Hypotheekrente verwachting 2023

In onze nieuwe renteverwachting lees je welke bewegingen zich de afgelopen maanden in de hypotheekmarkt aftekenen én wat jij als huizenkoper of oversluiter kan doen. Benieuwd wat de renteverwachting voor jouw situatie betekent? Maak een gratis afspraak.

AdobeStock_391504006 (1)
Michiel Pekelharing (1) (1)_11zon

Hypotheekrente verwachting: zo vast als een huis

(update mei 2023)

Geschreven door onze financieel journalist Michiel Pekelharing. Deze renteverwachting geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel advies.

De huizenmarkt is de afgelopen jaren behoorlijk vastgelopen. Inmiddels kan hetzelfde gezegd worden over de rentemarkt. Na een heftig 2022 zit die in 2023 zo vast als een huis. Je hebt er bij wijze van spreken een loep voor nodig om het verschil te zien tussen de rentetarieven voor een periode van 1, 10, 20 of zelfs 30 jaar. Zoals je in onderstaande grafiek ziet, was dat drie maanden geleden eigenlijk ook al het geval. Ook toen lagen de tarieven voor staatsobligaties met verschillende looptijden  – waaraan de hypotheekrente is gekoppeld – heel dicht bij elkaar en ook bij de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Het enige verschil is dat de rente over de brede linie nu net iets hoger staat. Er zitten echter wel een verandering aan te komen in de rentewereld. 

Korte rente gaat omhoog

De ECB-rente gaat in het lopende kwartaal nog wat verder omhoog. In Nederland is de inflatie in maart weliswaar stevig gedaald van 8,0% in februari tot 4,4% in maart. Maar in de eurozone komt de gemiddelde inflatie uit op 6,9%. Dat ligt heel ver boven de officiële doelstelling van 2% die de centrale bank voor ogen heeft. In de grafiek hierboven zorgt dit ervoor dat het meest linkse blauwe streepje nog iets verder omhoog gaat. In de hypotheekwereld heeft dat tot gevolg dat het weer wat kostbaarder wordt om te kiezen voor een variabel tarief of een heel korte rentevaste periode.

Screenshot 2023-04-21 at 13.33.51

Zorgen over inflatie

In de meeste gevallen kiezen huizenkopers en -bezitters met een aflopende hypotheek echter voor een langere rentevaste periode. Dan weet je per slot van rekening waar je de komende jaren aan toe bent qua rentelasten. En vooral hoeveel je overhoudt voor andere, leukere uitgaven. Zo bekeken heeft het weinig zin om te wachten op een lagere hypotheekrente. De lange rente gaat namelijk pas dalen op het moment dat het ernaar uitziet dat de Europese inflatie gaat dalen tot onder de 2% waar economen nu nog rekening mee houden. En daar ziet het voorlopig niet naar uit. Inflatie zit namelijk steeds meer tussen de oren van consumenten, ondernemers en politici. Dat zie je terug in een hogere kassabon in de supermarkt en in stijgende looneisen. Zolang iedereen ervan uitgaat dat de prijzen in de toekomst blijven stijgen en daar ook naar handelt, zal de inflatie hoger zijn dan het extreem lage niveau van het afgelopen decennium. Dat geldt dan ook voor de rente op obligatiemarkten, die meestal een goede weerspiegeling vormt van de inflatieverwachtingen. 

Wat moet ik als huizenkoper of oversluiter doen?

Op basis van de huidige rentestanden en de daaraan gekoppelde hypotheekrentes, is er voor je portemonnee weinig verschil tussen een lange of een korte rentevaste periode. Het ziet er echter naar uit dat het variabele tarief de komende maanden nog wat gaat oplopen. Aan de andere kant is de kans klein dat de lange rente plotseling een stevige stap terug doet. Dat gebeurt eigenlijk alleen als er ergens in de economie problemen ontstaan of als zich een nieuwe economische crisis aftekent. En als dat gebeurt, kiezen veel huizenzoekers er waarschijnlijk voor om nog even te wachten op een verdere daling van de woningprijzen dan om gebruik te maken van de wat lagere hypotheekrente. 


