Renteverwachting oktober 2018

Ikbenfrits verwacht dat de rentes de komende tijd nog steeds laag zullen blijven. De korte termijnrente blijft naar verwachting gelijk en er zal waarschijnlijk een minimale stijging in de 10-jaarsrente te zien zijn.

Ik heb geen glazen bol. Wel kan ik je vertellen over de trends in de financiële wereld en goede rekentools aanbieden. Zo kun je zelf bepalen wat de juiste beslissing voor je is. Logisch toch?

Wat we de afgelopen maanden hebben gezien

Misschien is het je opgevallen. Afgelopen maanden hebben we de renteverwachting niet bijgesteld. Dat komt omdat er ook nauwelijks wat veranderd is in het Nederlandse rente beeld. We zouden hier bijna hetzelfde verhaal kunnen opschrijven als vorige keer. De rente is de laatste maanden stabiel. De 10 jaars-rente rond de 0,5% en de korte termijn rente rond de -0,3%. Ook de hypotheek-rente is nagenoeg onveranderd. Soms een kleine daling, nu weer een kleine stijging. De grote vraag blijft natuurlijk: Wat gebeurt er in de komende maanden?

Wat is de renteverwachting voor de komende 12 maanden?

Ikbenfrits verwacht komend jaar een lichte stijging van de 10-jaars hypotheekrente. De 1-jaars rente blijft naar verwachting nog even constant. Het oversluiten van je hypotheek kan nu erg interessant zijn.

De situatie in Europa en de Verenigde Staten loopt steeds verder uit elkaar.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft al een paar maanden geleden aangekondigd dat het aan het einde van dit jaar zal stoppen met het opkopen van obligaties (ook wel Quantitative Easing genoemd). De reden hiervoor is dat de economische groei van de Eurozone de laatste tijd aardig verloopt. Zo was de groei in Nederland vorig jaar het hoogste in 10 jaar. Ook de inflatie is inmiddels rond de 2%. Dat is precies waar de ECB al jaren naar streeft. De verwachting is dan ook dat de rentes dan ook gaan stijgen, maar dat gebeurt veel minder snel dan verwacht (zie grafiek).

Renteverwachting

Bron: OECD

De economie van de VS draait op volle toeren. Omdat Trump begin dit jaar de belasting voor bedrijven verlaagde, kreeg de economie een extra impuls. De amerikaanse centrale bank (FED) is bang voor oververhitting en verhoogd de rente keer op keer (tot grote woede van Trump). Het verschil tussen de rente-ontwikkeling van de twee continenten is op dit moment heel opvallend (zie grafiek).

Renteontwikkeling US vs NL

Bron: OECD

Zowel de situatie in de VS als de economische groei in de Europese Unie geven aanleiding om een lichte rentestijging te verwachten. Of het ook echt gaat gebeuren? Renteontwikkelingen zijn lange termijn effecten. Het duurt soms langer dan je denkt en dan is het er opeens.

Risico’s

De stoere woorden van Trump over een handelsoorlog met China hebben tot een ieders verbazing nog niet geleid tot grote dalingen in aandelenkoersen. Veel klassieke mechanismes lijken niet altijd meer te gelden. Ook Brexit hangt als een groot zwaard van Damocles boven ons hoofd. Een van deze twee gebeurtenissen is genoeg om de economische werkelijkheid heel anders te maken.

Hypotheekadvies waarbij je zelf kunt meesturen

Je hypotheek is een belangrijk onderwerp en wil je goed geregeld hebben. Met de tools van Ikbenfrits kun je berekenen hoe je ervoor staat, zodat je precies weet wat je mogelijkheden zijn. Ikbenfrits geeft je het inzicht, jij maakt de keuzes.

  • Eigen dashboard waar je berekeningen kunt zien en aanpassen
  • 100% onafhankelijk advies
  • Onbeperkt contact met je adviseur

Mijn rekentools maken het je zo makkelijk mogelijk

Bespaar gemiddeld €70 per maand*.

*Individuele besparingen kunnen variëren en zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.