Veelgestelde vragen

Niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen, we hebben hier de meest voorkomende veelgestelde vragen voor je verzameld.

Heb je een klacht of suggestie? We vinden je mening erg belangrijk, en zoeken graag samen naar een oplossing. Je kunt ons mailen op klachten@ikbenfrits.nl of bellen op 020 235 8530.

Veelgestelde vragen Frits

Alles over Frits hypotheekadvies

Hoe werkt Frits?

Onze hypotheekadviseurs gebruiken geen moeilijke woorden of ingewikkelde termen. In jouw dashboard zie jij alles wat zij zien: iedere bank, elke rente en alle voorwaarden. Hierdoor zit jij zelf aan de knoppen en begrijp jij ons hypotheekadvies zó goed, dat je het kunt navertellen. Ons advies is dé combinatie van mens en machine, rekenkracht en inlevingsvermogen. Of je nu meer ruimte zoekt in vierkante meters, of in je maandlasten. Een onbezorgd gevoel en de beste keuze: je fixt het samen met Frits.

Is Frits écht onafhankelijk?

Daar is maar één antwoord op mogelijk: ja! We werken alleen in jouw belang en dus niet voor andere banken. Omdat we álle banken vergelijken, kunnen we je precies vertellen wat de beste rente en voorwaarden zijn voor jouw situatie.

Bij hoeveel banken kan ik terecht via Frits?

Dit zijn de banken waar je terecht kunt: ABN AMRO, Aegon, Argenta, ASN Bank, ASR, Attens Hypotheken, Allianz, BijBouwe, BLG Wonen, Centraal Beheer, Florius, Holland Woont, Hypotrust, ING, IQWOON, Lloyds Bank (Bank of Scotland), Lot Hypotheken, Merius, MUNT Hypotheken, Nationale Nederlanden, NIBC, Obvion, Reaal, Rabobank, Robuust Hypotheken, Syntrus Achmea, Tellius Hypotheken, Triodos Bank, Tulp Hypotheken, Venn Hypotheken, Woonfonds, WoonNu en Vista.

Dit zijn de banken waar je niet terecht kunt, omdat zij bijvoorbeeld niet meer bestaan of niet via een tussenpersoon hypotheken afsluiten: Regiobank, SNS, Handelsbanken, Hypotrust Goede Start Hypotheek, Moneyou, Regiobank, Philips Pensioenfonds (PPF), SKP HQ (label van de Hypotheker) en Van Lanschot. Lees meer over het hypotheekadvies.

Hoeveel kost hypotheekadvies bij Frits?

Over de prijzen van onze diensten zijn we graag zo transparant mogelijk. We werken daarom met vaste tarieven. Heb jij een speciale situatie? Dan betaal je soms wat extra omdat het de adviseur meer werk kost. 

Moet ik bij Frits alles zelf doen?

Je hoeft alleen je gegevens in te vullen. De tools gaan daarna voor je aan de slag om te berekenen hoe je er voor staat en wat je opties zijn. Daarna begeleiden onze hypotheekadviseurs je stap voor stap, totdat je nieuwe hypotheek rond is. Benieuwd naar onze reviews? 

Kan ik bij Frits afsluiten zonder advies?

Voorlopig nog niet. Met ons advies heb je inzicht en controle in je situatie, waardoor we samen tot een weloverwogen beslissing komen voor je nieuwe hypotheek. Op zo'n manier dat je het zelf ook snapt.

Waarom is het verstandig om voor een onafhankelijke hypotheekadviseur te kiezen?

Een onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijkt alle banken zodat jij de beste voorwaarden en rente kunt krijgen. Banken doen dit niet, zij bieden alleen hun eigen producten aan waaruit je kunt kiezen. Omdat je bij een onafhankelijke adviseur veel keuze hebt, kun je vaak ook een voordeligere hypotheek vinden. Dat kan behoorlijk wat schelen over de jaren heen.

Kan ik bij Frits afsluiten zonder advies?

Voorlopig nog niet. Met ons advies heb je inzicht en controle in je situatie, waardoor we samen tot een weloverwogen beslissing komen voor je nieuwe hypotheek. Op zo'n manier dat je het zelf ook snapt.

Geven jullie ook hypotheekadvies aan ZZP’ers?

Zeker weten. Je kunt met deze tool berekenen wat je maximale hypotheek wordt als je werkt als zelfstandige. Als je daarna besluit om door te gaan met Frits, krijg je een gesprek met een adviseur die gespecialiseerd is in ZZP'ers en de betreffende regelgeving. Zo krijg je de best mogelijke service.

