Wanneer hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen in 2024 ?

Bij het kopen van een huis betaal je belasting, zoals de overdrachtsbelasting. Sinds 2021 hoef je dit niet meer te betalen als huizenkoper onder de 35 jaar. Hoe zit dat precies?
stopwatch

5 min

calendar
10 januari 2024
eye

38032

Wat is overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting is een belasting die je betaalt bij de overdracht van een huis. Het bedraagt 2% van de aankoopwaarde. Deze belasting geldt alleen voor bestaande bouw. Bij nieuwbouw hoef je deze belasting sowieso niet te betalen.

Overdrachtsbelasting in 2024

De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de aankoopwaarde. Als je een tweede woning koopt of een beleggingspand dat bestemt is voor verhuur stijgt de overdrachtsbelasting naar 10,4%. Per 1 januari 2024 is de grens voor de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters tussen de 18 en 35 jaar 510.000 euro . Dus als je een starter bent tussen de 18 en 35 jaar en je koopt in 2024 een huis onder de 510.000 euro , hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. 

Bereken direct wat jij kunt lenen

Overdrachtsbelasting en je hypotheek

Begin 2021 is er een grote aanpassing gemaakt in de overdrachtsbelasting. Om starters een betere kans te geven op de huizenmarkt, hoeven zij in bepaalde gevallen geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Hierdoor hebben ze ook minder eigen geld nodig. Met onze tool kun je eenvoudig je maximale hypotheek berekenen en hoeveel eigen geld je nodig hebt. Helaas kun je de overdrachtsbelasting (nog steeds) niet aftrekken van de belasting.

Maximale hypotheek berekenen

Wat zijn de veranderingen in overdrachtsbelasting?

Je bent een starter

Sinds 2021 is de overdrachtsbelasting voor starters tussen de 18 en 35 afgeschaft die een huis kopen onder de 510.000 euro . Ben je een starter maar ouder dan 35 jaar? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting.

De term 'starter' is hier een klein beetje misleidend. Er zitten namelijk een aantal haken en ogen aan deze regeling. Ten eerste moet je in de juiste leeftijdsgroep vallen. Ten tweede moet het huis minder kosten dan 510.000 euro . Als dat allebei zo is, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Strikt genomen is de regeling dus niet alleen voor starters. Ook als jonge doorstromer kun je namelijk de vrijstelling gebruiken, als je dit bij de aankoop van je eerste huis nog niet hebt gedaan. Als koper heb je een verklaring nodig om gebruik te maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Hierin verklaar je bij de notaris dat je als koper aan de voorwaarden voldoet.

Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify'

In drie afleveringen vertellen we je alles wat je moet weten voor het kopen van een huis.

Je koopt samen een huis

Koop je samen een huis en is één van jullie boven de 35? Dan betaal je over de helft 0% overdrachtsbelasting en over de andere helft 2%.

Je gaat een tweede woning kopen

Ga je een tweede woning kopen? Of wil je een beleggingspand dat is bestemd voor verhuur? Dan stijgt de overdrachtsbelasting naar 10,4%.

Infographic-Overdrachtsbelasting-2 Bron: Rijksoverheid

Overdrachtsbelasting: handig om te weten

Nieuwbouw

Is jouw huis nieuwbouw? Dan hoef je geen Kosten Koper te betalen en is jouw huis Vrij Op Naam. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. In zekere zin ook logisch, want je huis wordt niet overgedragen van een eerdere bewoner aan jou. Er zijn meerdere situaties wanneer je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen: als je samenwoont en door een huwelijk mede-eigenaar van jullie huis wordt of als je een huis erft.

Overdrachtsbelasting en bouwgrond

Als je zelf een huis gaat bouwen, koop je grond. Dit wordt ook wel een kavel genoemd. Meestal betaal je dan 10,4% overdrachtsbelasting. Máár als de grond bestemd is om op te bouwen (zoals een huis), heet het bouwgrond en hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Wat je wel moet betalen is 21% btw over de bouwgrond. De kosten van het bouwen van het huis maken daarbij niet uit. Je betaalt alleen belasting over de prijs van de bouwgrond.

Erfpacht

In een huis met erfpacht ben je geen eigenaar van de grond waarop het huis staat. Je moet daar jaarlijks een vergoeding voor betalen: het erfpachtcanon. Zolang je dat betaalt, mag je de grond gebruiken alsof het jouw bezit is. Oók betaal je in dit geval overdrachtsbelasting over de grond. Hoeveel je moet betalen hangt af van twee zaken:

  • Hoe lang heb je erfpachtrecht
  • Hoe hoog is de canon

De precieze berekening is behoorlijk ingewikkeld. Gelukkig kan één van onze hypotheekadviseurs je daarbij helpen.

Frits helpt je met je nieuwe hypotheek

Kun je wel een handje gebruiken met je nieuwe hypotheek? En ook bij de overdrachtsbelasting? Geen zorgen. Onze adviseurs helpen je. Tijdens een gratis hypotheekgesprek nemen wij je mee door alle opties. Op zo’n manier dat jij het kunt navertellen. Met het dashboard als handige spiekbrief.

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/06/2024

Woonquote, wat is dat?

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.