Meerwerk nieuwbouw, wat is het en waar moet je op letten?

Als je een nieuwbouw huis koopt dan krijg te maken met een standaard. De kans is klein dat je niets wilt veranderen. Alles wat je extra laat doen heet nieuwbouw meerwerk. Wil je juist iets niet erin hebben? Dit heet minderwerk. Maar waar moet je op letten als je te maken krijgt met meer- en minderwerk?

Charlie Vielvoye

Meerwerk nieuwbouw, wat is het precies?

Wanneer je een nieuwbouw huis koopt dan is dit bijna altijd onderdeel van een groot project. De aannemer die alles gaat bouwen heeft een standaardindeling gemaakt en zet die in principe overal hetzelfde neer. Stel je voor dat jij nou net een stopcontact ergens anders wilt. Of een radiator niet precies op de plek van je super ruimte-efficiënte boekenkast. Dan geef je dit aan bij de aannemer. Dit heet dan meerwerk.

Kun je zomaar alles aanpassen? Nee, zo eenvoudig ligt het niet. Dat chique trappenhuis dat je op Windsor Castle hebt gezien kun je helaas niet laten inbouwen in je nieuwe droomhuis. Het meerwerk dat je wel kunt laten doen moet op de meerwerklijst staan. Dit is een uitgebreide lijst met alles wat je extra kan laten doen en wat het extra kost. Let op: het is erg handig als je de meerwerklijst al kan bekijken voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent. Dan kun je nog onderhandelen over de prijzen voor het meerwerk. Staat er iets niet op de lijst? Vraag dan altijd na bij je aannemer of het misschien toch kan. Niet geschoten is altijd mis!

Wat als ik een onderdeel juist niet in m’n huis wil hebben?

Het kan natuurlijk ook zijn dat er iets in de standaardindeling zit wat jij niet wilt hebben. De keuken bijvoorbeeld, of de badkamer. Je hebt misschien wel grootse plannen om die zelf onderhanden te nemen. Dit heet minderwerk. Hiervoor krijg je een vergoeding, omdat de aannemer minder hoeft te doen. Van deze vergoeding kun je weer ander meerwerk dekken. Zo balanceer je de kosten een beetje.

Voorbeeld meerwerklijst nieuwbouw

Hoe ziet zo’n meerwerklijst eruit? Dat verschilt per bouwproject en aannemer. Sommige lijsten zijn wel 60 pagina’s groot. Andere zijn maar 5 pagina’s. Ik heb een voorbeeld meerwerklijst nieuwbouw voor je. Download hem hier. Goed om te weten is dat het bijna altijd om een gecombineerde lijst gaat waar meer- en minderwerk op staan. Staat er bij het bedrag een – voor? Dan gaat het om minderwerk.

Kan ik het geld voor het meerwerk wel gewoon lenen?

Ja, dit geld kun je ook lenen bij de bank, in dezelfde Hypotheek Nieuwbouw. Al het extra werk dat je laat doen dat op de meerwerklijst staat draagt bij aan de waarde van je woning. Je mag in Nederland in 2018 100% van de woningwaarde lenen. Stel, je koopt een nieuwbouw huis voor 200.000 euro en je laat voor 20.000 euro aan meerwerk doen. Dan is je woning na afloop 220.000 euro waard. Je mag 100% van de woningwaarde lenen, dus mag je 220.000 euro lenen bij de bank.

Nieuwbouw tips meerwerk

De meer- en minderwerk lijsten zijn vaak eindeloos. Daarom hier wat handige nieuwbouw tips voor meerwerk. Doe er je voordeel mee.

Kijk of er dingen zijn die je na de oplevering kan laten doen

Straks is je kersverse droomhuis af en vindt de oplevering plaats. Het kan goed zijn dat je een aantal dingen op de meerwerklijst best zelf kan. Of misschien weet jij wel een andere aannemer die het veel goedkoper kan doen. Dan kun je ervoor kiezen om deze dingen na de oplevering te laten doen. Dit kan je veel geld schelen.

Check of er dingen zijn die je nóóit meer kan aanpassen

Op de meerwerklijst staan vaak ook een aantal dingen die later niet meer aan te passen zijn. Denk bijvoorbeeld aan extra loze leidingen naar de zolder. Nu wil je hier misschien nog geen slaapkamer maken, maar over een paar jaar misschien wel.

Controleer het meer- en minderwerk goed bij de oplevering

Bij de oplevering krijg je de kans om goed te checken of alles wel volgens afspraak is gedaan. Het is daarom verstandig om iemand mee te nemen die er ervaring mee heeft. Gemiddeld zijn er wel 21 gebreken in een nieuwbouwwoning bij de oplevering, dit bleek uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Heb je een nieuwbouw woning op het oog?

Ben je nog midden in de zoektocht naar je woning of heb je al een nieuwbouwhuis gevonden? Kijk hoeveel je kan lenen voor je nieuwbouw hypotheek met de slimme rekentool van Ikbenfrits. Ook meer- en minderwerk kun je meenemen in de berekening.

Download gratis mijn voorbeeld van de meer- en minderwerklijst

Dan ben je straks goed voorbereid wanneer de bouw van je nieuwbouwhuis start!