Wat kun je verwachten van een eerste hypotheekgesprek?

Je kunt kiezen of je met je hypotheekadviseur wilt bellen of videobellen. Tijdens dit gesprek kun je in jouw persoonlijke dashboard meekijken zodat je kunt zien welke analyses en berekeningen er gemaakt worden. Ook kun je deze berekeningen later terugzien of zelf aanpassen. We vinden het belangrijk dat dit gesprek zo concreet mogelijk voor je is, daarom wordt in dit gesprek al 80% besproken.

Wat kost het hypotheekgesprek?

Niets, het eerste hypotheekgesprek is gratis! Het is voor jou dé manier om even te proeven aan onze werkwijze met je eigen Frits dashboard en je eigen adviseur. Zonder dat je ergens aan vast zit.

Hoe bereid ik mezelf voor op een hypotheekgesprek?

Hoe meer gegevens je adviseur al van jou heeft, hoe beter hij kan helpen. Je hoeft niks, maar we raden je dus aan om alvast naar jouw eigen Frits dashboard te gaan en jouw gegevens verder in te vullen. Als je dat doet, kun je ook al vóór je gesprek spelen met de rekentool in je dashboard. Die is veel uitgebreider dan onze rekentool op de website! Zo zie je daar je opties bij verschillende banken met allerlei rentevaste perioden en hypotheekvormen. Als je jouw hypotheekgesprek hebt ingepland, sturen wij je een e-mail met een afspraakbevestiging. In deze mail vind je een link naar je Frits dashboard, zodat je jouw gegevens kunt invullen.

Wat wordt er tijdens het hypotheekgesprek besproken?

In je eerste gratis hypotheekgesprek nemen we jouw situatie en wensen uitgebreid door. Wat dit concreet inhoudt verschilt per situatie. Hieronder hebben we de meest voorkomende op een rijtje gezet. Zo krijg je vast een idee wat je kunt verwachten.
  • Als je je eerste huis koopt, kijkt een gecertificeerd hypotheekadviseur naar jouw opties. Samen bespreken jullie hoeveel je kunt lenen en wat je maandelijks kwijt bent aan je toekomstige hypotheek. Je krijgt advies over hoe je het beste kunt bieden en jullie kijken naar de mogelijkheden van een Biedverzekering.
  • Heb je al een koophuis en ga je verhuizen? Dan bespreek je naast je hypotheek en je maandlasten ook wat je met je overwaarde kunt doen. Met je adviseur kijk je naar de beste banken om een nieuwe hypotheek af te sluiten en maak je vast plannen voor de overbruggingsperiode: de korte tijd waarin je op papier twee huizen hebt.
  • Het kan ook zijn dat je prima zit in je huis, maar graag wilt besparen op je maandlasten of je hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing. In dit geval kijk je in je hypotheekgesprek met je adviseur naar je lopende hypotheek en of je deze kunt oversluiten of verhogen. Samen bespreken jullie de hoogte van je oversluitboete, hoe snel je deze kunt terugverdienen en wat je nieuwe maandlasten worden. Als je wilt verhogen kijken we ook of je dit het beste bij je eigen bank kunt doen of dat oversluiten naar een andere bank toch voordeliger is.
Wat jouw situatie ook is, in het hypotheekgesprek is er ruimte voor al je vragen. Het gesprek is gratis. Ook als je besluit om hierna niet met ons door te gaan.

Kan ik bij Frits afsluiten zonder advies?

Voorlopig nog niet. Met ons advies heb je inzicht en controle in je situatie, waardoor we samen tot een weloverwogen beslissing komen voor je nieuwe hypotheek. Op zo'n manier dat je het zelf ook snapt.

Kan ik het huis dat ik op het oog heb kopen?

Je hebt al een huis op het oog? Spannend! Of je deze kunt kopen hangt van een aantal dingen af. Ten eerste wil je natuurlijk weten hoeveel je maximaal kunt lenen, en wat de vraagprijs is van het huis.

Let wel op: de vraagprijs is iets anders dan de taxatiewaarde. Dit is belangrijk, omdat je bij een hypotheek te maken krijgt met de LTV (Loan to Value). Deze mag maximaal 100% zijn, wat betekent dat je nooit méér mag lenen dan de waarde van de woning. Is de taxatiewaarde hoger dan de verkoopprijs? Dan moet je alles boven de taxatiewaarde uit eigen zak betalen.

