Hypotheek afsluiten: De Complete Gids

21 maart 2022 19068x

Het afsluiten van een hypotheek lijkt ingewikkeld. Er komt in korte tijd veel op je af en er moet van alles geregeld worden. In de werkelijkheid valt het wel mee, het is alleen wel handig als je goed ingelezen bent! Hier vind je alle informatie over het afsluiten van een hypotheek. Veel succes!

Weten hoeveel jij kunt lenen?

Wij berekenen jouw maximale hypotheek in een paar minuten! Wil je meer weten over hoe het afsluiten van je hypotheek werkt? Lees dan verder.

Waarom een hypotheek afsluiten?

Je bent van plan om een huis te kopen: spannend! Misschien heb je het huis dat je wilt kopen zelfs al gevonden. Het enige wat er nog moet gebeuren, is je hypotheek regelen. Hoe zit dat precies? In dit hoofdstuk lees je waarom je een hypotheek afsluit en hoe een hypotheek in elkaar zit.

Een hypotheek

Een huis is voor veel mensen de grootste aankoop die ze in hun leven doen. Bijna niemand die een huis koopt, heeft dat geld zo even liggen. Daarom sluiten bijna alle huizenkopers een hypotheek af om hun huis te kunnen betalen. Met een hypotheek leen je dit bedrag bij de bank. Dat geld betaal je gedurende een looptijd van (meestal) dertig jaar terug met rente.

De rentevaste periode

Het is gunstig als de hypotheekrente laag is als je een hypotheek afsluit. De hoogte van de rente is onder andere afhankelijk van de rentevaste periode die je kiest. Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger het wordt. Zet je jouw rente bijvoorbeeld voor twintig jaar vast? Dan wordt de rente over je hypotheek hoger dan als je de rente voor tien jaar vastzet.

Hoofdstuk 2

Wat kost het afsluiten van een hypotheek?

Een hypotheek is dus een lening. Zoals bij alle leningen is het de bedoeling dat je die terugbetaalt. Naast dat je over de hele looptijd rente betaalt, zoals je in hoofdstuk 1 kon lezen, komen er ook extra kosten bij een hypotheek afsluiten kijken. In dit hoofdstuk lees je welke dat zijn.

Eigen geld

Voor het afsluiten van een hypotheek heb je altijd eigen geld nodig. Je mag sinds 2018 namelijk niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. De extra kosten die je maakt als je een hypotheek afsluit, betaal je daarom veelal uit eigen zak. Gemiddeld komt er nog zo’n 6% van de koopsom bovenop de 100% die je kan lenen. We hebben de kostenposten voor je op een rijtje gezet.

Notariskosten

Als je een hypotheek afsluit, heb je een notaris nodig voor het opmaken van bepaalde documenten. Diegene zorgt ervoor dat alles wettelijk klopt en wordt geregistreerd. Ook het tekenen van de hypotheekakte doe je bij de notaris. Hier lees je meer over in hoofdstuk 6. Als starter betaal je ongeveer 1.179 aan notariskosten.

Taxatiekosten

Voordat je een hypotheek neemt, wilt de bank zeker weten dat jouw huis geen verborgen gebreken heeft en dat het net zoveel waard is als jij leent. Het huis is namelijk het onderpand voor jouw lening. Om te kijken naar de waarde en de staat van het huis moet je een taxatie laten doen. Dit wordt gedaan door een taxateur. Regel je een taxatie via ons? Dan betaal je 600 euro.

Advies en bemiddeling

Een hypotheek afsluiten doe je samen met een hypotheekadviseur. Bij ons betaal je als starter €1.990 aan advies- en bemiddelingskosten.

Borgtocht en bereidstellingsprovisie (optioneel)

Kost je huis minder dan 355.000 euro? Dan kun je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een garantie van de Nederlandse Overheid. Het houdt in dat je uit de brand wordt geholpen als je jouw maandlasten niet meer kan betalen. Als je een hypotheek afsluit met NHG betaal je daar eenmalig een bedrag over: 0,6% van de koopsom van je huis. Ook kan het gebeuren dat je een offerte aanvraagt, maar dat je wat langer nodig hebt om te besluiten dan de offerte geldig is. Of de overdracht van het huis duurt net iets langer dan je had gedacht. Bij sommige offertes kan je in zulke gevallen een bereidstellingsprovisie betalen. Hiermee verleng je de geldigheid van de offerte.

