Renteverwachting 2022

Ga je je hypotheekrente lang vastzetten of kies je juist voor variabel? Dat kan een lastige keuze zijn. Wij vertellen je hier alles over de laatste financiële trends. Zo heb je inzicht om tot de juiste keuze te komen. 22 april was onze oprichter Thomas bij NPO Radio 1 om meer te vertellen over de impact van de stijgende hypotheekrente.

Op zoek naar de actuele hypotheekrente?

Met onze rentevergelijker die wij samen met de Consumentenbond hebben ontwikkeld, zie je in één oogopslag de laagste hypotheekrente. In een handig overzicht vergelijk je snel de rentes en voorwaarden van alle Nederlandse banken!

Met beoordeling van de

Renteverwachting juni 2022

Geschreven door onze financieel journalist Michiel Pekelharing.

Stel je voor dat je er toch even voor gekozen hebt om te wachten met het af- of oversluiten van je hypotheek tot na je wereldreis van zes maanden. Dan is het na terugkomst toch even slikken. De hypotheekrentes zijn heel hard omhoog geschoten. Die renterally is een rechtstreeks gevolg van de stijging van de rente op Nederlandse staatsleningen, waaraan de hypotheekrente is gekoppeld. Maar wat gaat er schuil achter de hogere rente op Nederlandse staatsleningen? En welke hypotheekkeuze moet ik maken als ik een huis wil kopen of mijn lening ga oversluiten?

Michiel-Pekelharing

Inflatie, onzekerheid en ECB

Om met die eerste vraag te beginnen: de prijs van staatsleningen komt tot stand op de kapitaalmarkt. Daar dreunt de opgelopen inflatie behoorlijk door. Dat is niet vreemd: wie nu geld uitleent, vraagt door de opgelopen inflatie een stuk hogere vergoeding vragen voor het verlies aan koopkracht dan een half jaar geleden. Daarnaast zijn er andere factoren die de rente van staatsleningen opstuwen. Dat gebeurt bijvoorbeeld doordat beleggers leningen van betrouwbare landen zoals Nederland kopen om wat meer zekerheid in te bouwen, met het oog op de groeiende spanning in de financiële wereld. Maar ook door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die koopt deze maand nog voor 20 miljard euro aan Europese staatsobligaties als onderdeel van een economisch stimuleringsprogramma.

Rentetarieven van verschillende looptijden

In onderstaande grafiek worden de rentetarieven van dit moment vergeleken met een maand eerder.

Grafiek renteverwachting juni

Bron: Euronext

Omslag komt eraan

Er zit echter een omslag aan te komen in het beleid van de ECB. Volgende maand stopt de bank met het opkoopprogramma. De volgende zet is het verhogen van de rente, wat waarschijnlijk in juli gebeurt. Klaas Knot hield als president van De Nederlandsche Bank onlangs een vurig pleidooi om de rente meteen met een half procent op te schroeven. De kans is echter groot dat de bank de rente een kwart procent hoger zet. Bovendien is de kans groot dat de rente niet heel ver stijgt. Dat vormt namelijk een bedreiging voor de economische groei, die de ECB zo min mogelijk in gevaar wil brengen.

Variabele rente en afwachten

Het rentebeleid van de ECB heeft veel impact op de korte rente, die helemaal links in de onderstaande grafiek staat. De afgelopen jaren heeft de centrale bank pas op de plaats gemaakt. Dat verklaart dat de rente aan de linkerkant van de grafiek veel minder snel is gestegen dan de kapitaalmarktrente aan de rechterkant van de grafiek. In lijn met de renteverhogingen van de ECB kan de korte rente de komende maanden ook gaan stijgen. De meeste economen houden er rekening mee dat ECB de rente in de huidige cyclus niet verder opschroeft dan 1 à 1,5%. Hierdoor kan het voor huizenzoekers of -bezitters een alternatief zijn om te kiezen voor een variabele hypotheek in afwachting van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt.

Lang vastzetten en zekerheid

Aan de andere kant is juist een hypotheeklening iets waar veel mensen het liefste kiezen voor zekerheid. Wil jij ook graag van tevoren weten hoe hoog je maandlasten de komende jaren zijn? Dan is het een overweging om de rente voor een langere periode vast te zetten. Want als je bedenkt dat de gemiddelde rente voor een 10 jaars-staatslening over de afgelopen twintig jaar op bijna 3 procent ligt, is het huidige tarief zo gek nog niet.

Lees ook onze huizenmarkt verwachting

Hypotheekadvies voor mensen die niet alles zelf willen doen, maar wel alles zelf willen snappen

Je hypotheek is een belangrijk onderwerp en wil je goed geregeld hebben. Met onze tools kun je berekenen hoe je ervoor staat, zodat je precies weet wat je mogelijkheden zijn. Wij geven je het inzicht, jij maakt de keuzes.

  • Eigen dashboard waar je berekeningen kunt zien en aanpassen
  • Gecertificeerde hypotheekadviseurs
  • 100% onafhankelijk advies
  • Stel onbeperkt al je vragen, er gaat geen meter lopen
Je kent ons van
  • Radar
  • Consumentenbond
  • De Volkskrant
  • NRC Handelsblad
  • Financieel Dagblad
  • RTL Nieuws
Sfeerbeeld pantry

De hypotheekrente is nu nog laag. Je hypotheek oversluiten kan daarom voordelig zijn. Wil je berekenen hoe dat bij jou zit?

Bekijk alle voorwaarden voor elke bank

Wij begrijpen dat je wel meer te doen hebt en niet alle voorwaarden per bank wilt uitpluizen. Daarom hebben wij dat alvast voor je gedaan. Je vindt alle rentes en voorwaarden terug in onze rentevergelijker.