Renteverwachting 2020

Hypotheekrente lang vastzetten of juist variabel?

Ik heb geen glazen bol. Wel kan ik je vertellen over de trends in de financiële wereld en goede rekentools aanbieden. Zo kun je zelf bepalen wat de juiste beslissing voor je is. Logisch toch?

Op zoek naar de actuele hypotheekrente?

Met de rentevergelijker die ik samen met de Consumentenbond heb ontwikkeld, zie je in 1 oogopslag de laagste hypotheekrente. In een handig overzicht vergelijk je snel de rentes en voorwaarden van alle Nederlandse banken!

Met beoordeling van de

Renteverwachting april 2020

Wat is de hypotheekrente verwachting voor de komende tijd?

Voor het eerst sinds 2018 zien we dat banken hun rentes weer verhogen. Dit heeft alles te maken met de gevolgen van het coronavirus. Ikbenfrits verwacht voor de komende tijd dat de hypotheekrentes, zowel de kortlopende rente als de tienjaarsrente geleidelijk blijven stijgen. Tot hoever deze stijging gaat is door de uitzonderlijke situatie moeilijk te voorspellen. Hieronder kan je lezen waarom dat het geval is. Als je nu nog wil profiteren van de lage rentestanden kan oversluiten een goede keuze zijn.

De ECB

Het coronavirus heeft in erg korte tijd heel veel veranderd. De maatregelen die wereldwijd worden genomen om de pandemie tegen te gaan, hebben een grote impact op de economie. Ook de keuzes van de centrale banken worden hierdoor beïnvloed. Om te voorkomen dat de coronacrisis uitmondt in een grote economische crisis, (zoals we die zagen in 2008) worden er miljarden extra vrijgemaakt om de economie te blijven stimuleren. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft hiervoor een noodpakket beschikbaar gesteld van maar liefst 750 miljard euro. Het opkopen van staatsobligaties is daarnaast in een nog hardere stroomversnelling beland. De beleidsrente van de ECB staat al een poos op 0% en de depositorente is zelfs negatief (zo’n -0,5%). Dat betekent dat banken moeten betalen voor het geld dat ze bij de ECB stallen. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat banken blijven spenderen. Op deze manier hoopt de ECB de recessie tegen te gaan. In een ‘normale’ wereld zou dit leiden tot lagere rentes. Toch gebeurt precies het tegenovergestelde.

De hypotheekrente stijgt. Dat is toch onlogisch?

Als het slecht gaat met de economie nemen de centrale banken maatregelen om geld goedkoop te maken. Als de rente laag is, wordt er meer geleend waardoor mensen en bedrijven meer uit gaan geven. Dat is goed voor de economische groei. Maar op dit moment speelt er veel meer. De goedkope obligaties worden massaal gekocht door beleggers. Ze zoeken een veilige haven. Dat kan zorgen voor een lichte rentestijging. Maar er is meer aan de hand. Banken zijn onzeker geworden of alle leningen wel worden terugbetaald, en of ze in de toekomst wel aan genoeg goedkoop geld kunnen komen. Deze onzekerheid vertaalt zich in hogere rentes.

In hypothekenland

Zo goed als alle banken hebben inmiddels hun hypotheekrente verhoogd. De verhogingen gaan stapsgewijs: elke keer wordt de rente een of twee tienden van een procent omhoog geschroefd. Behalve de risico en de onzekerheid van financiering speelt ook een derde reden voor de rentestijging: Omdat er nu zoveel mensen de hypotheek willen oversluiten is er een grote stijging in het aantal hypotheekaanvragen en de druk die banken hierdoor ervaren. Verwerkingstijden worden langer en banken kunnen de rentes verhogen als middel om deze druk terug te brengen.

Renteontwikkeling in Nederland
renteverwachting

Bron: OECD 

Wat zegt de glazen bol? Twee scenario’s

Het voorspellen van rente trends is altijd al een lastige business. Kort gezegd onderzoek je lange termijn macro-economische trends en maak je een concurrentieanalyse van de spelers in de hypotheekmarkt. De coronacrisis wordt gezien als een “Black Swan”. Dat is een gebeurtenis die zeer onwaarschijnlijk is, maar met een buitenproportionele impact. Dit soort onwaarschijnlijke gebeurtenissen zijn altijd erg onvoorspelbaar. Toch laten we je twee mogelijke scenario’s zien:

Scenario 1: De lange klim omhoog

In dit scenario krijgt de economie een harde klap van de coronacrisis. We komen in een recessie waar we in een periode van 5 tot 10 jaar langzaam weer uit kruipen. De economische onzekerheid neemt stukje bij beetje af. Om de economie te stimuleren blijven de centrale banken er geld in pompen. In dit scenario blijven de rentes relatief laag totdat de inflatie weer op 2% zit (het streefpercentage van de ECB). Dit kan zomaar 10 jaar duren.

Scenario 2: De achtbaan

De achtbaan is een scenario waarin onvoorspelbaarheid groot blijft. Voorbeelden zijn dat het coronavirus jaarlijks blijft opduiken, Trump wordt herkozen en neemt steeds extremere maatregelen of de Brexit die zorgt voor chaos en instabiliteit. Wat de centrale bank ook doet, we krijgen het niet onder controle. We kunnen naar Japan kijken als een land dat al 20 jaar op een negatieve rente zit, zonder daar het effect van te zien. In dit scenario zal de rente op gaan lopen omdat de banken veel meer betalingsrisico hebben. Er komt dan een groter gat tussen de beleidsrente van de ECB en de hypotheekrente.

Wat moet je doen?

Is het de moeite waard om over te sluiten? Wellicht is het verstandig om dit nu te doen. Wil je een huis kopen? De rentes zijn nog steeds heel erg laag en de woningmarkt is nog steeds krap. Kijk iets langer vooruit als je een beslissing neemt over de rente.

Renteverwachting archief

Mijn renteverwachtingen zijn populair! Daarom schrijf ik ze al sinds 2017. Je kan ze altijd teruglezen. Bekijk mijn oude hypotheekrente verwachting hieronder.

Januari 2020 | Juli 2019 | Februari 2019 | Oktober 2018 | Februari 2018 | September 2017 | Juni 2017 | Maart 2017

Profiteren van de lage hypotheekrente? Bereken je oversluit-besparing

Aan de slag!

Dit was mijn hypotheekrente verwachting voor komende tijd! Ik hoop dat je een stuk wijzer bent geworden en helemaal klaar bent om jouw hypotheek af of over te sluiten. Dat doe je natuurlijk niet alleen. Mijn team van gespecialiseerde adviseurs en back-officers staan voor je klaar om jou te adviseren en het ingewikkelde werk uit handen te nemen. Op zoek naar goed hypotheekadvies? Plan dan meteen een bel-afspraak in! Met één van mijn hypotheekadviseurs neem je dan jouw situatie door en kijken jullie samen wat de beste opties voor jou zijn. Het eerste gesprek is altijd gratis, waar wacht je nog op?

Je kent ons oa. van

Bekijk de hypotheekrente en voorwaarden per bank

Om jou zo goed mogelijk te helpen heb ik voor alle banken uitgezocht wat de hypotheekrente is en hoe het precies zit met de voorwaarden. Bekijk deze overzichten per bank en vergelijk ze direct.

ING hypotheekrente en voorwaarden
ASN hypotheekrente en voorwaarden
Triodos hypotheekrente en voorwaarden
ABN AMRO hypotheekrente en voorwaarden
Rabobank hypotheekrente en voorwaarden