Hoofdstuk 3

Welke hypotheek moet je afsluiten?

In hoofdstuk 1 kon je al wat lezen over de rentevaste periode. Maar wat voor keuzes moet je nog meer maken als je een hypotheek wilt afsluiten? In dit hoofdstuk lees je welke hypotheekvormen er zijn en hoe je de beste bank vindt voor jouw hypotheek.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je over de hele looptijd elke maand hetzelfde bedrag. In het begin bestaat dat bedrag vooral uit rente, aan het einde vooral uit aflossing. In het begin los je dus minder af dan aan het einde van je looptijd. Omdat de rente die je betaalt aftrekbaar is, en het maandelijkse bedrag dat je betaalt in het begin voornamelijk uit rente bestaat, is een annuïteitenhypotheek in het begin goedkoper. Naarmate je verder komt in je looptijd (en dus meer aflossing dan rente gaat betalen) lopen de kosten iets op.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is in het begin duurder dan aan het einde van je looptijd. Dit komt omdat je elke maand een gelijk bedrag aflost. Over het openstaande hypotheekbedrag betaal je rente. Omdat je maandelijks aflost, en je schuld dus steeds kleiner wordt, betaal je aan het begin meer rente dan aan het einde van je looptijd. Over de hele looptijd heen is een lineaire hypotheek iets voordeliger dan een annuïteitenhypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen maar rente. Je maandlasten zijn bij deze hypotheekvorm dus heel laag. Wel gaat de bank er nog steeds vanuit dat je aan het einde van je looptijd deze hypotheek hebt afgelost. Dit kan je bijvoorbeeld doen door tussentijds af te lossen of te sparen, zodat je niet in de problemen komt met betalen. Tegenwoordig mag bij veel banken nog maximaal 50% van je hypotheek aflossingsvrij zijn. Bij de rest van je hypotheeksom los je dus nog wel maandelijks af. Daarnaast is de rente van je aflossingsvrije hypotheek sinds 2013 niet meer aftrekbaar. Hierdoor is het eigenlijk nooit meer aantrekkelijk om als starter een aflossingsvrije hypotheek te nemen.

Andere vormen

Vroeger kon je kiezen uit nog meer hypotheekvormen. Zo had je bankspaarhypotheken, levenhypotheken, beleggingshypotheken en hybride hypotheken. Deze hypotheekvormen staan tegenwoordig bekend als woekerpolissen. Ze leverden niet op wat er door de bank werd voorgespiegeld. Tegenwoordig kun je deze hypotheken dan ook niet meer afsluiten. Zit je met zo’n hypotheek? En wil je die omzetten naar een andere vorm? In dit artikel lees je welke stappen je kunt nemen.

Welke bank?

Als je met onze adviseur hebt besproken hoe jouw hypotheek eruit komt te zien, moet je gaan bepalen bij welke bank je de hypotheek gaat afsluiten. Wij nemen je tijdens het hypotheekgesprek mee door alle opties, op zo'n manier dat je het zelf ook snapt. Zo kunnen we samen goed de knoop doorhakken over welke bank de beste voorwaarden heeft. Je kunt de voorwaarden alvast bekijken in onze rentevergelijker.

Hoofdstuk 4

Wat zijn de eisen?

Een hypotheek is geleend geld. De bank wilt dat geld natuurlijk op een gegeven moment weer terugzien. Daarom zijn er eisen verbonden aan het krijgen van een hypotheek. In dit hoofdstuk lees je welke eisen dat precies zijn.

Inkomen

De bank kijkt naar jouw inkomen om te bepalen hoeveel je mag lenen. Dit leenbedrag wordt Loan to Income (LTI) genoemd. Dit is iets anders dan de Loan to Value (LTV), wat betekent dat je niet meer dan 100% van de woningwaarde mag lenen, zoals je kon lezen in hoofdstuk 2.

