Renteverwachting september 2017

Ikbenfrits verwacht dat de lichte stijging van de 10-jaars hypotheekrente dit jaar nog even zal doorzetten. De 1-jaars rente blijft naar verwachting nog even constant.

Ik heb geen glazen bol. Wel kan ik je vertellen over de trends in de financiële wereld en goede rekentools aanbieden. Zo kun je zelf bepalen wat de juiste beslissing voor je is. Logisch toch?

Wat we de afgelopen maanden hebben gezien

De 10-jaars rente is in juli flink gestegen en in augustus weer gedaald (zie de grafiek hieronder). De onzekerheid over Noord Korea zorgde voor een onrustige periode in de markt, maar inmiddels zijn de gemoederen weer wat gesust. Ik verwacht dat dit een patroon is dat we meer gaan zien de komende tijd. Door de onzekerheid rondom alles wat Trump doet en zegt wordt de onderliggende trend instabiel. Tot mijn verbazing is het mogelijk negatieve effect van de Brexit nog niet sterk terug te zien. Blijkbaar heerst er nog geen consensus over dit effect.

De 1-jaars rente is redelijk stabiel gebleven. Dat was ook de verwachting.

Wat is de renteverwachting voor de komende 12 maanden?

Ikbenfrits verwacht dat de lichte stijging van de 10-jaars hypotheekrente dit jaar nog even zal doorzetten. De 1-jaars rente blijft naar verwachting nog even constant.

De spagaat van de Europese Centrale Bank: Hoge groei en lage inflatie.

De hypotheekrente volgt in principe de langetermijnrente van de ECB. Bij een lage rente kunnen bedrijven goedkoop geld lenen, en dat bevordert de groei. Op dit moment koopt de ECB op grote schaal obligaties. Dit is de overtreffende trap van lage rentes en is bedoeld om de groei aan te jagen (in jargon wordt dit Quantitive Easing genoemd). In het afgelopen jaar heeft de Europese Unie een flinke economische groei gezien. Normaliter zou je verwachten dat de (dure) maatregelen om de groei te bevorderen dan gestaakt worden. Maar er is ook iets anders aan de hand. De inflatie is te laag. De ECB wil dat de inflatie rond de 2% is (ik zal volgende keer uitleggen waarom dit belangrijk is). De inflatie is helaas maar 1,3%. Hierdoor wil de ECB niet al te snel de opkoop van obligaties stoppen. De economische groei zorgt voor een opwaartse druk van de rente, en de inflatie zorgt voor een tegengestelde beweging. In Amerika verwachten ze dit jaar nog een derde (en laatste) verhoging van de rente met 0,25%. De rente in de VS is nu 1,25%.

renteverwachting 2017

Bron: OECD

Risico’s

Ik kan niet genoeg benadrukken dat er op dit moment de politieke situatie in de wereld zeer instabiel is. Trump overweegt de handelsverdragen met Mexico en Canada (NAFTA) en Zuid Korea op te blazen. Daarnaast is hij een onderzoek gestart naar China op het gebied van ongeoorloofde misbruik van patenten. Noord Korea deed deze week een nieuwe atoomproef en Engeland en de EU lopen totaal vast op de onderhandeling van de Brexit. Het is uitzonderlijk dat er zoveel zaken tegelijk spelen die ieder op zich de potentie hebben om de wereldeconomie in een duikvlucht te storten.

Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Doe de gratis oversluit-berekening

Compleet hypotheekadvies

Ik geef het beste hypotheekadvies van Nederland! Een lage rente en goede voorwaarden zijn natuurlijk belangrijk. Berekeningen kun je automatiseren, maar menselijke aandacht niet. Doordat we veel hebben geautomatiseerd is dat waar mijn adviseurs meer tijd voor hebben dan andere adviseurs. Mede daardoor krijg ik gemiddeld een 9 van mijn klanten.

Mijn rekentools maken het je zo makkelijk mogelijk

Bespaar gemiddeld €70 per maand*.

*Individuele besparingen kunnen variëren en zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.