Samen een huis kopen. Waar moet ik op letten?

Het is een van die dingen waar je bevriende stellen misschien wel eens over hebt gehoord: samen een huis kopen. Maar hoe gaat dat in z’n werk? Waar begin je? In dit artikel lees je hoe je de eerste stappen zet.

Angelina Kemper

Samen een huis kopen en nooit meer huren!

Vind je huren te duur, of wil je graag investeren in een huis? Samen een huis kopen is dan een goede optie. Als je een huis koopt word je steeds iets meer eigenaar van het huis. Ook ben je maandelijks vaak minder geld kwijt aan de hypotheek dan aan de huur voor een vergelijkbare woning. Ben je benieuwd in wat voor prijsklasse jij en je partner kunnen kopen? De gratis rekentool van Ikbenfrits geeft je een inschatting.

Moet je getrouwd zijn om samen een huis te kopen?

Nee. Als je samen een huis koopt en een hypotheek wil afsluiten dan hoef je hiervoor niet getrouwd te zijn. In de praktijk zie je dat stellen wel vaak iets op papier zetten als ze samen een huis kopen. Waarom? Je gaat samen een grote lening aan. Het is handig om afspraken te maken over wat jullie willen dat er gebeurt als een van jullie bijvoorbeeld komt te overlijden. Hiervoor bestaan 5 opties. In het overzicht hieronder kan je precies zien wat die opties zijn. Meer weten over samen een huis kopen? Lees dan verder onder het overzicht.

Samen een huis kopen? Dit zijn je opties

Gemiddelde kosten Automatisch 100% eigenaar huis bij overlijden partner Recht op hoge vrijstelling erfbelasting bij overlijden partner
Niets op papier 0 euro nee nee
Notarieel samenlevingscontract 250 euro nee ja
Notarieel samenlevingscontract met testament voor partner 750 euro ja ja
Geregistreerd partnerschap Vanaf 0 euro ja ja
Trouwen Vanaf 0 euro ja ja

Niets op papier

Hebben jullie geen zin om nog meer extra dingen te moeten regelen? Dan kan dat ook. In dat geval gaan bij overlijden de bezittingen en de helft van het huis naar de familie van je partner. Er is dan een kans dat je niet meer kan blijven wonen in het huis.

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kun je allerlei dingen vastleggen. Bijvoorbeeld dat je 100% eigenaar wordt van het huis als je partner overlijdt. Ook heb je recht op hoge vrijstelling van erfbelasting. Dit betekent dat je over een bedrag van 669.265 euro geen erfbelasting hoeft te betalen bij de erfenis van je partner.

Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap is een stapje officiëler dan een samenlevingscontract. Het lijkt in veel opzichten op het huwelijk qua rechten en plichten naar elkaar toe bij overlijden van de een, of als je uit elkaar gaat.

Trouwen

Als je het niet al van plan was dan snap ik het als je niet in het huwelijksbootje wilt stappen omdat je samen een huis gaat kopen. In de tabel staat bij de kosten vanaf 0 euro. Dit is omdat je in veel gemeenten op woensdagen gratis mag trouwen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren