Hoeveel eigen geld heb je nodig voor een hypotheek?

Als je een huis koopt dan heb je eigen geld nodig. Maar hoeveel precies? Deze pagina geeft je een overzicht van waar je eigen geld naar toe gaat als je een hypotheek neemt. Ook kun je berekenen hoeveel eigen geld je nodig hebt naast je hypotheek.

Charlie Vielvoye

Eigen geld hypotheek, hoe zit het?

Als je een hypotheek afsluit dan mag je 100% van de woningwaarde lenen. Dit is wettelijk vastgelegd. Maar je bent naast de koopprijs van je huis ook geld aan andere dingen kwijt als je een hypotheek wilt. De gemiddelde huizenprijs ligt in Nederland op 265.000 euro. De extra aankoopkosten die je zelf moet betalen verschillen enorm afhankelijk van de overdrachtsbelasting die je moet betalen. Op deze pagina kun je lezen hoeveel eigen geld je nodig hebt. Ook kun je zien dat er een groot verschil is met nieuwbouw.

Bestaande bouw

De kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling verschillen per adviseur. Bij Ikbenfrits kost het in totaal 1.500 euro als je je eerste huis gaat kopen, 1.850 euro als je je volgende woning gaat kopen en 1.950 euro voor ondernemers.

Lees meer over de kosten bij hypotheekadvies

Om de woningwaarde te bepalen moet je huis worden getaxeerd. De bank wilt altijd zo’n taxatie hebben, behalve bij nieuwbouw.

Lees meer over de taxatie

Wanneer je bestaande bouw koopt dan betaal je overdrachtsbelasting. Vanaf 2021 wordt de overdrachtsbelasting voor starters tussen de 18 en 35 afgeschaft. Als doorstromer betaal je ook geen overdrachtsbelasting als je in deze leeftijdscategorie valt en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van deze vrijstelling. Koop je samen een huis en is 1 van beiden boven de 35? Dan betaal je over de helft 0% overdrachtsbelasting en over de andere helft 2%.

Bij nieuwbouw is er geen sprake van een overdracht omdat je de eerste bewoner bent. Je hoeft de overdrachtsbelasting dus niet te betalen in dat geval.

Bij bestaande bouw laat je door de notaris twee aktes opmaken:

Heb je de koop van je huis afgerond? Dan is het een goed idee om een bouwkundige keuring te laten doen. Zo heb je meer kans om eventuele verborgen gebreken te vinden.

Lees meer over de bouwkundige keuring

Als je een huis hebt gekocht dan ga je een hypotheek proberen te regelen. Lukt dit niet? Dan ben je de verkoper 10% van de koopprijs schuldig, de waarborgsom noemen ze het. Met een bankgarantie staat de bank garant voor dit bedrag. Dat doen ze niet gratis. Meestal gaat het om 1% van de waarborgsom, dus 0,1% van de koopprijs.

Zoals je ziet is het inhuren van een makelaar niet bepaald gratis. Je kan ook zelf zoeken natuurlijk. Lees mijn artikel over de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar.

Je betaalt voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie een keer 0,7% van de koopprijs. Borgtochtprovisie wordt het genoemd.

Nieuwbouw

De kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling verschillen per adviseur. Bij Ikbenfrits kost het in totaal 1.500 euro als je je eerste huis gaat kopen, 1.850 euro als je je volgende woning gaat kopen en 1.950 euro voor ondernemers. Advies- en bemiddelingskosten gemiddeld €1.850

Lees meer over de kosten bij hypotheekadvies

Bij nieuwbouw ben je de eerste bewoner dus hoef je geen leveringsakte op te laten maken. Je gaat wel naar de notaris voor:

Is je nieuwbouwhuis helemaal af? Dan kun je kiezen voor een opleveringskeuring. Zo maak je de kans kleiner dat je verborgen gebreken over het hoofd ziet.

Lees meer over zo’n opleveringskeuring

Zoals je ziet is het inhuren van een makelaar niet bepaald gratis. Je kan ook zelf zoeken natuurlijk. Lees mijn artikel over de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar.

Je betaalt voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie een keer 0,7% van de koopprijs. Borgtochtprovisie wordt het genoemd.

Een stuk goedkoper!

Hoeveel eigen geld je nodig hebt hangt af van het huis dat je koopt

Zoals je kunt zien in het overzicht hierboven zijn bepaalde kosten afhankelijk van de koopprijs van het huis. Andere kosten zijn bij ieder huis hetzelfde. Hierdoor gaat het percentage dat je aan eigen geld moet hebben omlaag als je huis duurder is, terwijl je in absolute zin wel meer betaalt.

Maximale hypotheek berekenen met eigen geld?

Zo, nu weet je meer over hoeveel eigen geld je nodig hebt voor het kopen van een huis. Heb je geen eigen geld? Lees dan het artikel over het kopen van een huis zonder eigen geld. Wil je je hypotheek berekenen met eigen geld? Je kunt gratis de rekentool van Ikbenfrits gebruiken. Heb je nog andere vragen? Je kunt ze gratis stellen aan de adviseurs van Ikbenfrits.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren