kan het plaatje er heel anders uitzien.

Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Doe de gratis oversluit-berekening

Compleet hypotheekadvies

Ik geef het beste hypotheekadvies van Nederland! Een lage rente en goede voorwaarden zijn natuurlijk belangrijk. Berekeningen kun je automatiseren, maar menselijke aandacht niet. Doordat we veel hebben geautomatiseerd is dat waar mijn adviseurs meer tijd voor hebben dan andere adviseurs. Mede daardoor krijg ik gemiddeld een 9 van mijn klanten.

Mijn rekentools maken het je zo makkelijk mogelijk

Bespaar gemiddeld €70 per maand*.

*Individuele besparingen kunnen variëren en zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.