Hypotheek nieuwbouw
Stap voor stap, compleet vanaf de grond af opgebouwd

Bij een Hypotheek Nieuwbouw komt een stuk meer kijken dan bij bestaande bouw. Ik vertel je alles over de bouw van je huis, de oplevering, bouwrente en natuurlijk je hypotheek.

Hypotheek nieuwbouw, de 6 dingen die je moet weten

1. Ingeloot? Teken de koop-/aannemingsovereenkomst!

Heb je een mooie nieuwbouwwoning op het oog? Meestal ben je dan niet de enige die interesse heeft: vaak is er een lotingsprocedure. Ben je ingeloot? Gefeliciteerd! Dan kan je nu de koop-/aannemingsovereenkomst tekenen. Je koopt hiermee de grond en zet de aannemer aan het werk, je huis moet tenslotte nog wel even gebouwd worden. Is er geen loting? Dan gaat de bouw pas van start als er een percentage van de huizen is verkocht.

2. Bouwrente, ja, nóg meer rente

Bouwrente is de rente die je aannemer aan je doorberekent als hij al begonnen is met kosten maken voor de bouw. Meestal zit dit bedrag inbegrepen bij de grondprijs. Is dit niet het geval? Je kan dit bedrag meefinancieren in je hypotheek. Let op: bouwrente is niet fiscaal aftrekbaar, dus meefinancieren levert je geen belastingvoordeel op.

3. Bouwdepot

Een bouwdepot is niet een term die alleen bij nieuwbouw hoort: wanneer je bijklust aan een bestaand huis krijg je er ook mee te maken. Alle facturen van het bouwbedrijf dat jouw droomhuis aan het bouwen is worden uit het bouwdepot betaalt. Het geld wordt beschikbaar in het bouwdepot wanneer de hypotheek gepasseerd is bij de notaris.

4. Renteverlies, het klinkt erger dan het is

Wanneer de hypotheek voor het nieuwbouwhuis rond is dan betaal je al rente en aflossing iedere maand terwijl je huis nog niet af is. De rente die je betaalt terwijl je er nog niet woont heet renteverlies. Je ontvangt wel ook rente over het geld in het bouwdepot. Het geld in het bouwdepot wordt wel steeds minder naarmate je huis verder vordert. De rente die je over dat geld ontvangt wordt dus ook minder. Het verschil tussen wat je al aan rente betaalt voor de hypotheek en de rente die je ontvangt voor het geld in het bouwdepot wordt steeds groter. Ook renteverlies kun je soms meefinancieren in je hypotheek. Informeer hierover bij je hypotheekadviseur.

5. Meerwerk, je huis finetunen naar eigen inzicht

Leuk en aardig zo'n nieuwbouwhuis maar de kans is groot dat je net even een andere keuken of badkamer wilt. Hiervoor moet je natuurlijk extra betalen, maar dit kun je meefinancieren in je hypotheek, omdat het de waarde van je woning ook verhoogt. Het meerwerk moet wel in verhouding staan tot de koopsom van je kersverse huisje.

6. De oplevering: je nieuw huis is klaar!

Het langverwachte moment is dan eindelijk daar: je huis is af! Nu vindt de zogeheten oplevering plaats, dan krijg je ook de sleutels, hoera! Je inspecteert nog wel even samen met de aannemer de woning. Zijn er gebreken? Dan worden ze genoteerd en moeten ze binnen 3 maanden verholpen zijn.

Weten hoeveel je kan lenen voor je nieuwbouw hypotheek?

Heb je al gekeken hoeveel je kan lenen voor je nieuwbouwproject? Nee? Vul dan onze gratis tool in. Dan heb je binnen 2 minuten een inschatting van je maximale hypotheek.

Alle artikelen (12)