Hypotheekrente verwachting 2024

In onze nieuwe renteverwachting lees je welke bewegingen zich de afgelopen maanden in de hypotheekmarkt aftekenen én wat jij als huizenkoper of oversluiter kan doen. Benieuwd wat de renteverwachting voor jouw situatie betekent? Maak een gratis afspraak.

AdobeStock_391504006 (1)
michiel-pekelharing

Hypotheekrente verwachting: vijf jaar is nu de 'sweetspot' voor de rentevaste periode

(update december 2023)

Geschreven door onze financieel journalist Michiel Pekelharing. Deze renteverwachting geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel advies.

In de eerste tien maanden van 2023 is de hypotheekrente verder omhoog gekropen, om vervolgens richting de jaarwisseling weer een flink stuk te dalen. Tenzij inflatie weer de kop opsteekt of de onrust op de financiële markten sterk toeneemt, kan de rentedaling zich in 2024 doorzetten.

Tegenovergestelde beweging op de rentemarkt

Op de rentemarkt tekent zich een tegenovergestelde beweging af. De rente voor leningen met een langere looptijd daalt, terwijl de korte looptijd juist weer wat verder is opgelopen. Dat laatste is het gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank. In de grafiek hiernaast is mooi te zien hoe snel de ECB de rente heeft verhoogd. De huidige rente (blauwe streep) ligt boven die van zes maanden geleden (oranje streep), die ook weer een stuk hoger ligt dan de rente een jaar geleden (grijze streep).

Voor huizenkopers is vooral de lange rente interessant. En die is de afgelopen maanden juist iets gedaald. Het is dus helemaal geen verkeerd moment om de rente nu voor een langere termijn vast te zetten. De grote vraag is of de voorkeur dan uit moet gaan naar een periode van vijf jaar, tien jaar, vijftien jaar of misschien zelfs nog langer.

verschil rente per looptijd

Verschil rente per looptijd

Op het eerste oog is er geen groot verschil tussen de rentelasten bij deze periodes. Bij vijf jaar vast komt de hypotheekrente momenteel op 2,40% en bij 15 jaar is dat 2,74%. Het verschil van 0,34% vertaalt zich bij een hypotheekbedrag in een jaarlijkse toename van de rentelasten met 1.360 euro. Als je rekening houdt met belastingaftrek scheelt dat onderaan de streep 70 euro per maand. Voordat de inflatie oplaaide, kon je daar mooi van uit eten. Tegenwoordig is het eerder goed voor een uitgebreide lunch.

Sparen levert bij de huidige rente nog niet heel veel op. Maar wie elke maand 70 euro op een beleggersrekening stort en een rendement van 7% haalt dat gebruikelijk is voor de aandelenmarkt, ziet dat extraatje in een periode van twintig jaar uitgroeien tot een vermogen van ruim 30.000 euro. Dat is toch een mooie wereldreis – of een vervroegde aflossing op de hypotheeklening. Als financieel journalist moet ik daar natuurlijk bij aantekenen dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

Vooruitzichten langlopende hypotheekrente

Er is een tweede reden om je hypotheek nu vijf jaar vast te zetten, in plaats van periode van tien of vijftien jaar. De rente op obligatiemarkten wordt namelijk sterk beïnvloed door de hoogte van de inflatie en de groei van de economie. Onder meer door vergrijzing lijkt de economische groei in Nederland de komende jaren af te zwakken tot een slakkengangetje. En zelfs als een nieuw kabinet het wat minder nauw neemt met de begrotingsregels, moet het heel raar lopen als de financiële wereld zich zorgen gaat maken over de Nederlandse staatsschuld. Die komt nu uit op circa 47% van het bruto nationaal product. Ter vergelijking: in het als zeer kredietwaardig bekend staande Duitsland is dat ongeveer 65%. Frankrijk en België hebben de grens van 100% zelfs al overschreden. 

Wat moet ik als huizenkoper of oversluiter doen?