Kortom: bij het kiezen van een rentevaste periode zouden je persoonlijke voorkeuren nu de doorslag moeten geven. Wil je wachten op een heel gunstig moment om de rente voor heel lange tijd vast te zetten? Dan kan je kiezen voor een variabele rente met in het achterhoofd de gedachte dat je binnenkort misschien iets meer kwijt bent aan hypotheeklasten. Vind je het juist fijner om nu al een goed inzicht te hebben in je hypotheeklasten voor de toekomst? Dan kan je de rente beter voor een periode van 10 jaar vastzetten. Want bij een langere rentevaste periode, is de boete voor vervroegd aflossen naar verhouding hoog als je in de tussentijd toch de hypotheek wilt oversluiten. 

Lees ook onze huizenmarkt verwachting

 

Benieuwd naar de actuele rentes?

Met onze rentevergelijker die wij samen met de Consumentenbond hebben ontwikkeld, zie je in één oogopslag de laagste hypotheekrente en alle voorwaarden bij alle banken in Nederland.

Hypotheekrentes vergelijken

Je kent ons van:

Consumentenbond
1200px-Logo_Het_Financieele_Dagblad.svg
Volkskrant
RTL nieuws
NRC_logo.svg
Radar

Een hypotheek afsluiten met Frits: zo gaat dat

Wij hebben geen dure kantoren door heel het land en werken volledig digitaal. Dit scheelt in de kosten. Je krijgt onafhankelijk advies, persoonlijke service én een vaste lage prijs.

We nemen de tijd om jou alles uit te leggen, op zo'n manier dat jij het na kunt vertellen.

1
Zelf rekenen
Zelf rekenen

Uitgebreid berekenen met onze rekentools

Met onze rekentools, dashboard en de uitgebreide kennisbank kom je al een heel eind in het berekenen van je hypotheek en je mogelijkheden. Dit kun je zelf al doen:

  • Een uitgebreide berekening maken van jouw leenruimte
  • Alle banken bekijken en vergelijken met onze volledige bankenlijst
  • Je goed inlezen in jouw situatie
  • Jouw hypotheek keuzes op korte en lange termijn inzien
2
Eerste gesprek
Eerste gesprek

Hypotheekgesprek met Fritsanalyse

Tijdens de Fritsanalyse verkennen we de mogelijkheden voor jouw hypotheek. Samen met jouw hypotheekadviseur maak je berekeningen die je kunt terugzien en aanpassen in je eigen dashboard. 24 uur per dag. Dit geeft je alle controle: jij kunt namelijk alles zien wat wij zien.

Starters, verhuizers en oversluiters. Verschillende Fritsanalyses, met hetzelfde resultaat: Inzicht in jouw situatie. Het gesprek is gratis en duurt 45 minuten. Zullen we?

3
Adviesgesprek
Adviesgesprek

Met je adviseur alle keuzes maken

Als je klaar bent om je hypotheek te kiezen ga je samen met je adviseur de diepte in. Alle scenario’s en opties worden besproken en vergeleken, zodat jij de beste keuzes kunt maken voor je persoonlijke situatie.
4
Renteaanbod
Renteaanbod

Renteaanbod aanvragen bij de bank

Zodra je samen met je adviseur de beste hypotheek hebt uitgezocht gaat je adviseur het renteaanbod aanvragen bij de bank. In het renteaanbod vind je het maximaal te lenen bedrag, de rentetarieven, de rentevaste periode en de (definitieve) lijst met documenten die de bank nodig heeft bij het beoordelen van je hypotheekaanvraag.
5
Hypotheekaanvraag
Hypotheekaanvraag

Hypotheekstukken aanleveren aan de bank

Voor het rondkrijgen van je hypotheek, zul je flink wat documenten moeten aanleveren. Wij begeleiden jou hierin: we zorgen dat de juiste stukken op tijd bij de bank komen en dat de aanvraagprocedure zo soepel mogelijk verloopt. Het is tenslotte al spannend genoeg.

Wil jij zekerheid over je toekomstige maandlasten?

Bespreek dan jouw situatie gratis met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs. Samen nemen we jouw situatie onder de loep en bepalen we wat het beste bij jou past.

Gratis afspraak maken

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.