Je maximale hypotheek berekenen, doe het binnen 2 minuten

Op deze pagina kan je gemakkelijk zelf je maximale hypotheek berekenen. Hierboven vul jij je gegevens in, wij doen de rest. Ik kan het me ook voorstellen als je met andere vragen zit. Daarom heb ik even bij mezelf nagedacht: wat voor vragen zou jij nog meer kunnen hebben?

Hoe wordt de maximale hypotheek berekend?

Er zijn kortweg 5 dingen op basis waarvan de maximale hypotheek wordt berekend. Deze dingen moet je invullen om een uitslag van de tool te krijgen. Ik zet ze voor je op een rijtje:

  • Geboortedatum
  • Bruto inkomen
  • Type dienstverband
  • Koop je alleen of samen?
  • Andere financi√ęle verplichtingen

Lees meer over de hamvraag: hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoe zit het met mijn studieschuld en is die van invloed op mijn maximale hypotheek?

Zeker, je betaalt maandelijks om je studieschuld af te lossen. Dit maandbedrag is dus niet beschikbaar om aan je hypotheek uit te geven. Hierdoor wordt je maximale hypotheek lager. Omdat ik deze vraag wel vaker krijg heb ik een speciaal artikel geschreven over dit onderwerp.

Lees meer over je studieschuld en hypotheek.

Heeft mijn creditcardschuld invloed op mijn maximale hypotheek?

Heb je een creditcard? Dan is deze mogelijk geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Banken kunnen bij de gegevens van het BKR. Als je een hypotheek aanvraagt dan nemen ze hier altijd even een kijkje. Schulden zorgen er namelijk voor dat je minder ruimte hebt om maandelijks hypotheek te betalen. Heb je een creditcard waarbij je de schuld in meerdere termijnen mag terugbetalen? Dan is deze geregistreerd bij het BKR.

Lees meer over je creditcard en hypotheek of een hypotheek met BKR.

Hoe zit het als ik zzp’er ben?

Werk je niet in loondienst maar ben je je eigen baas? Ook dan kun je een hypotheek afsluiten. Het gaat wel iets anders in zijn werk. Je inkomen als zzp’er is namelijk de winst uit je onderneming. Het verschilt echter sterk per bank hoeveel hypotheek je kan krijgen op basis van dit inkomen. Daarom doe je er als zzp’er goed aan om kritisch te kijken bij welke bank je een hypotheek afsluit. Ik heb een aparte pagina gemaakt op deze site voor zzp’ers.

Lees alles over een hypotheek als zzp’er.

Ik ben met pensioen, hoe zit het dan?

Hoe moet je de hypotheek berekenen als je met pensioen bent of binnenkort gaat? Hierover heerst veel onduidelijkheid. Ga je bijna met pensioen? Dan wilt de bank weten hoe hoog dat pensioen straks zal zijn. Hiervan betaal je immers de hypotheek wanneer je stopt met werken. Of misschien ben je al met pensioen en heb je al een hypotheek? Dan is de kans groot dat oversluiten voor jou een goede optie is.

Lees meer over je hypotheek en pensioen.

Heb ik genoeg aan de hypotheek voor mijn nieuwe huis?

Nee. Dit is het korte en vervelende antwoord. Vanaf 2018 mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. Dit terwijl er gemiddeld zo’n 6% aan extra kosten bij komen als je een huis koopt. Je betaalt voor de notaris en de taxateur bijvoorbeeld. Dit moet je helaas betalen van je eigen geld.

Lees meer over alle aankoopkosten bij het kopen van een huis.

Heb ik recht op Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Als je starter bent dan heb je mogelijk recht op NHG. Dit is een initiatief van de overheid. Het is een garantie aan de bank dat hun verlies wordt gedekt mocht je onverhoopt de hypotheek niet meer kunnen betalen en het huis moeten verkopen met verlies. Hierdoor is er voor de bank veel minder risico. Er zit wel een kostengrens aan NHG, want hij is bedoeld voor starters. Vanaf 2018 is deze kostengrens 265.000 euro. Dit betekent dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan dit bedrag. Ben je van plan om je nieuwe huis een beetje duurzaam te verbouwen? Dan wordt dit aangemoedigd, de kostengrens ligt in dit geval op 280.900 euro.

Lees meer over de Nationale Hypotheek Garantie.