Maximale hypotheek berekenen in 2023

Wil je weten hoeveel je in 2023 kunt lenen aan hypotheek? Met deze tool kun je zelf online je maximale hypotheek berekenen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Voordat je een bod doet op een huis is het handig om te weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Dit hangt onder ander af van:

 • Je leeftijd
 • Bruto inkomen
 • Type dienstverband
 • Koop je alleen of samen?
 • Heb je andere financiële verplichtingen?
 • Wat is de waarde van het huis dat je wilt kopen?

Zo bereken jij je maximale hypotheek in 2023 

Met onze rekentool kun je gemakkelijk jouw hypotheek berekenen. Onze hypotheek calculator geeft namelijk op basis van je inkomen een indicatie van wat je maximaal kunt lenen in 2023. Volgens de overheid mag dit niet meer zijn dan 100% van de woningwaarde. Naast je hypotheek heb je daarom ook eigen geld nodig voor de aankoopkosten. Handig om te weten: je kunt extra lenen als je je woning gaat verduurzamen. Dit kan een slimme investering zijn, omdat je hiermee op lange termijn geld kunt besparen.

Bij het afsluiten van een hypotheek mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Naast de koopprijs van het huis zijn er ook andere kosten zoals notariskosten en taxatiekosten. Hoeveel eigen geld je nodig hebt, hangt af van de koopprijs van het huis. Wil je jouw hypotheek berekenen met eigen geld? Ook dit kan je in onze tool aangeven. 

 

Meer dan alleen je maximale hypotheek berekenen

Als je al een huis hebt en een volgend huis wilt kopen, kun je in de tool aangeven wat je verwacht wat de verkoopprijs van je huidige woning zal zijn. Eventuele overwaarde wordt meegenomen in de berekening. Moet het oude huis nog verkocht worden? Dat kan de bank je een overbruggingskrediet geven, waarmee je het nieuwe huis kunt betalen. Dit wordt ook meegenomen in de berekening.

Maandlasten berekenen

Wanneer je jouw hypotheek hebt berekend, krijg je te zien wat je maximaal kunt lenen op basis van je inkomen. De hypotheek berekenen tool vergelijkt hiervoor rentes van banken zoals ING, Rabobank, ABN AMRO en vele anderen, zodat met de meest gunstige rente wordt gerekend. Ook kun je eenvoudig je hypotheek maandlasten berekenen, zowel bruto als netto. 

Het brutobedrag per maand houdt geen rekening met de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor zijn je netto maandlasten lager, omdat er bij de berekening wel rekening wordt gehouden met de hypotheekrenteaftrek. De bruto bedragen worden maandelijks automatisch van je bankrekening afgeschreven. Het is mogelijk om ervoor te kiezen om de hypotheekrenteaftrek jaarlijks of maandelijks terug te ontvangen.

 

Gratis Biedcertificaat

Als je eenmaal weet wat je kunt lenen, kun je met meer zekerheid bieden op een huis. Voor extra zekerheid kunnen onze hypotheekadviseurs je ook helpen met een Biedcertificaat. Dit is een certificaat waarin Frits verklaart tot welk bedrag je een huis kunt kopen. Dit geeft makelaars extra zekerheid en daarmee heb je een streepje voor op de concurrentie. 

Hoe krijg je het Biedcertificaat bij Frits?

 1. Met onze rekentool kun je jouw maximale hypotheek berekenen
 2. In een persoonlijk gesprek met een van onze adviseurs bespreek je jouw situatie en de mogelijkheden
 3. Op basis van je biedruimte kun je je bod bepalen. Wij stellen vervolgens het Biedcertificaat voor je op.

Plan een gratis hypotheekgesprek

Je kunt met onze tool al eenvoudig je hypotheek berekenen en alle banken vergelijken op rentes en voorwaarden. Tijdens een gratis hypotheekgesprek verkennen we de mogelijkheden voor jouw hypotheek. Samen met jouw adviseur maak je berekeningen die je kunt terugzien en aanpassen in je eigen dashboard. Het gesprek is gratis en duurt 45 minuten. 

