Renteverwachting 2020

Hypotheekrente lang vastzetten of juist variabel?

Ik heb geen glazen bol. Wel kan ik je vertellen over de trends in de financiële wereld en goede rekentools aanbieden. Zo kun je zelf bepalen wat de juiste beslissing voor je is. Logisch toch?

Op zoek naar de actuele hypotheekrente?

Met de rentevergelijker die ik samen met de Consumentenbond heb ontwikkeld, zie je in 1 oogopslag de laagste hypotheekrente. In een handig overzicht vergelijk je snel de rentes en voorwaarden van alle Nederlandse banken!

Met beoordeling van de

Renteverwachting januari 2020

Wat we de afgelopen maanden hebben gezien

De rentes, zowel de rente op de korte termijn als de 10-jaarsrente, staan nog steeds historisch laag. Wat erg opvalt is dat de 10-jaarsrente onder het nulpunt is gedaald. In Nederland is dit nog nooit eerder gebeurd. In de korte termijnrente zagen we ook een lichte daling. Deze rente is dan ook nog steeds negatief, zo rond de -0,4%. De 10-jaarsrente is na een dieptepunt van -0,5% weer iets gestegen, maar ligt nog steeds onder 0.

Wat is de hypotheekrente verwachting voor het komende jaar?

Ikbenfrits verwacht dat de rentes de komende tijd nog steeds laag zullen blijven. De korte termijnrente blijft naar verwachting gelijk en er zal waarschijnlijk een minimale stijging in de 10-jaarsrente te zien zijn. Oversluiten kan hierdoor nog voor veel mensen interessant zijn. Door de lage rente kan er nog steeds flink worden bespaard op de maandlasten.

Ontwikkelingen in ECB

De rentes zijn dus lager dan ooit. Dit wordt onder andere veroorzaakt door internationale politieke en economische ontwikkelingen. In de afgelopen tijd is er een hoop gebeurd op internationaal niveau. De ECB (Europese Centrale Bank) is tegen alle verwachtingen in opnieuw begonnen met het opkopen van staatsobligaties onder leiding van voormalig voorzitter Mario Draghi. Niet lang daarna gaf Draghi het stokje door aan Française Christine Lagarde, de nieuwe voorzitter van de ECB. Zij liet in haar eerste vergadering als voorzitter weten dat van een renteverhoging op korte termijn geen sprake is. Het huidige beleid en de zogenaamde “bazooka van Draghi” blijven voorlopig nog gehanteerd.

Brexit

In het Verenigd Koninkrijk won Boris Johnson’s partij, de Conservative Party, de verkiezingen. Dit verandert echter niks aan de onzekerheid op het gebied van de Brexit. Een harde Brexit is nog steeds een optie als het niet lukt om de onderhandelingen voor de deadline op 31 december 2020 af te ronden. Een jaar is voor een complexe zaak als deze erg kort. Ter vergelijking: over de CETA (het handelsverdrag tussen Europa en Canada) werd zeven jaar lang onderhandeld voordat het rond was.

Renteontwikkeling in Nederland
rente 2020

Bron: OECD 

In de Verenigde Staten

De handelsoorlog tussen de VS en China is nog steeds niet voorbij en ook dit heeft een negatief effect op de economie. Inmiddels lijkt er wel iets meer schot in de zaak te zitten. Donald Trump en zijn Chinese collega, Xi Jinping, hebben een zogenaamd ‘eerstefase akkoord’ bereikt, wat kansen op een breder akkoord flink vergroot. Daarnaast is er vanuit de VS besloten dat er geen hogere importtarieven voor Europese auto’s, wat een positief effect heeft op handel en de economie.

Internationale situatie onzeker

Het lijkt dus op sommige vlakken de goede kant op te gaan, maar we zijn er nog niet. De angst op recessie is kleiner geworden, maar bedrijven en gezinnen zijn nog steeds voorzichtig met consumeren. De internationale situatie is nog verre van stabiel. Ondanks dat het eerstefase akkoord tussen de VS en China eindelijk een feit is, kan het nog steeds mis gaan met de onderhandelingen tussen de twee grootmachten. Het akkoord is een stap in de goede richting, maar een einde van de handelsoorlog heeft nog wel aardig wat voeten in de aarde. Een rentestijging is hierdoor dan ook onwaarschijnlijk en de rente kan zelfs weer gaan dalen als de onderhandelingen stuklopen

Wat dat betekent voor de hypotheekmarkt

Naast de lage rentestanden blijft het aantal aanbieders op de Nederlandse hypotheekmarkt groot. Er kan bij een aantal banken een kleine rentestijging te zien zijn, wat wordt veroorzaakt door het grote aantal hypotheekaanvragen. Veel banken kunnen de drukte niet aan waardoor de verwerkingstijd langer is dan normaal. Om dit te compenseren verhogen sommige banken daarom de rente. Met de historisch lage rente in combinatie met de verhoging van de NHG norm, verwacht Ikbenfrits dat er vanaf 2020 relatief veel huizen zullen worden gekocht en verkocht. Naast de verhoging van de NHG norm zijn er een aantal andere dingen die in 2020 gaan veranderen op hypotheekgebied. Hier lees je wat dat voor jou kan betekenen.

Renteverwachting archief

Mijn renteverwachtingen zijn populair! Daarom schrijf ik ze al sinds 2017. Je kan ze altijd teruglezen. Bekijk mijn oude hypotheekrente verwachting hieronder.

Juli 2019 | Februari 2019 | Oktober 2018 | Februari 2018 | September 2017 | Juni 2017 | Maart 2017

Profiteren van de lage hypotheekrente? Bereken je oversluit-besparing

Aan de slag!

Dit was mijn hypotheekrente verwachting voor komende tijd! Ik hoop dat je een stuk wijzer bent geworden en helemaal klaar bent om jouw hypotheek af of over te sluiten. Dat doe je natuurlijk niet alleen. Mijn team van gespecialiseerde adviseurs en back-officers staan voor je klaar om jou te adviseren en het ingewikkelde werk uit handen te nemen. Op zoek naar goed hypotheekadvies? Plan dan meteen een bel-afspraak in! Met één van mijn hypotheekadviseurs neem je dan jouw situatie door en kijken jullie samen wat de beste opties voor jou zijn. Het eerste gesprek is altijd gratis, waar wacht je nog op?

Je kent ons oa. van