Trots op mijn beoordeling:

9.1

Hypotheek nieuwbouw, de 6 dingen die je moet weten

Wat moet je weten bij een hypotheek met nieuwbouw?

Als je een hypotheek afsluit voor een nieuwbouwhuis, moet je rekening houden met de volgende punten:

  • Ingeloot? Teken de koop-/aannemingsovereenkomst
  • Vergeet de bouwrente niet
  • Je sluit een bouwdepot af om de aannemer te betalen
  • Omdat het even duurt voordat je verhuist, kun je renteverlies ook meefinancieren
  • Heb je verbouwplannen, vergeet niet je meerwerk mee te nemen
  • Laat een inspectie doen bij de oplevering

Ik neem ze één voor één met je door!

1. Ingeloot? Teken de koop-/aannemingsovereenkomst!

Heb je een mooie nieuwbouwwoning op het oog? Meestal ben je dan niet de enige die interesse heeft: vaak is er een lotingsprocedure. Ben je ingeloot? Gefeliciteerd! Dan kan je nu de koop-/aannemingsovereenkomst tekenen. Je koopt hiermee de grond en zet de aannemer aan het werk, je huis moet tenslotte nog wel even gebouwd worden. Is er geen loting? Dan gaat de bouw pas van start als er een percentage van de huizen is verkocht.

2. Bouwrente, ja, nóg meer rente

Bouwrente is de rente die je aannemer aan je doorberekent als hij al begonnen is met kosten maken voor de bouw. Meestal zit dit bedrag inbegrepen bij de grondprijs. Is dit niet het geval? Je kan dit bedrag meefinancieren in je hypotheek. Let op: bouwrente is niet fiscaal aftrekbaar, dus meefinancieren levert je geen belastingvoordeel op.

3. Bouwdepot

Een bouwdepot is niet een term die alleen bij nieuwbouw hoort: wanneer je bijklust aan een bestaand huis krijg je er ook mee te maken. Alle facturen van het bouwbedrijf dat jouw droomhuis aan het bouwen is worden uit het bouwdepot betaald. Het geld wordt beschikbaar in het bouwdepot wanneer de hypotheek gepasseerd is bij de notaris.

4. Renteverlies, het klinkt erger dan het is

Wanneer je de hypotheek hebt afgesloten dan wordt het geld van de hypotheek gestort in een bouwdepot. Dit is een soort spaarpotje waarvan de bouw van je huis wordt betaald. Over het geld in het bouwdepot ontvang je rente, dit wordt de depotrente genoemd. Tegelijkertijd begin je met betalen van hypotheekrente aan je bank. Naarmate de bouw van je huis vordert slinkt het bedrag in je bouwdepot. De depotrente die je ontvangt wordt dus minder. De hypotheekrente blijft ongeveer gelijk in de periode tijdens de bouw. Je betaalt naar verhouding dus steeds meer rente dan je ontvangt. Dit wordt renteverlies genoemd. Lees er meer over in dit artikel.

5. Meerwerk, je huis finetunen naar eigen inzicht

Leuk en aardig zo'n nieuwbouwhuis maar de kans is groot dat je net even een andere keuken of badkamer wilt. Hiervoor moet je natuurlijk extra betalen, maar dit kun je meefinancieren in je hypotheek, omdat het de waarde van je woning ook verhoogt. Het meerwerk moet wel in verhouding staan tot de koopsom van je kersverse huisje.

6. De oplevering: je nieuw huis is klaar!

Het langverwachte moment is dan eindelijk daar: je huis is af! Nu vindt de zogeheten oplevering plaats, dan krijg je ook de sleutels, hoera! Je inspecteert nog wel even samen met de aannemer de woning. Zijn er gebreken? Dan worden ze genoteerd en moeten ze binnen 3 maanden verholpen zijn.

Weten hoeveel je kan lenen voor je nieuwbouw hypotheek?

Heb je al gekeken hoeveel je kan lenen voor je nieuwbouwproject? Nee? Vul dan mijn gratis tool in. Dan heb je binnen 2 minuten een inschatting van je maximale hypotheek.

Alle artikelen (14)