Overdrachtsbelasting, wanneer hoef je die niet te betalen?

In Nederland betaal je nogal eens belasting. Dat was je misschien al eerder opgevallen. Als je een huis koopt is het niet anders. Je betaalt hier namelijk onder andere overdrachtsbelasting voor. Ik leg je uit hoe dat zit.

Sarah Famke Oortgijsen

Als je een huis koopt moet je belasting betalen

Overdrachtsbelasting is één van de bijkomende kosten als je een huis koopt. Je betaalt het aan de belastingdienst als je onroerende zaken koopt of krijgt. Bijvoorbeeld een woning, een bedrijfspand of een stuk grond. Voor woningen is de overdrachtsbelasting 2% van de koopprijs.

Daar heb je spaargeld voor nodig

Met een hypotheek leen je geld voor de prijs van het huis én voor de bijkomende kosten. Maar: je mag maar 100% van de prijs van het huis lenen. En er zijn meer bijkomende kosten dan de overdrachtsbelasting. Je moet dus eigen spaargeld hebben. Je betaalt de overdrachtsbelasting zodra je de sleutel krijgt. De notaris doet de aangifte voor je.

Je hoeft niet altijd overdrachtsbelasting te betalen

Als een woning Vrij Op Naam wordt verkocht zijn er geen Kosten Koper. Je betaalt alleen de prijs van het huis. Dat is het geval bij nieuwbouw. Als je al samenwoont en door een huwelijk mede-eigenaar van jullie woning wordt, hoef je ook geen overdrachtsbelasting te betalen. En niet als je een woning erft.

Bij zelfbouw betaal je geen overdrachtsbelasting, maar wel btw

Als je zelf gaat bouwen koop je geen woning, maar grond: een kavel. Daarop bouw je zelf een huis. Als je grond koopt betaal je 6% overdrachtsbelasting. Maar als de grond bestemd is om op te bouwen, heet het bouwgrond. Daarvoor betaal je geen overdrachtbelasting, maar wel 21% btw. De kosten van het bouwen van het huis maken daarbij niet uit. Je betaalt alleen belasting over de prijs van de (bouw)grond.

Met erfpacht zit het ingewikkeld

In een woning met erfpacht ben je geen eigenaar van de grond waarop het huis staat. Je moet daar jaarlijks een vergoeding voor betalen: het erfpachtcanon. Zolang je dat betaalt mag je de grond gebruiken alsof het je bezit is. Toch moet je overdrachtsbelasting betalen over de grond. Dat wordt berekend met een ingewikkelde tabel. Geen zorgen, daar gaan we je niet mee vermoeien. Het komt erop neer dat het erfpacht wordt omgerekend in contante waarde. Ook daarover betaal je 2% overdrachtsbelasting.

Duizelt het je?

Goed nieuws: ons inmiddels niet meer. Daarom kunnen we je alles over hypotheek en belasting vertellen. In alle mogelijke situaties en scenario’s. Bel ons maar eens. Dan helpen we je verder.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren