Hypotheekrente verwachting 2023

In onze nieuwe renteverwachting lees je welke twee bewegingen zich de afgelopen maanden in de hypotheekmarkt aftekenen én wat jij als huizenkoper of oversluiter kan doen. Benieuwd wat de renteverwachting voor jouw situatie betekent? Maak een gratis afspraak.

AdobeStock_391504006 (1)
Michiel Pekelharing (1) (1)_11zon

Hypotheekrente verwachting

(update februari 2023)

Geschreven door onze financieel journalist Michiel Pekelharing. Deze renteverwachting geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel advies.

Wat betreft de hypotheekmarkt tekenen zich de afgelopen maanden twee bewegingen af. In de eerste plaats is de variabele rente hard gestegen. Hierdoor is het verschil met de tarieven voor hypotheekleningen met een lange rentevaste periode aanzienlijk kleiner geworden. Daarnaast is ook de rente voor die langere periodes iets opgelopen. Het ziet ernaar uit dat de heel aantrekkelijke rentetarieven van voor 2022 voorlopig niet terugkomen. 

De inflatie is de reden dat de hypotheekrente stijgt

Heb jij al een brief van je bank gekregen dat je eindelijk weer rente krijgt over je spaargeld? De renteverhogingen die de Europese Centrale Bank (ECB) in de strijd tegen de hoog blijvende inflatie sinds afgelopen zomer doorvoerde, laten zich op allerlei manieren steeds meer voelen. Het belangrijkste rentetarief is sinds juni 2022 stapsgewijs verhoogd van 0 naar 2,5 procent. Die hogere rente zorgt ervoor dat het voor bedrijven en huishoudens duurder wordt om geld te lenen voor uitgaven of investeringen.

Hierdoor koelt de economische groei af, zodat prijzen minder snel stijgen. Hierdoor neemt de inflatie af. Veel hypotheekverstrekkers koppelen het variabele rentetarief aan de beleidsrente van de ECB. In de grafiek hiernaast is heel goed zichtbaar waarom die variabele hypotheekrente zo snel omhoog ging: de huidige beleidsrente (blauw streepje uiterst links) ligt een stuk hoger dan in september (oranje streepje).

verschil-rente-per-looptijd

Zorgen over inflatie

In Nederland is het echter gebruikelijk om de rentevaste periode van een hypotheeklening voor tien jaar of mogelijk langer vast te zetten. De rente voor langer lopende periodes is gekoppeld aan de rente op de kapitaalmarktrente, waar Nederlandse staatsobligaties worden verhandeld. Daar werd de rente de afgelopen jaren opgestuwd door een toenemende schaarste. Er was slechts een bescheiden aanbod van staatsleningen, als gevolg van bescheiden begrotingstekorten en vooral doordat de ECB veel staatsleningen van Nederland (en andere Europese landen) opkocht om de economische groei tijdens en na de pandemie aan te jagen.

In het lopende jaar neemt het begrotingstekort echter toe. Om het verschil te financieren, moet Nederland meer staatsleningen uitgeven. Bovendien is de ECB begonnen met de verkoop van alle staatsleningen die de afgelopen jaren zijn opgekocht. Veel zakenbanken houden er rekening mee dat de rente op Nederlandse 10-jaars staatsleningen in de loop van 2023 nog iets oploopt. De extreem lage hypotheekrentes waaraan Nederlanders de afgelopen jaren gewend raakten, komen waarschijnlijk ook niet snel terug. 

nl-staatsobligatie10jaar

Wat moet ik als huizenkoper of oversluiter doen?

Hoewel het verleidelijk is om toch te wachten tot de hypotheekrente weer iets daalt, is de kans met het oog op de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt groot dat een rentedaling enkele kwartalen of mogelijk zelfs een jaar op zich laat wachten. Wie toch zonder rentespijt een hypotheeklening wilt afsluiten of herfinancieren, kan beter naar de afgelopen decennia dan naar de afgelopen jaren kijken. Dan komt al snel naar voren dat een rente voor 10-jaars staatsleningen van ongeveer 2,5 procent - wat overeenkomt met een hypotheekrente van circa 4 procent - historisch gezien helemaal zo slecht nog niet. En als de rente in de toekomst alsnog een grote duikvlucht maakt, is er altijd nog een mogelijkheid om je lening tegen een aantrekkelijker rentetarief te herfinancieren. 

Lees ook onze huizenmarkt verwachting

 

Benieuwd naar de actuele rentes?

Met onze rentevergelijker die wij samen met de Consumentenbond hebben ontwikkeld, zie je in één oogopslag de laagste hypotheekrente en alle voorwaarden bij alle banken in Nederland.

Hypotheekrentes vergelijken

Je kent ons van:

Consumentenbond
1200px-Logo_Het_Financieele_Dagblad.svg
Volkskrant
RTL nieuws
NRC_logo.svg
Radar

Een hypotheek afsluiten met Frits: zo gaat dat

Wij hebben geen dure kantoren door heel het land en werken volledig digitaal. Dit scheelt in de kosten. Je krijgt onafhankelijk advies, persoonlijke service én een vaste lage prijs.

We nemen de tijd om jou alles uit te leggen, op zo'n manier dat jij het na kunt vertellen.

1
Zelf rekenen
Zelf rekenen

Uitgebreid berekenen met onze rekentools

Met onze rekentools, dashboard en de uitgebreide kennisbank kom je al een heel eind in het zelf berekenen van je mogelijkheden. Dit kun je zelf al doen:

  • Een uitgebreide berekening maken van jouw leenruimte
  • Alle banken bekijken en vergelijken met onze volledige bankenlijst
  • Je goed inlezen in jouw situatie
  • Jouw hypotheek keuzes op korte en lange termijn inzien
2
Eerste gesprek
Eerste gesprek

Hypotheekgesprek met Fritsanalyse

Tijdens de Fritsanalyse verkennen we de mogelijkheden voor jouw hypotheek. Samen met jouw adviseur maak je berekeningen die je kunt terugzien en aanpassen in je eigen dashboard. 24 uur per dag. Dit geeft je alle controle: jij kunt namelijk alles zien wat wij zien.

Starters, verhuizers en oversluiters. Verschillende Fritsanalyses, met hetzelfde resultaat: Inzicht in jouw situatie. Het gesprek is gratis en duurt 45 minuten. Zullen we?

3
Adviesgesprek
Adviesgesprek

Met je adviseur alle keuzes maken

Als je klaar bent om je hypotheek te kiezen ga je samen met je adviseur de diepte in. Alle scenario’s en opties worden besproken en vergeleken, zodat jij de beste keuzes kunt maken voor je persoonlijke situatie.
4
Renteaanbod
Renteaanbod

Renteaanbod aanvragen bij de bank

Zodra je samen met je adviseur de beste hypotheek hebt uitgezocht gaat je adviseur het renteaanbod aanvragen bij de bank. In het renteaanbod vind je het maximaal te lenen bedrag, de rentetarieven, de rentevaste periode en de (definitieve) lijst met documenten die de bank nodig heeft bij het beoordelen van je hypotheekaanvraag.
5
Hypotheekaanvraag
Hypotheekaanvraag

Hypotheekstukken aanleveren aan de bank

Voor het rondkrijgen van je hypotheek, zul je flink wat documenten moeten aanleveren. Wij begeleiden jou hierin: we zorgen dat de juiste stukken op tijd bij de bank komen en dat de aanvraagprocedure zo soepel mogelijk verloopt. Het is tenslotte al spannend genoeg.
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.