Samen een huis kopen: hoe werkt dat?

Willen jullie samen een huis kopen? Wat spannend! Hoe gaat dat in z'n werk en vooral: op welke dingen moet je letten? In dit artikel lees je hoe je de eerste stappen zet.
stopwatch

3 min

calendar
27 juni 2023
eye

39865

Bereken direct wat jij kunt lenen

Samen een huis kopen

Vind je huren te duur, of wil je graag investeren in een huis? Samen een huis kopen is dan een goede optie. Als je een huis koopt, word je steeds iets meer eigenaar van het huis. Ook ben je maandelijks vaak minder geld kwijt aan de hypotheek dan aan de huur voor een vergelijkbaar huis. Ben je benieuwd in welke prijsklasse jij en je partner kunnen kopen? Onze tool geeft je een goede inschatting!

Maximale hypotheek berekenen

In deze video wordt in het kort uitgelegd waar je op moet letten als je samen een huis koopt. Onder de video gaat de tekst verder.

 

Moet je getrouwd zijn om samen een huis te kopen?

Nee, als je samen een huis koopt en een hypotheek wilt afsluiten dan hoef je niet getrouwd te zijn. In de praktijk zie je dat stellen wel vaak iets op papier zetten als ze samen een huis kopen. Waarom? Je gaat samen een grote lening aan. Het is handig om afspraken te maken over wat er gebeurt als één van jullie bijvoorbeeld komt te overlijden. Hiervoor bestaan vijf opties.

 

  Gemiddelde kosten Automatisch 100% eigenaar huis bij overlijden partner Recht op hoge vrijstelling erfbelasting bij overlijden partner
Niets op papier 0 nee nee
Notarieel samenlevingscontract 250 euro nee ja
Notarieel samenlevingscontract met testament voor partner 750 euro ja ja
Geregistreerd partnerschap Vanaf 0 euro ja ja
Trouwen Vanaf 0 euro ja ja

 

Niets op papier

Hebben jullie geen zin om nog meer extra dingen te moeten regelen? Dan kan dat ook. In dat geval gaan bij overlijden de bezittingen en de helft van het huis naar de familie van je partner. Er is dan een kans dat je niet meer kan blijven wonen in het huis.

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kun je allerlei dingen vastleggen. Bijvoorbeeld dat je 100% eigenaar wordt van het huis als je partner overlijdt. Ook heb je recht op hoge vrijstelling van erfbelasting. Dit betekent dat je over een bedrag van 795.156 euro (2024) geen erfbelasting hoeft te betalen bij de erfenis van je partner.

Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap is een stapje officiëler dan een samenlevingscontract. Het lijkt in veel opzichten op het huwelijk qua de rechten en plichten naar elkaar toe bij overlijden of als je uit elkaar gaat.

Trouwen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te trouwen als je samen een huis gaat kopen. Reden voor een feestje toch? In de tabel staat bij de kosten vanaf 0 euro. Dit is omdat je in veel gemeenten op woensdagen gratis mag trouwen.

Samen huis kopen op 1 inkomen

Als je samen een huis wil kopen, is het ook mogelijk om een hypotheek op basis van 1 inkomen af te sluiten. Het gaat er namelijk om dat je genoeg inkomen hebt. In zo'n geval koop je dan dus samen een huis op 1 inkomen. Op de koop- en hypotheekakte staan jullie dan wel gewoon beiden, alleen heb je dan een hypotheek op basis van één inkomen in plaats van twee inkomens.

Bronvermelding bij dit artikel:

Kunnen wij helpen bij je hypotheek?

Als je samen gaat kopen, komt er ook een hypotheek om de hoek kijken. Graag helpen wij je daarbij. Wanneer je een gratis hypotheekgesprek inplant, nemen wij je mee door alle berekeningen en opties. Op zo'n manier dat jij het ook snapt. In je eigen dashboard zie je namelijk alles wat wij zien, je kunt er berekeningen terugzien en aanpassen. 24 uur per dag. Klinkt goed toch?

Nu een afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.