Het einde van je rentevaste periode

Als je rentevaste periode afloopt is het goed om eens te kijken naar je opties. Zo kan je vaak een stuk goedkoper uit zijn bij een andere bank. Mijn slimme rekentools en gespecialiseerde hypotheekadviseurs helpen je hierbij!

De bespaarcheck

Overstappen naar een goedkopere bank

Aan het einde van je rentevaste periode krijg je een nieuw renteaanbod van de bank. Vaak is dit een lagere rente dan je had. Het is dus niet gek als je denkt dat dit een goede deal is. Toch kan je vaak nog een stuk goedkoper uit zijn als je overstapt! Met mijn oversluittool bereken je in een paar minuten hoeveel je kan besparen door naar een andere bank te gaan. De tool vergelijkt meer dan 30 hypotheekverstrekkers, zo weet je zeker dat jij de laagste maandlasten krijgt. Jouw situatie bespreken met een adviseur? Plan dat gratis een bel-afspraak in.

Geen boete

Weinig kosten voor oversluiten

Is je rentevaste periode afgelopen? Dan hoef je de bank geen oversluitboete te betalen voor de kosten die zij mislopen. Je kosten zijn daarom een stuk lager dan als je oversluit terwijl je rentevaste periode nog loopt. Naast de kosten voor advies en bemiddeling betaal je notaris- en taxatiekosten. Sluit je via mij je hypotheek over? Dan betaal je 2.400 euro voor het oversluiten. Ben je (zelfstandig) ondernemer? Dan kost het iets meer tijd om de hypotheek rond te krijgen. Je betaalt dan 250 euro extra. Al deze oversluitkosten zijn aftrekbaar. Met een overstap naar een goedkopere bank kun je vaak duizenden euro’s besparen!

Goed opletten

Het aanbod van je bank kan fouten bevatten

Je bank is verplicht om drie maanden voor het einde van je rentevaste periode een brief sturen met een nieuw renteaanbod. Deze rente is, zoals ik eerder al zei, vaak lager dan je huidige rente. Naast dat dit vaak niet de voordeligste optie voor jou is, zien we helaas ook nog steeds dat banken fouten maken in hun aanbod. Weet jouw bank bijvoorbeeld niet dat jouw huis flink in waarde is gestegen? Dan krijg jij een te hoge rente aangeboden.

De bankspaarhypotheek

Een lagere rente kan ook hogere maandlasten betekenen

Het klinkt misschien gek, maar bij een bankspaarhypotheek kan een lagere rente onderaan de streep leiden tot hogere lasten. Bij dit soort hypotheken is de rente die je betaalt namelijk gekoppeld aan de rente die je ontvangt op het spaardeel. Een lagere rente betekent in dit geval een hogere premie. Je kan dus minder rente betalen, maar in sommige gevallen kunnen je maandlasten nog steeds stijgen. Mijn rekentools kijken ook bij spaarhypotheken of je erop vooruit gaat.

Meerdere leningdelen

Verschillende rentevaste periodes in één hypotheek

Het kan voorkomen dat je meerdere leningdelen in je hypotheek hebt, met verschillende rentevaste periodes. Ook als er maar één leningdeel afloopt moet de bank jou een nieuw renteaanbod doen. Dit is dan wel alleen voor het leningdeel waarvan de rentevaste periode afloopt. Helaas kan je niet één leningdeel oversluiten. Als je toch wilt overstappen naar een andere bank betaal je voor de andere leningdelen nog wel een oversluitboete. Toch weegt de besparing die je kan maken vaak op tegen de kosten die je hiervoor maakt. Blijkt uit mijn rekentool dat je kunt besparen? Bespreek jouw situatie dan eens met één van mijn gespecialiseerde hypotheekadviseurs. In een gratis oriënterend gesprek kijken jullie samen naar jouw opties.

Benieuwd wat er allemaal bij komt kijken als je jouw hypotheek oversluit? Kijk dan eens naar mijn volledige gids voor oversluiters.

We zijn in de wolken

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

8,8

Bekijk reviews

In de media

Je kent ons van

  • Radar
  • Consumentenbond
  • De Volkskrant
  • NRC Handelsblad
  • Financieel Dagblad
  • RTL Nieuws