Hypotheekrente verwachting 2024

In onze nieuwe hypotheek renteverwachting lees je welke bewegingen zich de afgelopen maanden in de hypotheekmarkt aftekenen én wat jij als huizenkoper of oversluiter kan doen. Benieuwd wat de renteverwachting voor jouw situatie betekent? Maak een gratis afspraak.

AdobeStock_391504006 (1)
michiel-pekelharing

Hypotheekrente verwachting: wat is de beste keuze nu de verschillen kleiner worden?

(update juni 2024)

Geschreven door onze financieel journalist Michiel Pekelharing. Deze renteverwachting geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel advies.

De hypotheekmarktrente is de afgelopen drie maanden iets opgelopen. Dat komt met name doordat de Europese inflatie minder snel daalt dan verwacht. Op korte termijn kan de politieke onrust in Frankrijk huizenkopers een klein voordeeltje opleveren. 

Verschil rente per looptijd

Vorig jaar al zijn de tarieven voor hypotheekrentes met verschillende looptijden steeds meer naar elkaar toe gekropen. Dat patroon heeft zich in het voorjaar doorgezet. Aan de ene kant is de korte rente iets gedaald. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft begin juni de rente die banken moeten betalen om vermogen een nacht te parkeren met 0,25% verlaagd. En de rentetarieven met een kortere looptijd reageren relatief sterk op dit soort bewegingen. Ondertussen beweegt de inflatie nauwelijks meer richting het niveau van 2% waar de ECB op mikt. 

Sterker nog: in mei kroop de inflatie in de eurozone zelfs omhoog van 2,4% naar 2,6%. Zolang die inflatie niet daalt, zal de ECB geen haast maken met nieuwe renteverlagingen. Dat werkt ook door op obligatiemarkten. De rente op Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar – waar de 10 jaars-hypotheekrente aan gekoppeld is – steeg sinds vlak voor eind 2023 van iets meer dan 2% tot bijna 3% op 11 juni. De afgelopen dagen tekende zich echter een omslag af. 

 

verschil-rente-per-looptijd-1

Franse onrust duwt (hypotheek)rente omlaag

Binnen de eurozone is wat politieke onrust ontstaan nadat de Franse president Emmanuel Macron na de voor zijn partij teleurstellend verlopen Europese verkiezingen een nieuwe stembusgang heeft aangekondigd. In juli mogen de Fransen stemmen voor een nieuw parlement. Het laat zich uittekenen dat het rechts-populistische Front National dan met de zege aan de haal gaat. 

De financiële wereld maakt zich grote zorgen over wat dat betekent voor de Franse staatsfinanciën. Het vooruitzicht dat het nu al te grote begrotingstekort verder oploopt, was voor handelaren aanleiding om en masse Franse staatsobligaties te verkopen. In plaats daarvan kochten ze leningen van landen met een hogere kredietwaardigheid, zoals Nederland. 

Binnen een week is de rente op Nederlandse 10 jaars-staatsobligaties met ruim 0,2 procentpunt gedaald. Dat lijkt niet veel. Maar op een hypotheekbedrag van 500.000 euro scheelt dat renteverschil toch 1.000 euro per jaar. Zelfs als je rekening houdt met de hypotheekrenteaftrek, is dat toch een leuk weekendje weg. En dat elk jaar weer tijdens de rentevaste periode.  

Vooruitzichten langlopende hypotheekrente

De plotselinge rentedaling op obligatiemarkten als gevolg van de politieke onrust in Frankrijk sijpelt de komende tijd door op de hypotheekmarkt. Zolang de inflatie in de eurozone geen aanstalten maakt om te dalen richting de 2% die de ECB voor ogen heeft, hoeven huizenkopers en oversluiters niet op een verdere rentedaling te hopen. De rente op obligatiemarkten – en dus ook het tarief van hypotheken met een langere looptijd – zal de komende tijd niet snel een stap terug doen. 

Wat moet ik als huizenkoper of oversluiter doen?

