Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, is het handig om rekening te houden met extra kosten bovenop de koopprijs. Dit is net als bij bestaande bouw. In dit artikel geven we een overzicht met alle kostenposten.
stopwatch

5 min

calendar
10 januari 2024
eye

35541

Bereken direct wat jij kunt lenen

De kosten voor een nieuwbouwhuis in kaart

Wanneer je een huis koopt, komen er altijd extra kosten bij kijken. Bij nieuwbouw is dit niet anders. Ga gemiddeld uit van twee á drie procent van de koopsom. Wat in ieder geval scheelt, is dat je bij nieuwbouw geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Jij bent namelijk de eerste bewoner, dus van een overdracht is geen sprake. Maar waar betaal je wel allemaal voor?

Kosten nieuwbouwhuis, een overzicht

  • Hypotheekadvies- en bemiddeling: 2.300 euro als het je eerste koophuis is, 2.650 euro als het je volgende koophuis is of als je gaat oversluiten. Ben je ondernemer? Dan komt daar 400 euro bij
  • Aanvragen Nationale Hypotheek Garantie: 0,60% van de hypotheeksom
  • Notariskosten (voor de hypotheekakte): 864 euro euro bij de Nationale Notaris
  • Bouwrente (in twee fases): gemiddeld 4 tot 8% van de voorgeschoten kosten voor de bouw
  • Hypotheekrente en aflossing
  • Meerwerk: afhankelijk van wat je allemaal extra wilt laten doen
  • Opleveringskeuring: vanaf 300 euro
  • Bouwkosten: zitten in de koopsom van je nieuwbouwhuis
  • Inrichting van je huis: gemiddeld geven mensen 25.000 euro uit
Hypotheek berekenen

Kosten voor advies en bemiddeling bij de hypotheek van je nieuwbouwhuis

Voor een nieuwbouw hypotheek heb je natuurlijk advies nodig. Bij ons krijg je alles zo uitgelegd dat je het zelf ook snapt. Alle berekeningen die wij maken, zie je namelijk in je eigen dashboard en kun je 24 uur per dag terugzien en aanpassen. Daarnaast maken wij de hypotheek netjes rond bij de bank die jij hebt gekozen. Bij ons kost advies en bemiddeling in totaal 2.300 euro wanneer dit huis je eerste koophuis is, 2.650 euro als dit je volgende koophuis is. Ben je ondernemer? Dan komt er 400 euro bij.

Aanvraag Nationale Hypotheekgarantie (NHG)

Valt je hypotheek binnen de NHG-grens van 435.000 euro (of 461.100 euro als je investeert in energiebesparende voorzieningen)? Dan loont het de moeite om NHG aan te vragen. Je betaalt dan eenmalig 0,60% over de hypotheekhoogte.

Notariskosten

Ben je samen met je adviseur uit over de hypotheek? Dan ga je naar de notaris om deze te laten passeren. Hij of zij maakt een hypotheekakte voor je op. Jij zet een krabbel eronder en dan is het in kannen en kruiken. De kosten voor de notaris zijn rond de 864 euro .

Bouwrente tel je ook mee als kosten van je nieuwbouwhuis

Bouwrente is de rente die je betaalt aan je aannemer voordat je de hypotheek hebt afgesloten. Je aannemer maakt namelijk al kosten voor de bouw terwijl jij je hypotheek nog niet hebt afgesloten. Lees hier meer over de bouwrente.

Hypotheekrente en aflossing

Wanneer de hypotheek rond is, wordt het geld in een bouwdepot gestort. Uit dit potje haalt de aannemer het geld voor de bouw. Je ontvangt ook rente over het geld in het bouwdepot. Dit wordt de depotrente genoemd. Tegelijkertijd betaal je hypotheekrente. Naarmate de bouw vordert gaat er steeds meer geld uit het bouwdepot. De depotrente wordt minder, terwijl de hypotheekrente gelijk blijft. Naar verhouding betaal je dus steeds ietsje meer. Dit heet renteverlies tijdens de bouw.

Meerwerk

De kans is klein dat je compleet tevreden bent over de standaardindeling van je nieuwe huis. Dat is ook het leuke van nieuwbouw: jíj mag bepalen hoe het eruit komt te zien. Alles wat je extra laat doen heet meerwerk.

Opleveringskeuring

Na maanden wachten (en misschien wel op de bank slapen bij je broer of zus?) is het eindelijk zo ver: je huis is klaar. Hoera! Je krijgt de sleutels tijdens de oplevering. Dit is niet alleen maar feest, want het is ook het moment om goed naar de woning te kijken. En dat mag best kritisch. Tijdens de oplevering wil je namelijk alle gebreken in kaart brengen. Je kunt - als je wilt - hiervoor een expert meebrengen, die dan een opleveringskeuring doet. Hier ben je meestal 300 euro aan kwijt.

Bouwkosten

Hier zit alles bij in, naast de kosten voor de bouw betaal je ook kosten voor het aansluiten op het riool, bodemonderzoek, en het salaris van de architect. Als het goed is zitten deze kosten allemaal in de koopprijs verwerkt.

Inrichting

Inrichten, veel mensen vinden dat het leukste van een nieuw huis kopen, maar het is ook een dure aangelegenheid. Gemiddeld geven mensen zo'n 25.000 euro uit aan de inrichting.

Maak een berekening van de kosten van je nieuwbouwhuis

Je hebt nu in kaart gebracht welke kosten je hebt bij een nieuwbouwhuis. Met onze tool kun je alvast je maximale hypotheek berekenen. Dan weet je voor welke nieuwbouwprojecten je je kunt aanmelden. Zit je nog met vragen? Onze adviseurs weten werkelijk alles van nieuwbouwhuizen en hoe je dit slim regelt met een hypotheek. Zij nemen je mee door alle opties op zo'n manier dat jij het ook snapt, en je dus de beste hypotheek kunt kiezen. Wil je binnenkort even bellen hierover?

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

10/01/2024

Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

10/01/2024

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

17/08/2023

Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

10/07/2023

Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

6/07/2023

Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.