Renteverwachting 2019

Hypotheekrente lang vastzetten of juist variabel?

Ik heb geen glazen bol. Wel kan ik je vertellen over de trends in de financiële wereld en goede rekentools aanbieden. Zo kun je zelf bepalen wat de juiste beslissing voor je is. Logisch toch?

Op zoek naar de actuele hypotheekrente?

Mijn slimme tool berekent op basis van de rentevaste periode en woningwaarde wat voor jou de hypotheekrente is.

Renteverwachting juli 2019

Wat we de afgelopen maanden hebben gezien

De rentestanden zijn de afgelopen maanden, zoals verwacht, laag gebleven. De korte termijnrente bleef nagenoeg gelijk, rond de -0.3%. De 10-jaarsrente zagen we dit jaar zelfs nog een stukje verder dalen. In maart stond deze op 0.15%, in mei had de rente echter alweer een nieuw historisch dieptepunt bereikt met 0.11%. De tijd van de extreem lage rentes is dus nog niet voorbij. Maar wat gaat er de komende maanden gebeuren?

Wat is de hypotheekrente verwachting voor het komende jaar?

Ikbenfrits verwacht voor de komende 12 maanden dat de rentes, zowel de 10-jaarsrente als de korte termijnrente laag zullen blijven. De korte termijnrente zal naar verwachting, net als de afgelopen maanden, rond hetzelfde niveau blijven. Bij de 10-jaarsrente sluit Ikbenfrits een verdere daling niet uit. Oversluiten kan dit jaar nog voor veel mensen interessant zijn, uiteraard door de lage rentestanden, maar ook door het steeds groter wordende aantal hypotheekverstrekkers en onderlinge concurrentie daartussen. Ook geldt: hoe langer je wacht, hoe meer oversluiten kost. Dit wordt veroorzaakt door een geplande jaarlijkse daling van de inkomstenbelasting tot 2021. Hierdoor wordt het bedrag van de oversluitboete dat aftrekbaar van de belasting is ook steeds kleiner.

Inflatiedoelstellingen niet behaald

In het begin van het jaar leek het de goede kant op te gaan met de economie in de Eurozone. Vele landen in de EU rapporteerden een flinke groei, de ECB stopte met het opkopen van staatsobligaties (het zogeheten opkoopprogramma) en maakte zich al klaar om de kortetermijnrentes te verhogen. Die verwachting bleek iets te rooskleurig. De Europese Centrale Bank (ECB) hanteert nog steeds een inflatiedoelstelling van rond de 2%. De inflatie groei was van korte duur en werd vooral veroorzaakt door tijdelijke economische veranderingen (zoals de hoge olieprijzen). Het ging dus om een eenmalige piek, in plaats van een stabiele economische groei.
Ook in de Verenigde Staten viel de inflatie lager uit dan verwacht. De Federal Reserve (Fed) heeft net als de ECB een doelstelling van +/- 2% inflatie per jaar en dit is (net als in de EU) niet gehaald.

Renteontwikkeling in Nederland
renteverwachting

Bron: OECD 

Voorzitter ECB sluit verdere daling niet uit

Mario Draghi, voorzitter van de ECB, liet in een toespraak weten dat er ‘nog genoeg ruimte is om de economie te stimuleren’. Volgens Draghi kan dat betekenen dat het opkoopprogramma weer wordt hervat, maar ook de rentes opnieuw verlagen ‘blijft een gereedschap’. Het koopgedrag van bedrijven en consumenten is nog steeds erg voorzichtig uit angst voor recessie en economische instabiliteit.

Renteverwachting archief

Mijn renteverwachtingen zijn populair! Daarom schrijf ik ze al sinds 2017. Je kan ze altijd teruglezen. Bekijk mijn oude hypotheekrente verwachting hieronder.

Februari 2019 | Oktober 2018 | Februari 2018 | September 2017 | Juni 2017 | Maart 2017

Profiteren van de lage hypotheekrente? Bereken je oversluit-besparing

Aan de slag!

Dit was mijn hypotheekrente verwachting voor komende tijd! Ik hoop dat je een stuk wijzer bent geworden en helemaal klaar bent om jouw hypotheek af of over te sluiten. Dat doe je natuurlijk niet alleen. Mijn team van gespecialiseerde adviseurs en back-officers staan voor je klaar om jou te adviseren en het ingewikkelde werk uit handen te nemen. Op zoek naar goed hypotheekadvies? Plan dan meteen een bel-afspraak in! Met één van mijn hypotheekadviseurs neem je dan jouw situatie door en kijken jullie samen wat de beste opties voor jou zijn. Het eerste gesprek is altijd gratis, waar wacht je nog op?

Je kent ons oa. van