Als de rentewereld verder normaliseert en de inflatie nog beter onder controle komt, is de kans groot dat je over vijf jaar je hypotheeklening tegen een beter tarief kan oversluiten. Vanuit dit perspectief is vijf jaar nu de ‘sweetspot’ voor de rentevaste periode.

Michiel Pekelharing is financieel journalist met ruim 25 jaar ervaring in de beleggingswereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel advies.

Lees ook onze huizenmarkt verwachting

 

Benieuwd naar de actuele rentes?

Met onze rentevergelijker die wij samen met de Consumentenbond hebben ontwikkeld, zie je in één oogopslag de laagste hypotheekrente en alle voorwaarden bij alle banken in Nederland.

Hypotheekrentes vergelijken

Je kent ons van:

Consumentenbond
1200px-Logo_Het_Financieele_Dagblad.svg
Volkskrant
RTL nieuws
NRC_logo.svg
Radar

Een hypotheek afsluiten met Frits: zo gaat dat

Wij hebben geen dure kantoren door heel het land en werken volledig digitaal. Dit scheelt in de kosten. Je krijgt onafhankelijk advies, persoonlijke service én een vaste lage prijs.

We nemen de tijd om jou alles uit te leggen, op zo'n manier dat jij het na kunt vertellen.

1
Zelf rekenen
Zelf rekenen

Uitgebreid berekenen met onze rekentools

Met onze rekentools, dashboard en de uitgebreide kennisbank kom je al een heel eind in het berekenen van je hypotheek en je mogelijkheden. Dit kun je zelf al doen:

  • Een uitgebreide berekening maken van jouw leenruimte
  • Alle banken bekijken en vergelijken met onze volledige bankenlijst
  • Je goed inlezen in jouw situatie
  • Jouw hypotheek keuzes op korte en lange termijn inzien
2
Eerste gesprek
Eerste gesprek

Hypotheekgesprek met Fritsanalyse

Tijdens de Fritsanalyse verkennen we de mogelijkheden voor jouw hypotheek. Samen met jouw hypotheekadviseur maak je berekeningen die je kunt terugzien en aanpassen in je eigen dashboard. 24 uur per dag. Dit geeft je alle controle: jij kunt namelijk alles zien wat wij zien.

Starters, verhuizers en oversluiters. Verschillende Fritsanalyses, met hetzelfde resultaat: Inzicht in jouw situatie. Het gesprek is gratis en duurt 45 minuten. Zullen we?

3
Adviesgesprek
Adviesgesprek

Met je adviseur alle keuzes maken

Als je klaar bent om je hypotheek te kiezen ga je samen met je adviseur de diepte in. Alle scenario’s en opties worden besproken en vergeleken, zodat jij de beste keuzes kunt maken voor je persoonlijke situatie.
4
Renteaanbod
Renteaanbod

Renteaanbod aanvragen bij de bank

Zodra je samen met je adviseur de beste hypotheek hebt uitgezocht gaat je adviseur het renteaanbod aanvragen bij de bank. In het renteaanbod vind je het maximaal te lenen bedrag, de rentetarieven, de rentevaste periode en de (definitieve) lijst met documenten die de bank nodig heeft bij het beoordelen van je hypotheekaanvraag.
5
Hypotheekaanvraag
Hypotheekaanvraag

Hypotheekstukken aanleveren aan de bank

Voor het rondkrijgen van je hypotheek, zul je flink wat documenten moeten aanleveren. Wij begeleiden jou hierin: we zorgen dat de juiste stukken op tijd bij de bank komen en dat de aanvraagprocedure zo soepel mogelijk verloopt. Het is tenslotte al spannend genoeg.

Wil jij zekerheid over je toekomstige maandlasten?

Bespreek dan jouw situatie gratis met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs. Samen nemen we jouw situatie onder de loep en bepalen we wat het beste bij jou past.

Gratis afspraak maken

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.