Hoe verdien je dat geld

De bank kijkt niet alleen naar de hoogte van je inkomen. Ook hoe je jouw geld verdient is belangrijk. Heb je een vast contract? Dat wordt door de bank gezien als een bestendig inkomen. Ze durven het dan aan om jou meer te lenen, omdat ze een bepaalde zekerheid hebben dat je de maandlasten kunt betalen. Dat betekent natuurlijk niet dat je met een tijdelijk contract geen hypotheek kan krijgen. Wel vragen banken in dit geval vaak om een intentieverklaring. In die verklaring geeft jouw werkgever aan dat hij of zij van plan is om je na afloop van het tijdelijke contract in vaste dienst te nemen. Verdien je je geld als zzp’er? Lees dan de volledige gids voor zzp’ers. Omdat je inkomen als zzp’er vaak niet stabiel is, komt daar nog wat meer bij kijken dan als je in loondienst werkt.

Financiële verplichtingen

De bank kijkt ook naar de maandlasten die je al hebt. Dit noemen we financiële verplichtingen. Onder financiële verplichtingen vallen openstaande schulden, maar ook bijvoorbeeld een creditcard die je niet maandelijks aflost, de optie om rood te staan op je bankrekening, een private-lease auto en een telefoon die je maandelijks afbetaalt in de vorm van een abonnement. Al deze financiële verplichtingen worden geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) en zijn dus makkelijk in één keer op te vragen. Een studieschuld wordt niet geregistreerd bij het BKR, maar je bent vaak wel verplicht om dit aan te geven als je er een hebt.

Koop je alleen of samen?

Als je met je partner een huis koopt, worden allebei jullie inkomens meegenomen. Je kan samen dus over het algemeen een hogere hypotheek afsluiten dan als je alleen een huis koopt. Het inkomen van degene die het meeste verdient, wordt voor 100% meegenomen in de berekeningen. Het inkomen van de partner voor 90%.

Je leeftijd

Ook kijkt de bank naar hoe oud je bent. Dit komt omdat je inkomen lager wordt op het moment dat jij met pensioen gaat. Als je een hypotheek wilt afsluiten en je gaat binnen tien jaar met pensioen, wilt de bank weten hoe hoog dat pensioen wordt. Zo wordt er bepaald hoeveel je kunt lenen zonder dat je in de knel komt met je maandlasten. Ook als je dus stopt met werken en met pensioen gaat.

Hoofdstuk 5

Deze documenten heb je nodig

Als je een hypotheek afsluit, zijn er een hoop documenten van je nodig. Je moet kunnen aantonen wat je verdient en wat je financiële verplichtingen zijn. In dit hoofdstuk lees je hoe dat precies in z’n werk gaat.

Wat heb je nodig?

Op de vraag hoeveel documenten je nodig hebt, is niet één antwoord te geven. Dat verschilt per situatie. Minimaal zul je in ieder geval zo’n 15 documenten moeten opvragen en verzamelen. Documenten die in principe altijd worden opgevraagd zijn een identiteitsbewijs, een salarisstrook, een bankafschrift van minstens één volledige maand, bewijs van de hoeveelheid eigen geld, een werkgeversverklaring en een taxatierapport van het huis. Welke documenten daar nog bovenop komen is afhankelijk van jouw situatie.

Hoe lever je documenten aan?

Bij ons kun je de documenten digitaal aanleveren. Dit doe je in de vorm van een scan of duidelijke foto. Om het allemaal wat makkelijker te maken vind je in jouw dashboard precies welke documenten je (nog) moet aanleveren, wat de status is en welke voorwaarden er per bank worden gesteld bij de documenten.

Hoofdstuk 6

De offerte en de hypotheekakte

De aanvraag van je hypotheek is in gang gezet! Er zijn nu nog twee belangrijke documenten die getekend moeten worden: de hypotheekofferte en de hypotheekakte. Je leest er alles over in dit laatste hoofdstuk.

De hypotheekofferte

In de hypotheekofferte staat alle informatie over jouw nieuwe hypotheek. De offerte is een aanbod van de bank, een soort modelcontract. Naast de informatie over je hypotheek, staan ook de voorwaarden in dit document. Een hypotheekofferte is niet onbeperkt houdbaar. Op de offerte zie je een aantal data staan. De datum waarop je jouw offerte hebt aangevraagd, de uiterlijke datum waarop je de offerte ondertekend terugstuurt (de tekentermijn) en de geldigheidsdatum. Dit is de uiterste datum waarop je bij de notaris moet zijn geweest om jouw hypotheek te laten passeren. Stuur je de offerte niet op tijd terug of ga je niet vóór de geldigheidsdatum langs de notaris? Dan is je hypotheekofferte niet meer geldig. Het aanbod van de bank voor jouw lening ligt dan niet meer op tafel. Je kunt de geldigheid van je offerte verlengen door een bereidstellingsprovisie te betalen. Je las erover in hoofdstuk 2.