Daarover gesproken; wist je dat je sowieso altijd eigen geld nodig hebt om een huis te kopen? Bovenop de prijs die je voor het huis betaalt, zijn er altijd extra kosten die je zelf moet betalen. Bijvoorbeeld voor hypotheekadvies, een taxatie, de notaris en een bouwkundige keuring.

Waar moet ik rekening mee houden als ik ga bieden?

Hoe bieden op een huis precies in zijn werk gaat, is erg afhankelijk van de woningmarkt. In Nederland hebben we al een poos een krappe markt, wat betekent dat er meer vraag is dan aanbod. Hierdoor zijn er bijna altijd meer kapers op de kust, en is overbieden min of meer de norm geworden.

Houd hier rekening mee, want alles boven de taxatiewaarde van het huis mag je niet lenen in je hypotheek.

Hoe bereken ik zo precies mogelijk mijn hypotheek?

Om jouw maximale leenbedrag uit te rekenen, laat de bank een formule los op jouw persoonlijke en financiële situatie. Daarom willen zij inzicht in jouw inkomen en werksituatie, je schulden, bezittingen en ga zo maar door. Om dit in kaart te brengen wil de bank een hoop informatie en documenten inzien. 

Wat is de Biedverzekering?

De Biedverzekering is een verzekering die de boete betaalt, mocht de financiering voor de woning niet rond komen. Jij kunt daardoor bieden zónder voorbehoud van financiering, zonder risico te lopen op een boete. Een bod zonder voorbehoud van financiering is erg aantrekkelijk voor de verkoper. Bij een bod mét financieringsvoorbehoud moet de verkoper namelijk zes tot acht weken wachten voordat het zeker is dat de koop doorgaat.

Een bod zonder voorbehoud betekent dat de verkoper direct na de 3 dagen wettelijke bedenktijd al zekerheid heeft. Daarom wordt een bod zonder voorbehoud in de praktijk vier keer vaker geaccepteerd dan een bod met voorbehoud. Ook zie je vaak dat een verkoper ervoor kiest een lager bod te accepteren puur omdat het geen voorbehoud van financiering heeft.

Meer uitleg over de Biedverzekering en de voorwaarden vind je in de Verzekeringskaart

Wat is een Biedcertificaat?

Het Biedcertificaat is een certificaat waarin wij verklaren tot welk bedrag je een huis kan kopen. Uiteraard heeft een adviseur hiervoor je financiële situatie uitvoerig onder de loep genomen en gecheckt bij welke banken je allemaal terecht kan. Het certificaat geeft de verkopend makelaar meer vertrouwen, waardoor de kans dat jij het huis krijgt groter is! Na een gratis hypotheekgesprek met een adviseurs, kun je gratis om het Biedcertificaat vragen als je een bod gaat uitbrengen op een huis. 

Wat zijn de kosten bij het verhogen van je hypotheek?

Wanneer je je hypotheek gaat verhogen, komen daar kosten bij kijken. Goed nieuws: ze zijn allemaal aftrekbaar van je inkomstenbelasting. We zetten de kosten even voor je op een rijtje.

Hypotheekadvies

Tijdens je gratis hypotheekgesprek nemen wij je mee door alle opties. Op zo’n manier dat je het kunt navertellen. Met je eigen dashboard als handige spiekbrief. En het mooie is, is dat je nog nergens aan vastzit. Wil je samen door? Dan maken wij je hypotheek rond vanaf 2.650 euro . > Lees meer over onze prijzen

Taxatiekosten

Omdat de bank graag wil weten wat de waarde van je huis is, is het nodig om een taxateur langs te laten komen. Als je wilt kunnen wij dit voor je regelen, de kosten zijn 625 euro . > Lees meer over taxeren

Notariskosten

Is het nodig om je hypotheek opnieuw in te schrijven? Dan heb je ook een notaris nodig. De kosten hiervan zijn ongeveer 864 euro . Wanneer je onderhands hebt ingeschreven, hoeft dit niet meer. > Lees meer over de notariskosten bij je hypotheek.

Met hoeveel kan ik mijn hypotheek verhogen?

Je hypotheek verhogen kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt verbouwen of een tweede huis wilt kopen. Met hoeveel je jouw hypotheek kunt verhogen is afhankelijk van een paar dingen.