Net als drie maanden geleden zijn de verschillen tussen de rentetarieven voor verschillende looptijden zo klein, dat de persoonlijke voorkeur de doorslag zou moeten geven bij de keuze voor een rentevaste periode. Wie zich fijn voelt bij wat meer zekerheid, zet de hypotheekrente voor 10 of zelfs 20 jaar vast. Maar als je verwacht dat de politieke onrust in Nederland ook zomaar kan oplaaien of dat de inflatie toch onder controle komt, is een looptijd van 5 of zelfs 1 jaar geen slecht alternatief. 

Michiel Pekelharing is financieel journalist met ruim 25 jaar ervaring in de beleggingswereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel advies.

Lees ook onze huizenmarkt verwachting

 

Benieuwd naar de actuele rentes?

Met onze rentevergelijker die wij samen met de Consumentenbond hebben ontwikkeld, zie je in één oogopslag de laagste hypotheekrente en alle voorwaarden bij alle banken in Nederland.

Hypotheekrentes vergelijken

Je kent ons van:

Consumentenbond
1200px-Logo_Het_Financieele_Dagblad.svg
Volkskrant
RTL nieuws
NRC_logo.svg
Radar

Een hypotheek afsluiten met Frits: zo gaat dat

Wij hebben geen dure kantoren door heel het land en werken volledig digitaal. Dit scheelt in de kosten. Je krijgt onafhankelijk advies, persoonlijke service én een vaste lage prijs.

We nemen de tijd om jou alles uit te leggen, op zo'n manier dat jij het na kunt vertellen.

1
Zelf rekenen
Zelf rekenen

Uitgebreid berekenen met onze rekentools

Met onze rekentools, dashboard en de uitgebreide kennisbank kom je al een heel eind in het berekenen van je hypotheek en je mogelijkheden. Dit kun je zelf al doen:

  • Een uitgebreide berekening maken van jouw leenruimte
  • Alle banken bekijken en vergelijken met onze volledige bankenlijst
  • Je goed inlezen in jouw situatie
  • Jouw hypotheek keuzes op korte en lange termijn inzien
2
Eerste gesprek
Eerste gesprek

Hypotheekgesprek met Fritsanalyse

Tijdens de Fritsanalyse verkennen we de mogelijkheden voor jouw hypotheek. Samen met jouw hypotheekadviseur maak je berekeningen die je kunt terugzien en aanpassen in je eigen dashboard. 24 uur per dag. Dit geeft je alle controle: jij kunt namelijk alles zien wat wij zien.

Starters, verhuizers en oversluiters. Verschillende Fritsanalyses, met hetzelfde resultaat: Inzicht in jouw situatie. Het gesprek is gratis en duurt 45 minuten. Zullen we?

3
Adviesgesprek
Adviesgesprek

Met je adviseur alle keuzes maken

Als je klaar bent om je hypotheek te kiezen ga je samen met je adviseur de diepte in. Alle scenario’s en opties worden besproken en vergeleken, zodat jij de beste keuzes kunt maken voor je persoonlijke situatie.
4
Renteaanbod
Renteaanbod

Renteaanbod aanvragen bij de bank

Zodra je samen met je adviseur de beste hypotheek hebt uitgezocht gaat je adviseur het renteaanbod aanvragen bij de bank. In het renteaanbod vind je het maximaal te lenen bedrag, de rentetarieven, de rentevaste periode en de (definitieve) lijst met documenten die de bank nodig heeft bij het beoordelen van je hypotheekaanvraag.
5
Hypotheekaanvraag
Hypotheekaanvraag

Hypotheekstukken aanleveren aan de bank

Voor het rondkrijgen van je hypotheek, zul je flink wat documenten moeten aanleveren. Wij begeleiden jou hierin: we zorgen dat de juiste stukken op tijd bij de bank komen en dat de aanvraagprocedure zo soepel mogelijk verloopt. Het is tenslotte al spannend genoeg.

Wil jij zekerheid over je toekomstige maandlasten?

Bespreek dan jouw situatie gratis met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs. Samen nemen we jouw situatie onder de loep en bepalen we wat het beste bij jou past.

Gratis afspraak maken

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.