Biedcertificaat

Bieden met zekerheid

Meer kans maken op een geaccepteerd bod? Wij helpen je! Met onze Biedverzekering en ons gratis Biedcertificaat wordt bieden een eitje!
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Veelgestelde vragen over het berekenen van je maximale hypotheek

Heb je niet gevonden wat je zocht? Maak je geen zorgen, we hebben de meest gestelde vragen hier verzameld. Als je nog meer vragen hebt, kun je een overzicht vinden op onze FAQ pagina

Hoe werkt de maximale hypotheek berekenen tool?

Er zijn in het kort vijf verschillende onderdelen die invloed hebben op je maximale hypotheek in 2023. Deze vul je ook in om je hypotheek te berekenen. Wat ze zijn? Dat zie je hieronder:
 • Geboortedatum
 • Bruto inkomen
 • Type dienstverband
 • Koop je alleen of samen?
 • Andere financiële verplichtingen

Kan ik ook mijn maandlasten berekenen?

Ja, dat kan zeker! We hebben een aparte rekentool om jouw maandlasten te berekenen, maar ook deze rekentool laat ze al zien.

Kan ik mijn hypotheek berekenen met overwaarde?

Heb je overwaarde op je huis en wil je dit meenemen in je berekening? Dat kan natuurlijk. In deze hypotheek berekenen kun je alle informatie invullen over je huidige situatie zodat je precies ziet waar je aan toe bent. Wij geven inzicht, jij maakt de keuzes.

Kan ik mijn studieschuld meenemen in mijn hypotheekberekening?

Als je een studieschuld hebt, geef je dit aan wanneer je je maximale hypotheek berekent. Je betaalt namelijk maandelijks een bedrag om je studieschuld af te lossen. Dit kun je niet aan je hypotheek uitgeven en daarmee wordt het bedrag dat je kunt lenen van de bank lager.

Wat is de invloed van een creditcard op mijn maximale hypotheek?

Heb je een creditcard? Dan kan het zo zijn dat deze is geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Banken kunnen bij de gegevens van het BKR en checken altijd je gegevens wanneer je een hypotheek aanvraagt. Schulden zorgen er namelijk voor dat je minder ruimte hebt om maandelijks je hypotheek te betalen. Heb je een creditcard waarbij je de schuld in meerdere termijnen mag terugbetalen? Dan is deze geregistreerd bij het BKR. Je hypotheekberekening houdt rekening met je creditcard als je deze invult als schuld of verplichting.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig bij een hypotheek?

Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde lenen van de bank. Als je inkomen dit toelaat natuurlijk. Daarnaast heb je ook eigen geld nodig, voor het betalen van de makelaar bijvoorbeeld, voor de notaris en de advieskosten. Benieuwd aan welk bedrag je ongeveer moet denken?

Wordt mijn maximale hypotheek inclusief overbruggingshypotheek berekend?

Ja, ook dit kun je meenemen in de hypotheek berekening. De tool berekent voor jou precies hoe hoog je overbruggingshypotheek mag zijn in 2023. Meer lezen over hoe een overbruggingshypotheek precies werkt?

ThomasDeze pagina is gecontroleerd door Thomas de Leeuw

 De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door Thomas de Leeuw. Thomas is oprichter van Frits en als hypotheekexpert regelmatig in het nieuws.

Klanten over onze hypotheek berekenen tool

Complimentjes of kritiek? Opmerkingen of tips? Lucht hier je hart of lees wat anderen van ons vinden.

Kiyoh
1073 beoordelingen
Rating Image 8.6
Henk-Jan van Frits is een zeer behulpzaam persoon

Contact met Frits als prettig ervaren. Henk-Jan bezit veel kennis en helpt je waar nodig. Zeker een aanrader!

Klaas uit Didam
18-08-2023
Fantastisch

Frank heeft de tijd genomen om geduldig naar mij te luisteren, zaken met mij te bespreken en mij te adviseren.

Julie uit Rozenburg
15-08-2023
Deskundig advies

Hij neemt graag de tijd voor je en weet waar die het over heeft, vraagt actief naar wat je weet en bij twijfel legt die het graag uit.

Ben uit Dordrecht
31-07-2023
Heldere uitleg over de "jungle" van hypotheek verstrekkers.

Frank de Leeuw heeft mij als starter op de woningmarkt heel goed wegwijs kunnen maken in de "jungle" van hypotheek verstrekkers. Met zijn nuttige en heldere uitleg over de berekening van de hypotheek, de bijkomende kosten en de opbouw van maand laste...

