Meerwerk nieuwbouw, wat is het en waar moet je op letten?

Als je een nieuwbouwhuis koopt is de kans groot dat je nog iets wilt veranderen aan het huis. Alles wat je extra laat doen, heet nieuwbouw meerwerk. Wil je juist iets niet erin hebben? Dit heet minderwerk.
stopwatch

5 min

calendar
4 juli 2023
eye

20267

Meerwerk nieuwbouw, wat is het precies?

Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, is dit bijna altijd onderdeel van een groot project. De aannemer die dit gaat bouwen heeft een standaardindeling gemaakt en zet die in principe overal hetzelfde neer. Stel je voor dat jij nou net een stopcontact ergens anders wilt. Of een radiator niet precies op de plek van je super ruimte-efficiënte boekenkast. Dan geef je dit aan bij de aannemer. Dit heet dan meerwerk.

Bereken direct wat jij kunt lenen
Kun je zomaar alles aanpassen? Nee, zo eenvoudig ligt het niet. Dat chique trappenhuis dat je hebt gezien in een magazine kun je niet zomaar laten inbouwen. Het meerwerk dat je wel kunt laten doen moet op de meerwerklijst staan. Dit is een uitgebreide lijst met alles wat je extra kunt laten doen en de bijbehorende kosten. Let op: het is erg handig als je de meerwerklijst al kunt bekijken voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent. Dan kun je nog onderhandelen over de prijzen . Staat er iets niet op de lijst? Vraag dan altijd na bij je aannemer of het misschien toch kan. Niet geschoten is altijd mis!
Maximale hypotheek berekenen

Minderwerk

Het kan natuurlijk ook zijn dat er iets in de standaardindeling zit wat jij niet wilt hebben. De keuken bijvoorbeeld, of de badkamer. Je hebt misschien wel grootse plannen om die zelf onderhanden te nemen. Dit heet minderwerk. Hiervoor krijg je een vergoeding, omdat de aannemer minder hoeft te doen. Van deze vergoeding kun je weer ander meerwerk dekken. Zo balanceer je de kosten een beetje.

Lijst meerwerk nieuwbouw

Hoe ziet zo'n meerwerklijst eruit? Dat verschilt per bouwproject en aannemer. Sommige lijsten zijn wel 60 pagina's groot. Andere zijn maar 5 pagina's. Frits heeft een voorbeeld meerwerklijst nieuwbouw voor je. Goed om te weten is dat het bijna altijd om een gecombineerde lijst gaat waar meer- en minderwerk op staan. Staat er bij het bedrag een - voor? Dan gaat het om minderwerk.

Kun je geld voor meerwerk lenen?

Ja, dit geld kun je ook lenen bij de bank, in dezelfde Hypotheek Nieuwbouw. Al het extra werk dat je laat doen, draagt bij aan de waarde van je woning. Stel, je koopt een nieuwbouwhuis voor 200.000 euro en je laat voor 20.000 euro aan meerwerk doen. Dan is je woning na afloop 220.000 euro waard. Je mag dan 220.000 euro lenen bij de bank omdat je maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen.

Nieuwbouw tips meerwerk

De meer- en minderwerk lijsten zijn vaak eindeloos. Daarom hier wat handige nieuwbouw tips voor meerwerk. Doe er je voordeel mee:

  • Kijk of er dingen zijn die je na de oplevering kunt (laten) doen. Straks is je kersverse droomhuis af en vindt de oplevering plaats. Het kan goed zijn dat je een aantal dingen op de meerwerklijst best zelf kunt doen. Of misschien weet jij wel een andere aannemer die het veel goedkoper uit kan voeren. Dan kun je ervoor kiezen om deze dingen na de oplevering te laten doen. Dit kan je veel geld schelen.
  • Check of er dingen zijn die je nóóit meer kunt aanpassen. Op de meerwerklijst staan vaak ook een aantal dingen die later niet meer aan te passen zijn. Denk bijvoorbeeld aan extra loze leidingen naar de zolder. Nu wil je hier misschien nog geen slaapkamer maken, maar over een paar jaar misschien wel.
  • Controleer het meer- en minderwerk goed bij de oplevering. Bij de oplevering krijg je de kans om goed te checken of alles wel volgens afspraak is gedaan. Het is daarom verstandig om iemand mee te nemen die er ervaring mee heeft. Gemiddeld zijn er wel 21 gebreken in een nieuwbouwwoning bij de oplevering bleek uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Heb je een nieuwbouwhuis op het oog?

Ben je nog midden in de zoektocht naar je woning en wil je vast met een hypotheekadviseur praten? Dan kun je natuurlijk altijd terecht bij onze adviseurs. Zij weten alles over nieuwbouwhypotheken en kijken goed mee naar je financiële situatie. Zo weet je zeker dat je goed wordt geadviseerd.

Nu een afspraak maken
Eerste pagina - Voorbeeld meer- en minderwerk

Een huis op maat

Bij een nieuwbouwhuis wil je vaak dingen nét even anders dan wat er in het oorspronkelijke bouwplan staat. Misschien wil je wil graag een aanbouw, of vind je de berging overbodig. Met onze voorbeeldlijst voor meer- en minderwerk hoef je zelf geen lijsten meer te maken. Je vult jouw wensen in en klaar is kees!

Eerste pagina - Voorbeeld meer- en minderwerk

Download de voorbeeldlijst “Meer- en minderwerk nieuwbouw”.

Met onze voorbeeldlijst voor meer- en minderwerk hoef je zelf geen lijsten meer te maken. Je vult jouw wensen in en klaar is kees!

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

10/01/2024

Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

10/01/2024

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

17/08/2023

Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

10/07/2023

Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

6/07/2023

Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.