Ten eerste de manier waarop. Je kunt je hypotheek bijvoorbeeld onderhands verhogen. Dit betekent dat je, toen je jouw hypotheek afsloot, een hoger bedrag hebt laten inschrijven dan je lening is. Als je dit niet hebt gedaan, kun je een tweede hypotheek nemen of je hypotheek oversluiten en verhogen.

Het bedrag is afhankelijk van jouw financiële ruimte. Heb je een verhoogde inschrijving en wil je je hypotheek onderhands verhogen? Dan is het eigenlijk al geregeld, je hoeft dan ook niet naar de notaris en het bedrag wat je hebt 'gereserveerd' kan vrij makkelijk worden vrijgegeven.

Bij andere manieren van verhogen wordt er, net als bij je oorspronkelijke hypotheekaanvraag, gekeken naar de maandlasten en hoe jij die kunt dragen. Ook krijg je hierbij te maken met extra kosten, bijvoorbeeld voor de notaris. Onze rekentool voor verhogers laat ongeveer zien met hoeveel jij je hypotheek kunt verhogen.

Hoe verloopt het proces tot oversluiten?

  1. Je begint met het maken van een berekening in de tool. Deze is gratis en maakt direct inzichtelijk of je kunt besparen door over te sluiten. Je vindt 't hier.
  2. Als blijkt dat je kunt besparen, kunnen we een stapje verder. In een persoonlijk gesprek gaan we dieper in op jouw situatie. Dit gesprek is gratis en duurt ongeveer 45 minuten.
  3. Wil je daadwerkelijk oversluiten? Dan gaan wij op zoek naar de beste bank voor jou en regelen jouw hypotheek!

Moet ik een taxatie laten doen bij oversluiten?

Niet altijd. Of het noodzakelijk hangt af van twee zaken:

  1. Wie de nieuwe bank wordt;
  2. Hoe hoog je hypotheek is ten opzichte van de WOZ-waarde van je huis.

Wanneer de hypotheeksom lager is dan 60% van de WOZ-waarde, is een taxatie bij veel banken niet noodzakelijk. Een recente WOZ-beschikking is dan genoeg. Let wel: dit geldt niet overal. Lees meer over de taxatie bij oversluiten.

Kan ik mijn hypotheekvorm aanpassen bij oversluiten?

Dat ligt aan zowel je huidige als je gewenste situatie. Je kunt je hypotheekvorm altijd aanpassen naar een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Wil je bijvoorbeeld een leven- of beleggingshypotheek oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek? Dan ben je gebonden aan de regel dat je nog maar maximaal 50% van je woningwaarde aflossingsvrij mag financieren. Je hypotheekvorm vanuit een aflossingsvrije, annuïteiten- of lineaire hypotheekvorm oversluiten naar een leven-, belegging- of hybride hypotheekvorm is niet mogelijk. Lees meer over een aflossingsvrije hypotheek oversluiten.

Is hypotheekadvies bij oversluiten slim?

Ook wanneer je je hypotheek gaat oversluiten, is het handig om eerst hypotheekadvies in te winnen. Vaak biedt een andere bank namelijk voordeligere rentes dan jouw eigen bank. Een adviseur helpt je met het kiezen van de beste bank voor jouw situatie. Het uiteindelijk doel is natuurlijk dat je maandlasten op deze manier lager worden.

Moet je bij oversluiten naar een andere bank?

Je hoeft niet altijd over te sluiten naar een andere bank, soms is het advies om over te sluiten bij je eigen bank en zo te profiteren van de lage rente.

4x meer kans op een winnend bod met onze Biedverzekering, hoe zit dat precies?

Bij een bod met financieringsvoorbehoud moet de verkoper 6 tot 8 weken wachten voordat het zeker is dat de koop doorgaat. Een bod zonder voorbehoud betekent dat de verkoper direct na de 3 dagen wettelijke bedenktijd al zekerheid heeft. Daarom wordt een bod zonder voorbehoud in de praktijk vier keer vaker geaccepteerd dan een bod met voorbehoud. Hier staat wel tegenover dat bieden zonder voorbehoud voor de koper risico’s met zich meebrengt. Als de hypotheek niet rond komt, betaal je 10% (!) van de koopsom als boete aan de verkoper. Met een Biedverzekering betalen wij die boete als het mis gaat. Zo heb je wel de voordelen, maar niet de risico’s van bieden zonder voorbehoud van financiering.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.