Kevin uit Nunspeet
11-07-2023
Een fijn eerste hypotheekgesprek & zeer nuttige informatie vind je bij ik ben frits.

Wij hadden ons allereerste hypotheek gesprek met Frank, een zeer vriendelijke en behulpzame adviseur. Zowel vooraf, tijdens als na het eerste gesprek is de informatievoorziening goed op orde. De website van ik ben frits staat vol met nuttige artikele...

Thomas uit Amersfoort
30-06-2023
Erg informatieve gesprekken met een zeer duidelijke en inzichtelijke tool.

Frank heeft ons heel goed geholpen bij de aanvraag van onze eerste hypotheek. Zijn kennis en kunde in combinatie met een zeer duidelijke tool zorgden ervoor dat het proces erg soepel verliep.

Arne uit Amsterdam
19-05-2023
Top

Frank de Leeuw is heel behulpzaam en geeft ieder keer heel snel reactie. Ik ben zeer tevreden met hem.

Lin uit Amsterdam
5-05-2023
Zeer prettig contact en erg goede tools

Wij bevelen Frits van harte aan, en onze adviseur Frank de Leeuw daarbij specifiek. Ondanks dat wij uiteindelijk geen gebruik hebben gemaakt van de bemiddeling, hebben wij in twee gesprekken met Frank heel helder een situatie kunnen schetsen welke h...

Bob uit Amsterdam
20-04-2023
Erg duidelijk en transparant

In de eerste gesprekken alles heel rustig, duidelijk en zonder enige vorm van druk uitgelegd gekregen. Er wordt echt met je meegedacht om tot een scenario te komen, wat volledig naar je wens is. Ook het dashboard is heel duidelijk. Wegens persoonlijk...

Monique uit Klundert
10-03-2023
Goed, en vooral eerlijk advies

Erg fijn gesprek gehad, alle mogelijkheden bekeken en alle vragen kunnen stellen. Kreeg het gevoel dat er echt met mij werd meegedacht en er werd ook aangegeven dat zelfs wanneer Frits er zelf niks aan verdiend toch ook die opties worden meegedeeld. ...

Tjalling uit Arnhem
28-01-2023
Deskundige uitleg inzake meerdere hypotheekvormen.

Goede informatie wat betreft voor en nadelen van verschillende hypotheekvormen. Besproken wat het meest bij ons past, wat betreft looptijd rentevast, eigen inbreng, verduurzaming enz. Zet er geen druk op en, voor ons erg belangrijk, laat ons zelf ki...

Henk en Wilmi Friesen uit BELFELD
5-11-2022
Deskundig advies, mooie portal

Deskundig advies, goed te tijd genomen, mooie portal waar je je opties/scenario's kunt zien.

Edwin uit Amsterdam
31-10-2022
Duidelijke en eerlijke taal

Als starter op de woningmarkt zeer goed op de hoogte gebracht van alles wat de hypotheekwereld te bieden heeft. Verhelderend gesprek gehad met Frank. Hij geeft het gevoel dat je alles kan vragen, is eerlijk en neemt de tijd. Daarnaast zijn de rekenhu...

Sophie uit Amsterdam
19-10-2022
Fijn en duidelijk gesprek

Hi ik heb gesproken met Judie van Frits.nl. Tijdens ons gesprek ben ik uitstekend geadviseerd tav mijn wensen en opties. Nog bedankt voor het goede gesprek.

Jc uit Arnhem
23-09-2022
Prima

Duidelijk

Han Pastor uit Warmenhuizen
20-08-2022

Onbezorgd de beste hypotheek

Is er iets niet in de haak in de hypotheekwereld? Dan pakken wij het aan. Door onze onderzoeken zijn er al talloze misstanden aangekaart en hebben banken miljoenen euro's aan hun klanten terugbetaald.

Bij ons vind je dé combinatie van mens en machine, rekenkracht en inlevingsvermogen. Of je nu meer ruimte zoekt in vierkante meters, of in je maandlasten. Een onbezorgd gevoel en de beste keuze; je fixt het samen met Frits.

video over Frits en hypotheek berekenen play Icon

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.