De hypotheekakte

Heb je de hypotheekofferte ondertekend? Dan wordt het tijd om je hypotheek rond te krijgen! De hypotheekakte is een document dat wordt opgesteld door de notaris nadat jij jouw offerte hebt ondertekend en opgestuurd naar je bank. In de hypotheekakte staat, net als in de offerte, alle informatie over jouw nieuwe hypotheek en de afspraken die je hebt gemaakt met de bank. Zo vind je bijvoorbeeld je maandlasten, de hoogte van je lening, de vorm van je hypotheek en alle andere belangrijke zaken terug in de hypotheekakte. Heb je de akte getekend bij de notaris? Dan is het tijd voor champagne: je nieuwe hypotheek is een feit!

Aan de slag!

Dit was de complete gids voor het afsluiten van een hypotheek. Ons team van gecertificeerde adviseurs staan voor je klaar om je te adviseren. Wij nemen je mee door alle opties. Op zo’n manier dat jij het kunt navertellen. Met het dashboard als handige spiekbrief. Zin om te beginnen?

Alle artikelen (10)
#Hypotheek afsluiten
Wij nemen je mee door alle opties, op zo’n manier dat je het kunt navertellen. Maar hoe verschillen wij van De Hypotheker? Ga naar Hoe werkt De Hypotheker in vergelijking tot Frits?
#Hypotheek afsluiten
Je bod is geaccepteerd, gefeliciteerd! Nu moet je als de wiedeweerga een hypotheek aanvragen. Neem deze 5 stappen om de hypotheek te krijgen. Ga naar Een hypotheek aanvragen in 5 stappen
#Hypotheek afsluiten
Wil je een hypotheek afsluiten bij a.s.r.? Frits kan dit ook voor je doen. Wij vergelijken alle banken, zodat je zeker weet dat je goed kiest. Ga naar Een a.s.r. hypotheek afsluiten via Frits
#Hypotheek afsluiten
Ga je een huis kopen en kun je geld lenen bij je ouders? Dan noem je dit een familiehypotheek. Hier vind je 'n voorbeeld overeenkomst. Ga naar Een voorbeeld overeenkomst voor je familiehypotheek
#Hypotheek afsluiten
In je hypotheekofferte ben je misschien het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP) tegen gekomen. Maar wat is het precies? Een uitleg van A tot Z. Ga naar JKP (Jaarlijks Kostenpercentage), wat is het precies?
#Hypotheek afsluiten
Hoe wordt de hoogte van je hypotheek berekend? Hier vind je een handig overzicht met welke schulden invloed hebben op je hypotheek. Ga naar Welke schulden zijn van invloed op je maximale hypotheek?
#Hypotheek afsluiten
Welke eisen voor een hypotheek zijn er? Er wordt gekeken naar je inkomen en de waarde van je woning. Lees dit artikel voor de uitleg. Ga naar Aan welke eisen moet je voldoen voor een hypotheek?
#Hypotheek afsluiten
Heb je gekeken naar de verhoogde inschrijving voor je hypotheek? Dit kan je notariskosten schelen als je later je hypotheek wilt verhogen. Ga naar Een verhoogde inschrijving van je hypotheek: wat zijn de voor- en nadelen?
#Hypotheek afsluiten
Bij het afsluiten van een hypotheek kun je sommige kosten meefinancieren. De meest bekende is een verbouwing meefinancieren in hypotheek. Ga naar Welke kosten kun je meefinancieren in je hypotheek?
#Hypotheek afsluiten
Ontvang je een bonus en wil je deze meenemen in je hypotheek? Goed nieuws! Vaak mag je (een deel van) je bonus meetellen voor je hypotheek. Ga naar Mag ik mijn bonus meetellen voor de hypotheek?