Renteverwachting 2022

In onze nieuwe renteverwachting lees je waarom de hypotheekrente verder stijgt. Spoiler! Dit komt niet door de rentestijging van de ECB. Op zoek naar de actuele hypotheekrente? Met onze rentevergelijker die wij samen met de Consumentenbond hebben ontwikkeld, zie je in één oogopslag de laagste hypotheekrente en alle voorwaarden bij alle banken in Nederland.

Met beoordeling van de

Renteverwachting september 2022

Geschreven door onze financieel journalist Michiel Pekelharing. Deze renteverwachting geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel advies.

De kans is groot dat de hypotheekrente in navolging van de kapitaalmarktrente de komende tijd nog verder oploopt. Hoe dat er over een paar maanden uit ziet, hangt niet af van het rentebeleid van de ECB maar van de kapitaalmarktrente. Daar wordt de stemming vooral bepaald door de ontwikkelingen op de Europese aardgasmarkt.

Michiel-Pekelharing

De ECB is dus niet de reden dat de rente verder gaat stijgen

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de rente met 0,75 procent verhogen (grootste stijging uit de historie). We verwachten dat dit nauwelijks invloed heeft op de hypotheekrente. De ECB is namelijk eerder deze zomer is gestopt met het opkopen van Nederlandse staatsobligaties. Doordat ze hiermee zijn gestopt, hebben zij geen directe invloed meer op de lange rente (kapitaalmarktrente). De kapitaalmarktrente is gebaseerd op de rente voor Nederlandse staatsobligaties. Deze komt tot stand door vraag en aanbod. De daadwerkelijke reden waarom de hypotheekrente verder stijgt is, omdat beleggers een hogere rentevergoeding willen ontvangen over het geld dat ze aan de Nederlandse staat uitlenen.

De inflatie is de reden dat de hypotheekrente stijgt

De 10 jaars-rente is op de kapitaalmarkt opgelopen van 1,1% naar 1,9% (zoals je kunt zien in de staafdiagram). Deze rentestijging wordt de komende tijd door hypotheekverstrekkers in de tarieven verwerkt. De belangrijkste reden voor de rentestijging is dat beleggers zich meer zorgen zijn gaan maken over de steeds hogere inflatie en daardoor een hogere rente willen ontvangen over de Nederlandse staatsobligaties die ze kopen.

Grafiek renteverwachting
image (10)

De stijging van de kapitaalmarktrente is nog niet verwerkt in de hypotheekrente

Zoals je kunt lezen in deze renteverwachting stijgt de rente op de kapitaalmarkt. Om jou nog wat extra uitleg te geven hebben we een grafiek gemaakt waarin je de kapitaalmarktrente kunt zien, afgezet tegen de gemiddelde 10-jaars hypotheekrente van 72 hypotheeklabels in Nederland. Dit laat zien dat de laatste stijging op de kapitaalmarkt nog niet is verwerkt. Dé reden waarom we verwachten dat er een rentestijging aankomt. “De hypotheekrentes hobbelen waarschijnlijk achter de kapitaalmarktrente aan omhoog.” - Thomas de Leeuw, oprichter Frits hypotheekadvies

In augustus bereikte de inflatie in Nederland zelfs een niveau van 13,6% op basis van een pakket diensten en producten zoals dat door de EU is samengesteld. De inflatie wordt voornamelijk aangewakkerd doordat de energieprijzen fors zijn gestegen. Met name de hoge prijs voor aardgas raakt Nederlanders (en andere Europeanen) in de portemonnee en duwt de inflatie omhoog. Die oorzaak wijst erop dat de hoge inflatie waarschijnlijk een tijdelijk verschijnsel is. De prijs voor een vat Brent-olie ligt bijvoorbeeld 20% hoger dan twaalf maanden geleden. Op de spotmarkt is de aardgasprijs nog veel verder gestegen. Maar als die prijzen het komende jaar niet nog eens flink omhoogschieten, valt het belangrijkste ingrediënt voor hoge inflatie weg. Dit scenario wordt ook weerspiegeld in de inflatieverwachtingen die de Europese Commissie regelmatig naar buiten brengt. Voor het lopende jaar ligt de schatting voor de inflatie in de eurozone op 7,6%, maar dat valt in 2023 terug naar 4,0%. Voor 2024 is dat nog maar 2,0%.

Wat moet ik als huizenkoper of oversluiter doen?

De kans is groot dat de hypotheekrente in navolging van de kapitaalmarktrente de komende tijd nog verder oploopt. Hoe dat over een paar maanden eruit ziet, hangt voornamelijk af van de ontwikkelingen op de Europese aardgasmarkt. Als er een tekort dreigt te ontstaan door een koude winter of het uitblijven van Russische leveringen, kan de kapitaalmarktrente in lijn met de inflatievrees wat verder worden opgestuwd. In dit opzicht kan het geen kwaad om wat vaart te zetten achter het afsluiten van een hypotheek. Want er ontstaat waarschijnlijk pas opnieuw wat meer rentelucht als de inflatie beter onder controle lijkt te komen. En de kans dat dit ruim voor het jaareinde gebeurt is klein.

Lees ook onze huizenmarkt verwachting

Je kent ons van
  • Radar
  • Consumentenbond
  • De Volkskrant
  • NRC Handelsblad
  • Financieel Dagblad
  • RTL Nieuws

Hypotheekadvies voor mensen die niet alles zelf willen doen, maar wel alles zelf willen snappen

Je hypotheek is een belangrijk onderwerp en wil je goed geregeld hebben. Met onze tools kun je berekenen hoe je ervoor staat, zodat je precies weet wat je mogelijkheden zijn. Wij geven je het inzicht, jij maakt de keuzes.

  • Eigen dashboard waar je berekeningen kunt zien en aanpassen
  • Gecertificeerde hypotheekadviseurs
  • 100% onafhankelijk advies
  • Stel onbeperkt al je vragen, er gaat geen meter lopen

Bekijk alle voorwaarden voor elke bank

Wij begrijpen dat je wel meer te doen hebt en niet alle voorwaarden per bank wilt uitpluizen. Daarom hebben wij dat alvast voor je gedaan. Je vindt alle rentes en voorwaarden terug in onze rentevergelijker.