Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt moet je rekening houden met extra kosten bovenop de koopprijs. Net als bij bestaande bouw. Ik geef je een inzicht in de kosten die je mag verwachten.

Charlie Vielvoye

De kosten voor een nieuwbouwhuis in kaart

Wanneer je een huis koopt dan moet je altijd rekening houden met extra bijkomende kosten. Bij nieuwbouw is dit niet anders. Ga gemiddeld uit van 2 á 3 procent van de koopsom. Wat in ieder geval scheelt is dat je bij nieuwbouw geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Jij bent namelijk de eerste bewoner, dus van een overdracht is geen sprake. Maar wat moet je wel allemaal betalen? Ik geef je een gemakkelijk overzicht. Wil je meer weten? Lees dan onder het overzicht verder.

Kosten nieuwbouwhuis, een overzicht
  • Hypotheekadvies- en bemiddeling: 1.500 euro als het je eerste koophuis is, 1.850 euro als het je volgende koophuis is en 1.950 als je ondernemer bent
  • Aanvragen Nationale Hypotheek Garantie: 0,7% van de hypotheeksom
  • Notariskosten (voor de hypotheekakte): 500 euro
  • Bouwrente (in twee fases): gemiddeld 4 tot 8% van de voorgeschoten kosten voor de bouw
  • Hypotheekrente en aflossing
  • Meerwerkafhankelijk van wat je allemaal extra wilt laten doen
  • Opleveringskeuring250 euro
  • Bouwkosten: zitten in de koopsom van je nieuwbouwhuis
  • Inrichting van je huis: gemiddeld geven mensen 25.000 euro uit

Kosten voor advies en bemiddeling bij de hypotheek

Voor een Hypotheek Nieuwbouw heb je natuurlijk advies nodig. Je krijgt advies over welke hypotheekvorm het beste bij je past en welke verzekeringen je moet afsluiten. Daarnaast wordt de hypotheek netjes rond gemaakt bij de bank van jouw keuze. Bij mij kost het advies en bemiddeling in totaal 1.500 euro als dit huis je eerste koophuis is, 1.850 euro als dit je volgende koophuis is en 1.950 als je ondernemer bent.

Aanvraag Nationale Hypotheekgarantie (NHG)

Valt je hypotheek binnen de NHG-grens van 325.000 euro (of 244.500 als je investeert in energiebesparende voorzieningen)? Dan loont het de moeite om NHG aan te vragen. Je betaalt dan eenmalig 0,7% van de hypotheeksom.

Notariskosten

Zijn we er straks uit over de hypotheek? Dan ga je naar de notaris om hem te laten passeren. Hij maakt een hypotheekakte voor je op. Jij zet een krabbel eronder en dan is het in kannen en kruiken. De kosten voor de notaris zijn 500 euro.

Bouwrente

Bouwrente is de rente die je betaalt aan je aannemer voordat je de hypotheek hebt afgesloten. Je aannemer maakt namelijk al kosten voor de bouw terwijl jij je hypotheek nog niet hebt afgesloten. Lees hier alles over de bouwrente.

Hypotheekrente en aflossing

Straks als de hypotheek rond is dan wordt het geld in een bouwdepot gestort. Uit dit potje haalt de aannemer het geld voor de bouw. Je ontvangt ook rente over het geld in het bouwdepot. Dit wordt de depotrente genoemd. Tegelijkertijd betaal je hypotheekrente. Naarmate de bouw vordert gaat er steeds meer geld uit het bouwdepot. De depotrente wordt minder, terwijl de hypotheekrente gelijk blijft. Naar verhouding betaal je dus steeds ietsje meer. Dit heet renteverlies.

Meerwerk

De kans is klein dat je compleet tevreden bent over de standaardindeling van je nieuwe huis. Je kiest immers ook voor nieuwbouw omdat je meer te zeggen hebt over de indeling dan bij bestaande bouw. Alles wat je extra laat doen heet meerwerk.

Opleveringskeuring

Na maanden wachten en misschien wel op de bank slapen bij je broer of zus is het eindelijk zo ver: je huis is klaar. Je krijgt de sleutels tijdens de oplevering. Dit is niet alleen maar feest, want het is ook het moment om goed naar de woning te kijken. Tijdens de oplevering wil je alle gebreken in kaart brengen. Je kan hiervoor een echte expert meebrengen. Die doet dan een opleveringskeuring. Hier ben je meestal 250 euro aan kwijt.

Bouwkosten

Hier zit alles bij in, naast de kosten voor de bouw ook betaal je ook kosten voor het aansluiten op het riool, bodemonderzoek, en het salaris van de architect. Als het goed is zitten deze kosten allemaal in de koopprijs verwerkt.

Inrichting

Inrichten, dit is het leukste natuurlijk van een nieuw huis kopen, maar het is ook een dure aangelegenheid. Gemiddeld geven mensen zo 25.000 euro uit aan de inrichting.

Maak een berekening

Je hebt nu in kaart wat voor kosten je hebt bij een nieuwbouwhuis. Kijk alvast even hoeveel je kan lenen op basis van je inkomen. Dan weet je voor wat voor nieuwbouwprojecten je je kan aanmelden. Zit je nog met vragen? Mijn adviseurs staan voor je klaar.