Over eigenwoningforfait en studieschuld

Ga je over je eigen huis iets minder of meer belasting betalen? Kunnen mensen met een grote studieschuld de vlag uithangen? En hoe zit 't nou met je energiecontract?

stopwatch

3 min

calendar
25 januari 2022
eye

176

Studieschuld eigenwoningforfait Feature Image Shape

Eigenwoningforfait gaat iets omlaag in 2022

Als de Eerste Kamer dit plan goedkeurt (dat moet dus nog gebeuren), gaan volgend jaar huiseigenaren met een huis met een WOZ waarde tot € 1,1 miljoen iets minder belasting betalen. Het eigenwoningforfait is een bedrag dat de belastingdienst bij het inkomen van huiseigenaren optelt. Hoeveel dat is, hangt af van de waarde van het huis. Een hogere WOZ waarde zorgt voor een hogere bijtelling. Vorig jaar bedroeg die bijtelling 0,5%, dit jaar wordt het 0,45%. Aangezien de WOZ waardes waarschijnlijk behoorlijk stijgen, kan het toch een aantal tientjes tot circa € 100 schelen. Als het tenminste door de Tweede Kamer komt.

Wie een lage hypotheek heeft, betaalt sinds 2019 juist weer iets meer. Daarvoor gold de wet Hillen, die ervoor zorgde dat mensen met een kleine hypotheek belastingvoordeel kregen. Dat was bedoeld om mensen te stimuleren af te lossen. Maar door de waardestijging van woningen wordt de verhouding tussen woningwaarde en hypotheek vanzelf gunstiger. Dat was reden om de wet Hillen in 2019 af te schaffen. Sindsdien betalen huiseigenaren met een kleine of geen hypotheek belasting over hun WOZ waarde. Dit gaat in kleine stapjes verdeeld over 30 jaar. Op deze site kun je uitrekenen om hoeveel het gaat, waarschijnlijk scheelt het slechts tientjes.

 

Het ‘Sociale Leenstelsel’ gaat verdwijnen, ‘pech-generatie’ krijgt weinig compensatie

In het pas gepresenteerde regeerakkoord van VVD, D66, CDA en de ChristenUnie staat dat studenten niet komend jaar, maar pas het jaar daarna (studiejaar 2023/2024) weer studiefinanciering krijgen. Studenten hebben dan weer recht op een basis- en een aanvullende beurs. De pechgeneratie, die de afgelopen jaren onder het leenstelsel dat in 2015 werd ingevoerd vielen, hebben dus jaren moeten lenen. Als compensatie krijgen ze een ‘studievoucher’ of korting op hun studieschuld. Daarvoor is één miljard begroot. Studenten die nog moeten beginnen met studeren zijn blij.

De actiegroep #Nietmijnschuld is ook blij voor de nieuwe generatie, maar stelt dat met dit plan de compensatie niet adequaat is. De regeling met vouchers bestond al. Dit nieuwe voorstel zou een korting van ongeveer € 1.000 op de studieschuld betekenen. Volgens studenten is dat een druppel op de gloeiende plaat. Een studieschuld van 30.000 tot 50.000 euro is geen uitzondering. Bovendien draagt de schuld bij DUO er aan bij dat deze groep moeilijker of geen hypotheek kan krijgen. Daarom organiseren zij op 5 februari een landelijk compensatieprotest.

Overstappen van energieleverancier?

De prijzen van energieleveranciers zijn sinds afgelopen zomer flink gestegen. Voor wie de prijs meer jaren had vastgezet is er niets aan de hand. Maar als je contract afloopt, is de vraag wat je het beste kunt doen. Je contract wordt in zo’n geval automatisch overgezet op variabele tarieven. Je hoort daar bericht van te krijgen.

Je krijgt dan vaak ook het aanbod om de prijzen langer vast te zetten. Dat gaat meestal gepaard met een beetje bangmakerij: ‘verleng en zet snel de prijzen vast!’ Dat is op dit moment niet aan te raden. Als je geen zin hebt om over te stappen, kun je bij je huidige aanbieder verlengen. Kies dan het liefst voor één jaar. Je kunt je huidige aanbieder bellen en zeggen dat je overweegt over te stappen, en benieuwd bent naar hun prijzen voor één jaar vast. Vaak doen ze dan iets van de prijs af en mailen een voorstel. Dat is eenvoudiger dan overstappen.

Als je toch wilt overstappen, pak dan je jaarafrekeningen van de laatste jaren erbij. Zoek uit hoeveel kuub gas en hoeveel KWH elektriciteit (hoog en laag tarief) je per jaar gebruikt. Vul deze cijfers in bij meerdere energie-vergelijkers. Kies vervolgens niet voor een goedkoop en gloednieuw bedrijf waar je nog nooit van gehoord hebt. Er is een kans dat zij failliet gaan, net zoals bij Welkom Energie, Fenor, Anode, SEPA Green Energy, en Allure Energie gebeurde. Bij elkaar zijn 160.000 consumenten door hen benadeeld, omdat ze ineens veel meer gaan betalen en hun welkomstbonus kwijt zijn.

Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Marieke Henselmans

Marieke Henselmans publiceert al jaren over geldzaken voor bijvoorbeeld Financieel dagblad, AD, Volkskrant, Plus- en Zin Magazine. Ook twittert ze regelmatig op @Mariekebespaart. Lees verder

Meer lezen over Hypotheeknieuws

21/07/2023

Update labelstapelaars: Kifid keurt omzeilen eensporig rentebeleid goed

17/03/2023

Dalende huizenprijzen: 1 op 3 nieuwbouwkopers in problemen

21/01/2023

DUO trapt na: tijdelijk minder hypotheek voor pechgeneratie

5/12/2022

Kwart huizenbezitters kan hypotheeklasten verlagen met nieuwe taxatie

3/11/2022

Voor bijna iedereen daalt de maximale hypotheek in 2023

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.